25 vuotta sitten kaksi tulevaa supertähteä teki omituisen elokuvan – yksi kohtaus loi Salma Hayekista seksisymbolin - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Neljän minuutin tanssikohtaus sementoi Salma Hayekin aseman seksisymbolina – joutui turvautumaan stripparin roolia varten hypnoositerapiaan

Quentin Tarantinon kirjoittama Hämärästä aamunkoittoon avasi George Clooneylle ja Salma Hayekille tien Hollywood-tähdiksi. Hayekin ja ohjaaja Robert Rodriguezin ystävyys saattoi myöhemmin pelastaa hänet tuottaja Harvey Weinsteinilta.

Quentin Tarantino kirjoitti Hämärästä aamunkoittoon -elokuvan käärmetanssikohtauksen suoraan Salma Hayekille.­

22.1. 6:31

Meksikolaiselle naisnäyttelijälle tuntui 1990-luvun taitteessa mahdottomalta edes haaveilla Hollywood-läpimurrosta.

Näin ajatteli omien sanojensa mukaan myös Salma Hayek, joka pääsi todistamaan ajatuksensa vääräksi syyskuuhun 1996 mennessä, täytettyään 30 vuotta.

Robert Rodriguezin ohjaamat kaksi elokuvaa, toiminnantäyteinen Desperado (1995) sekä väkivallalla ja vampyyreillä silattu Hämärästä aamunkoittoon (1996), olivat tuolloin tehneet Hayekista hetkessä eksoottisen seksisymbolin ja kysytyn naistähden, jolle oli pian tilausta ympäri Hollywoodia elokuvan lajityypistä riippumatta.

Hämärästä aamunkoittoon oli villi ja erikoinen sekoitus käsikirjoittaja Quentin Tarantinon puheliaita rikoselokuvia ja mustalla huumorilla sakeutettua veriroiskesplatteria.

Hayekin tulevaisuuden kannalta oleellisin oli kuitenkin suoraan hänelle räätälöity tanssikohtaus, joka loi hänestä myytin kaikki miehet lumoamaan pystyvänä viettelijättärenä.

Quentin Tarantino kirjoitti käärmetanssikohtauksen suoraan Salma Hayekille.­

Käänteentekevä kohtaus ei kestä kuin neljä minuuttia, mutta valmistautuminen valkoisen burmanpytonin kanssa esitettyyn bikinitanssiin vei Hayekilta pitkään.

– Olin innosta sekaisin kuultuani Quentin Tarantinon kirjoittaneen minulle roolin, kunnes kuulin, että joutuisin esiintymään käärme ympärilleni kietoutuneena! Hayek kertoi Ilta-Sanomille tuoreeltaan 1996.

Hayek sai voitettua käärmepelkonsa, kun Tarantino uhkasi tarjota roolia Madonnalle. Temppuna oli hypnoositerapia, jonka avulla Hayek pystyi lietsomaan itsensä kuvauksissa sopivaan tilaan.

– Minun oli voitettava suurin pelkoni. Jouduin menemään transsiin pys­tyäkseni tanssimaan, eikä sitä varten ollut koreografiaa. Kaikki oli improvisoitua, koska käärmeen liikkeitä ei voi ennakoida. Emme tienneet, mitä se milloinkin teki! Hayek muisteli Yahoo! Entertainmentin haastattelussa 2017.

Meksikolaiseen stripparibaariin Titty Twisteriin sijoittuneesta käärmetanssista tuli Hayekille näyttävä käyntikortti Hollywoodiin, mutta matka sinne oli alkanut jo edellisen vuosikymmenen puolella.

Salma Hayek ja Antonio Banderas esittävät pääparia Robert Rodriguezin toimintaelokuvassa Desperado.­

Tähti Hayekista tuli ensimmäisen kerran 1989, jolloin hänet opittiin kotimaassaan tuntemaan köyhyydestä luksusoloihin miljonäärin tyttöystäväksi nousseena Teresana, meksikolaisen Teresa-telenovelan eli saippuasarjan päätähtenä.

Saippuamenestys ja palkinto parhaasta esikoisroolista innostivat Hayekin muuttamaan vuonna 1991 elokuvaura mielessä Los Angelesiin. Käännekohtana oli kevät 1995, jolloin Hayek pääsi esiin kahdella maailman isoimmalla elokuvafestivaalilla.

Berliinin elokuvajuhlilla nähtiin romanttinen meksikolaisdraama Midaq Alley – unelmien kuja, jossa Hayek näytteli prostituoituna vapaa-ajallaan työskentelevää Almaa.

Cannesissa vuoron sai Rodriguezin Desperado, jossa hän esitti palkkatappajan (Antonio Banderas) rakastettua.

Rodriguezin seuraava eli Hämärästä aamunkoittoon ei saanut ensi-iltansa ympärille yhtä prameita puitteita, mutta yhtä kaikki se löi yleisönsä ällikällä, kun se tuli ensi-iltaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa 17. tammikuuta 1996.

Käsikirjoittaja ja toista pääosaa näytellyt Quentin Tarantino sekä ohjaaja Robert Rodriguez.­

Toinen moottori vampyyriyllätyksiä täynnä olleelle elokuvalle oli jo Pulp Fictionilla (1994) tähdeksi itsekin yltänyt Quentin Tarantino. Hämärästä aamunkoittoon oli videovuokraamoaikoina ollut hänelle aikoinaan ensimmäinen palkkiota vastaan tehty käsikirjoitus.

Tarantino näytteli itse myös toista pääosaa, pakomatkalla olevaa äkkipikaista pankkiryöstäjää. Toista veljestä esitti George Clooney, joka oli juuri noussut television ykköshurmuriksi Teho-osaston lastenlääkärinä Doug Rossina.

Ensi-iltaviikkonsa ykköseksi Yhdysvalloissa noussut elokuva merkitsi myös Clooneylle uuden ajan alkua: 1990-luvulla ei ollut itsestäänselvää, että menestynytkään tv-tähti voisi nousta valkokankaille, saati päärooliin.

Tästä eteenpäin tie oli auki yskähdelleen Batman & Robin -seikkailun (1997) kautta Hollywoodin ykkösrooleihin.

Elokuvan päärooleja, pankkiryöstäjäveljeksiä Richard ja Seth Gekkoa, näyttelivät Quentin Tarantino ja George Clooney.­

Hayekille oli pian tilausta niin romanttisissa komedioissa (Suin päin suhteeseen, 1997), biledraamoissa (54, 1998), tieteiselokuvissa (Kauhun oppitunnit, 1998), lännenspektaakkeleissa (Wild Wild West, 1999) kuin ihmissuhdedraamoissakin (Traffic, 2000).

Mittavin ja Hayekille henkilökohtaisin työ oli vain kuusi vuotta Hämärästä aamunkoittoon -elokuvan jälkeen valmistunut elämäkertadraama meksikolaistaiteilija Frida Kahlosta. Frida-elokuva oli Hayekin kehittelemä, tuottama ja hän näytteli myös sen pääosaa.

Yhteistyö ja ystävyys Rodriguezin, tämän silloisen tuottajavaimon Elizabeth Avellanin ja Tarantinon kanssa kuitenkin pysyi ja osoittautui Hayekille myös omakohtaisen tärkeäksi.

Vuonna 2017 hän kirjoitti The New York Timesiin kokemuksistaan monien Hollywood-tähtien hyväksikäytöstä tuomitun tähtituottajan Harvey Weinsteinin kanssa.

– Tietäen sen, minkä nyt tiedän, mietin säästikö ystävyyteni heidän – ja Quentin Tarantinon ja George Clooneyn – kanssa minut (Weinsteinin) raiskaukselta, Hayek kirjoitti.

Hämärästä aamunkoittoon -elokuvasta tuli ohjaaja Robert Rodriguezille uran mittainen projekti, joka poiki myöhemmin myös tv-sarjan.­

Rodriguezin yhteistyö Tarantinon kanssa jatkui myöhemmin muun muassa Grindhouse-elokuvilla (2007).

Ohjaaja itse tuotti elokuvansa pohjalta myöhemmin kaksi videopeliä, kaksi suoraan videolla julkaistua jatko-osaa (1999–2000) sekä kolme kautta poikineen tv-sarjasovituksen (2014–2016).

– Sitä tekee jotain, jonka luulee olevan vain yksittäinen elokuva, ja sen sijaan osoittautuikin, että siitä muodostui käytännössä urani, Rodriguez totesi The Hollywood News -sivustolle 2016.

Suomen ensi-iltansa Hämärästä aamunkoittoon sai 2. elokuuta 1996.

Hämärästä aamunkoittoon katsottavissa Viaplayssa. From Dusk till Dawn, kauhufantasiasarjan kolme kautta katsottavissa Netflixissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?