Suomalaisia poliitikkoja ärsyttänyt sensuroimaton Itse valtiaat -sarja alkaa alusta – presidentti Tarja Halonen kutsui tekijät Linnaan

Yle uusii Itse valtiaat -sarjan, johon suivaantui yksi jos toinen poliittinen vaikuttaja 2000-luvulla. Se on toiminut myös kipinänä muutaman nuoren poliitikon uralle.

Tarja Halonen olisi toivonut oman hahmonsa olevan todenmukaisempi.

1.2.2021 14:14

Kokoomuksen nuorisojärjestö vaati sarjan hyllytystä, koska ohjelma oli heidän mielestään kokoomusvastainen.

Silloinen kokoomusjohtaja Ville Itälä taas hermostui hahmoonsa, joka oli Turun murretta vääntävä yksinkertainen tomppeli.

Presidentti Tarja Halonen oli puolestaan huolissaan sarjaan kehitetyistä kuvitteellisista poliittisista kiistoista. Halosella riitti kuitenkin huumorintajua poliitikkohahmoille, mutta hän olisi toivonut omansa olevan vähän todenmukaisempi.

Siinä kohuja, jotka Ylen Itse valtiaat -sarja ehti aiheuttaa ilmestymisvuosinaan 2001–2008. Yle uusii nyt suosikkisatiirin kokonaisuudessaan sen kunniaksi, että sarja täyttää pyöreitä. Jaksoja tulee tv:stä joka arkipäivä.

Ohjaaja-tuottaja Riina Hyytiä muistelee rakkaudella Venla-palkinnon vuonna 2002 voittanutta sarjaa.

– Ensi-illasta on keväällä 20 vuotta, ja Itse valtiaat on edelleen kolmen rakkaimman tuotantoni joukossa. Olin etuoikeutettu päästessäni luomaan ja kehittämään Itse valtiaita ohjaaja-tuottajana pilotista aina pitkään elokuvaan asti.

Silloinen pääministeri Paavo Lipponen on suuressa roolissa sarjassa.

Itse valtiaat oli alun perin Olli Haikan idea, johon tarttui Kari Kyrönseppä Yleisradiosta. Hän tilasi Itse valtiaat Iltalypsyn paikalle lauantai-iltaan. Hyytiä kertoo sarjan teon olleen pioneerityötä, sillä viikoittainen animaatiosarja 3D-tekniikalla oli Suomessa ennennäkemätöntä ja -tekemätöntä.

– Ei ollut kollegaa, jolle soittaa vertaistukipuheluita, että miten olet sarjassasi ratkonut näitä ongelmia. Rakensimme koko animaation työjärjestyksen Anima Vitaen nuorten lahjakkuuksien kanssa.

Hyytiä kiittää sarjan hengen luoneita näyttelijä-imitaattoreita Heikki Hilanderia, Erja Mantoa ja Mika Ala-Panulaa, joiden kanssa tekijät viettivät hulvattomia sessioita äänistudiossa.

Satiiri puhutti ja kohautti. Hyytiä muistuttaa, että se on satiirin tehtäväkin.

– Oli selvää, että osa politiikoista ei ollut mielissään kuvasta, jonka sarja heistä piirsi. Elämme kuitenkin demokratiassa, ja sarja tuli sensuroimatta ulos joka viikko.

– Kritiikkimme valtaapitäviä kohtaan nähtiin, mutta kohuista, puheluista tai jopa pienistä painostusyrityksistä huolimatta teimme juuri sitä mitä meiltä odotettiin, eli poliittista satiiria.

Vaikka Halonen kritisoi Itse valtiaita marraskuussa 2003, hän kutsui parin viikon päästä Hyytiän ja Haikan Linnan juhliin edustamaan koko tekijätiimiä.

Paavo Väyrysen hahmo tuli sarjaan mukaan vasta 14. eli viimeisellä kaudella, kun poliitikko aloitti pestinsä ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä (2007–2011).

Hyytiä on saanut yllättäviltä tahoilta muisteluita Itse valtiaista. Sarja oli myös lasten suosiossa. Muutama politiikassa aktiivisesti vaikuttava nuori on kertonut saaneensa kipinän vaikuttamiseen juuri Itse valtiaista.

Jatkosta sarjalle Hyytiä ei syty, mutta muistuttaa poliittisen satiirin olevan aina ajankohtaista. Nyt on vain toisten vuoro tehdä sitä. Uusintakierrokselle lähtemistä Hyytiä suosittelee kaikille.

– Pohjimmiltaan sarja käsittelee valtaa ja sen käyttämistä. Jännittävää nähdä, kuinka paljon yhteneväisyyksiä sarjalla on tämän hetken maailman tilanteeseen. Me ihmiset emme nimittäin ole kovin ripeitä kehittymään esimerkiksi suhteessa valtaan.

Itse valtiaat arkisin maanantaista 1.2. alkaen TV1:llä klo 14.45.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?