Aivokuolleen pojan tragediasta kertovan ranskalaiselokuvan ohjaaja seurasi aidon sydämensiirtoleikkauksen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Aivokuolleen pojan tragediasta kertovan ranskalaiselokuvan ohjaaja seurasi aidon sydämensiirtoleikkauksen

Tv-illan draama kertoo onnettomuuteen joutuneesta pojasta, hänen järkyttyneistä vanhemmistaan ja siitä, annetaanko pojan terve sydän elinsiirron tarvitsevalle ihmiselle.

Draamassa pohditaan elinsiirtoteeman ympärillä elämän ja kuoleman oikeutta.­

22.1. 11:00

Nyt ollaan hitaan kauneuden ja elämän suurten kysymysten äärellä. Suurin niistä on tietenkin kuolema, joka syleilee tätä ranskalaiselokuvaa kauttaaltaan mutta sensitiivisellä tavalla. Katell Quillévérén elokuva on todentuntuinen ja teknisesti upea.

Kun nuorukainen loukkaantuu onnettomuudessa, on vanhempien tehtävä maailman vaikeimpia päätöksiä. Siirtääkö yhä pumppaava, aivokuolleen pojan terve sydän elinsiirtoa tarvitsevalle tuntemattomalle naiselle?

Tarinan pohjalla on Maylis de Kerangalin romaani. Kerronta keskittyy vanhempien tragediaan, sydäntä odottavan naisen ja lääkäreiden näkökulmiin.

Ohjaaja Quillévéré on kertonut halunneensa opiskella huolellisesti sydämen toimintaa elimenä, sillä sydän tunteen ilmaisijana oli jo valmiiksi tuttu. Quillévéré vieraili sairaaloissa ja vietti aikaa kirurgien työn ääressä. Hän luki runsaasti elinsiirtoihin liittyvää tieteellistä ja eettistä materiaalia.

Hän seurasi myös aidon sydämensiirtoleikkauksen alusta loppuun.

– Halusin jakaa elokuvassa juuri sen tunnemylläkän, jonka silloin koin, on ohjaaja sanonut.

 Sydän saapui jäisenä, ja sitten odotettiin, että se alkaisi lyödä uudelleen. Elämän mysteeri yhdistyi kirurgisen anatomiseen toimintaan.

– Siinä oli kaikki. Sydän saapui jäisenä, ja sitten odotettiin, että se alkaisi lyödä uudelleen. Elämän mysteeri yhdistyi kirurgisen anatomiseen toimintaan, leikkausveitsiin, suonien yhdistämiseen ja ompeluun, purkamiseen ja kokoamiseen.

Quillévéré kertoi, että oli vaikea vetää rajaa siihen, ettei ote elokuvakohtauksessa olisi liian dokumentaarinen.

– Se auttoi, että haalin mukaan maalauksia ja historiallisia kuvia sydänleikkauksista ja ihmisruumista.

Gabin Verdet ja Tahar Rahim elokuvassa Niin kauan kuin sydän lyö.­

Koko filmiryhmä perusti lopulta nettisivun, jolle he keräsivät valtavan määrän sairaala- ja ruumisaiheista materiaalia. Näin tutkittiin keinoja löytää uniikki ja kokonaan uusi tapa näyttää sairaalaa ja leikkauksia.

Tarina tapahtuu kahdessa toisiinsa kietoutuvassa osassa. Ensimmäinen osa, jossa surffaripoika Simon (Gabin Verdet) joutuu turmaan, on täynnä pakahduttavaa nuoruuden riemua ja pohjatonta tuskaa.

Vanhempien rooleissa nähdään Roman Polanskin vaimo Emmanuelle Seigner ja Kool Shen, joka kuuluu Ranskan tunnetuimpiin räppäreihin. Elinsiirtovastaavan roolia näyttelee Suomessakin vieraillut Tahar Rahim (Profeetta, 2009).

Jälkimmäinen osa esittelee sydänsairaan Clairen (Anne Dorval), kahden lapsen äidin, joka lopulta leikataan. Dramaattisin kohtaus on yksityiskohtaisesti esitetty sydämensiirtoleikkaus.

Vaikka teema on kliseinen, Quillévéré välttelee taitavasti sekä melodraaman karikot että yltiöpäisen taiteellisuuden vaarat.

Heikoin lenkki ovat henkilöhahmot, joita tarkkaillaan vain etäältä. Se ei haittaa, kun elokuvan ydin nousee ihmisen yläpuolelle, elämän konseptin käsittämiseen. Hieno musiikki ja kuvalliset keinot taas nousevat dialogin yli.

Kaunista ja synkkää, synkkää ja kaunista! (103)

Niin kauan kuin sydän lyö (2016), perjantaina 22.1. Teema & Fem klo 21.15, draama ★★★ ½

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?