Kommentti: Uhrilampaiden klassikko­hahmo sai oman sarjan – metoo-aikana miespetojen keskellä luovivalle nuorelle naiselle on tilausta

Uudessa tv-sarjassa Jodie Fosterin isoihin 30-vuotisiin saappaisiin hyppää australialaisnäyttelijä Rebecca Breeds. Hyviä synttäreitä, Clarice! toivottaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Jodie Foster 30 vuotta sitten ilmestyneen Uhrilampaat-elokuvan FBI-agenttina Clarice Starlingina. Uudessa jännityssarjassa samaa hahmoa esittää australialainen Rebecca Breeds.

14.2.2021 16:32

Sarjamurhaajista tehtiin elokuvia jo ennen vuotta 1991. Päivänvalon sen vuoden ystävänpäivänä – tasan 30 vuotta sitten – nähnyt psykologinen jännityselokuva Uhrilampaat oli silti Hollywoodissa merkittävä käännekohta.

Uhrilampaiden tarina ei ole kaunis: se kertoo FBI-agentti Clarice Starlingista, joka joutuu ystävystymään ihmissyöntiin mieltyneen sarjamurhaajan Hannibal Lecterin kanssa, jotta Starling saisi napattua vieläkin oudomman sekopään.

Syksyisissä sävyissä hyytävän rauhallisesti etenevä elokuva oli yhtä aikaa järkyttävä ja kiehtova.

Jodie Foster näytteli pääroolissa nuorta FBI-agenttia ihailtavan herkästi. Anthony Hopkinsille lankesi herrasmiesmäisen hirviön, kannibaali Hannibal Lecterin rooli.

Seuraavana keväänä molemmat voittivat työstään Oscarin. Uhrilampaat valittiin vuoden parhaaksi elokuvaksi, ja omat pystinsä saivat ohjaaja Jonathan Demme ja käsikirjoittaja Ted Tally.

Jodie Foster sai Uhrilampaat-elokuvan roolistaan Oscar-palkinnon – kuten Anthony Hopkinskin.

Nyt uusi psykologinen jännityssarja Clarice (Elisa Viihde Viaplay) jatkaa FBI-agentti Clarice Starlingin tarinaa. Nähtäväksi jää, muodostuuko siitä nykyklassikoksi muodostuneelle elokuvalle kunnianosoitus vai häväistys.

Jodie Fosterin tilalle sarjamurhaajien ja seksuaalirikollisten jäljittäjäksi astuu joka tapauksessa australialaisnäyttelijä Rebecca Breeds.

Vuoteen 1993 eli elokuvan tapahtumien jälkeiseen aikaan sijoittuvan sarjan innoittajana on Thomas Harrisin alkuperäinen Uhrilampaat-romaani. Juoni vie Starlingin myös Washington D.C.:een, jossa odottavat poliittisen maailman kiemurat.

Clarice-sarjassa Clarice Starlingin saappaat täyttää Rebecca Breeds.

Viisi Oscaria nosti Uhrilampaat aikoinaan ilmiöksi, joka patisti Hollywood-studiot kehittelemään sarjamurhaajajännäreitä urakalla. David Fincherin Seitsemän (1995) osui aaltoon ensimmäisten joukossa.

Harrisin muista Lecter-tarinoista on sovitettu sittemmin kolme elokuvaa ja yksi tv-sarja – mutta Starlingin hahmo ei ole ollut mukana kuin Julianne Mooren esittämänä vuoden 2001 Hannibal-jännärissä.

Uudesta sarjasta taas puuttuu Uhrilampaiden toinen kuuluisaa hahmo Hannibal Lecter.

Syynä ovat Harrisin romaaneista tehdyt lukuisat elokuvat ja tv-sarjat, joiden oikeudet jakautuvat ristiin MGM-studion ja Dino De Laurentiisin tuotantoyhtiön kesken. CBS-kanavan tuottaman uuden Clarice-sarjan tekijät voivat käyttää vain niitä Harrisin hahmoja, joita ei ollut mukana NBC-kanavan Hannibal-sarjassa.

– Se on tuntunut aika vapauttavalta, käsikirjoittaja Alex Kurtzman kommentoi Hannibal-hahmon puuttumista Entertainment Weeklylle.

– Muut ovat tehneet Hannibalin hahmon niin hyvin, ettei se tuntunut meistä tuoreelta, Kurtzman totesi.

Happamia, sanoi kettu – tai ehkä sittenkin fiksua ajattelua.

Vuonna 2001 ilmestyneessä Hannibal-elokuvassa Clarice Starlingia näytteli Julianne Moore. Varo Hannibalia (Anthony Hopkins)!

Sunnuntaina 14.2. ensi-iltansa saava, vuoteen 1993 sijoittuva Clarice-sarja on vaikean paikan edessä: sen on vastattava Uhrilampaat-elokuvan aikoinaan luomiin odotuksiin mutta myös lunastettava paikkansa nykyisen tv-sarjatulvan joukossa.

Aiheensa ansiosta sarjalla on mahdollisuus kertoa jotain myös miehisiksi mielletyissä ammateissa luovivien nuorten naisten ajatuksista.

Metoon jälkeisenä aikana Claricelle on varmasti ainakin tilausta: ei Jodie Fosterin esittämällä alkuperäiselläkään Claricellakaan ollut helppoa FBI:ssä vasta aloittaneena nuorena naisena, joka joutui pärjäämään omillaan miespetojen keskellä.

Starlingia esittävällä Rebecca Breedsillä sekä käsikirjoittajakaksikko Alex Kurtzmanilla ja Jenny Lumet’lla on isot – peräti 30-vuotiset – saappaat täytettävinään.

Hyviä synttäreitä, Clarice!

Clarice, ensi-ilta sunnuntaina 14.2.2021 Elisa Viihde Viaplayssa. Uhrilampaat katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta. Hannibal katsottavissa Netflixistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?