Kommentti: Huomasitko, mistä Netflixin kohusarjassa oli oikeasti kyse? Naisfanit sulkevat silmänsä, ja se onkin seksintäyteisen tarinan nerokas idea - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Huomasitko, mistä Netflixin kohusarjassa oli oikeasti kyse? Naisfanit sulkevat silmänsä, ja se onkin seksintäyteisen tarinan nerokas idea

”Päähenkilölle seksikäs herttua kelpasi niin pitkään, kun hän vastasi nuoren vaimon odotuksia täydellisesti. Sitten alkoi alamäki”, kirjoittaa toimittaja Nita Makkonen.

13.1. 21:00

Mikä määrä symboliikkaa onkaan Netflixin talven kohutuimman sarjan Bridgertonin kohutuimmassa kohtauksessa. Nuori vaimo Daphne (Phoebe Dynevor) ei suostu keskeyttämään yhdyntää, vaikka hänen miehensä käskee häntä lopettamaan, ja pakottaa oman puolisonsa laukeamaan sisäänsä. Daphne haluaa lapsen, toisin kuin puolisonsa, ja ottaa sen vaikka väkisin.

Kohtauksen alussa mies johdattaa Daphnen pimeän käytävän läpi kohti makuuhuonetta valaiseva lyhty kädessään. Miten osuvaa. Sarjassa mies on tosiaankin johdatellut päähenkilön pimeästä tietämättömyyden luolasta kohti seksuaalista heräämistä heidän lyhyen avioliittonsa aikana.

Perillä makuuhuoneessa on aivan valoisaa. Daphne avaa hiuksensa valloilleen (avonaiset hiukset ovat muuten olleet kautta aikain vahva naisen seksuaalisuuden, vapauden ja hedelmällisyyden symboli) ja johdattaa nyt itse miehensä suoraan aviovuoteeseen. Kun mies yrittää keskeyttää yhdynnän tapansa mukaan, Daphne kääntää hänet yhtäkkiä alleen ja jatkaa loppuun asti.

– Miten sinä saatoit, kysyy järkyttynyt mies, kun Daphne on lopettanut.

Daphne (Phoebe Dynevor) ihastuu Netflix-sarjassa komeaan herttuaan (Regé-Jean Page).­

Daphne perustelee tekonsa miehelleen siten, että ”tämä tiesi koko ajan hänen haluavan lapsia”.

Kuinka klassista: pahaa toiselle tehnyt osapuoli oikeuttaa tekonsa sekä itselleen että uhrille sillä logiikalla, että hänen haluamansa asia on täysin aukottomasti myös hänen oikeutensa.

Bridgerton-sarja perustuu Julia Quinn -pseudonyymin takaa kirjoittavan yhdysvaltalaisen kirjailijan samannimiseen kirjasarjaan. Se alkoi ilmestyä 2000-luvun alussa. Kirjasarjassa yllä kuvailtu kohtaus on vielä rajumpi, sillä siinä Daphne raiskaa miehensä tämän ollessa päihteiden takia lähes tiedottomassa tilassa.

Siitä voidaan olla montaa mieltä, kuinka relevanttia on nostaa naisten tekemät raiskaukset tai pakottamiset seksuaaliseen tekoon yhteiskunnalliseksi keskustelunaiheeksi. THL kertoo, että esimerkiksi Suomessa vuonna 2019 poliisin tietoon tulleista yli 1300 raiskausrikoksen uhrista naisia oli 96 prosenttia ja miehiä neljä prosenttia. Miesuhrit ovat selvä vähemmistö.

Ainakin toivon mukaan yhtä mieltä voi kuitenkin olla siitä, että mikään asia ei oikeuta pakottamaan toista mihinkään seksuaaliseen toimintaan, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Ihastuksen ilotulitusta ei sarjasta puutu.­

Sarjassa tuore aviopari harrastaa villiä seksiä puutarhassa vesisateessa, kartanon kirjastohuoneessa ja jopa juoksee puuhiin kesken hienon illallisen.

Bridgerton onkin kuuden ensimmäisen jakson verran heteronaisten stereotyyppisten seksuaalis-romanttisten haaveiden ilotulitusta. Sietämättömän komea ja rikas herttua tulee ja varastaa nuoren tytön sydämen, vie tämän vihille ja antaa puolen herttuakunnan lisäksi vähän muutakin ilonaihetta.

Tähän sävyyn aiheesta uutisoi esimerkiksi Me Naiset, jonka sarjasta kertovan jutun otsikko kuuluu: Erotiikkaa tihkuva uutuussarja on täydellistä eskapismia vuoteen 2021: ”Herttua ratsasti ruutuun ja huh!”

HS:n sarjasta kertovassa arviossa puolestaan todetaan kriittisemmin, että Bridgerton toistaa romanttisen viihteen yhtä ikiaikaista peruskaavaa. Sen mukaan nuori neitseellinen nainen onnistuu saamaan fantasioittensa miehen, joka ohjaa hänet seksuaalisuutensa saloihin.

Tarinassa ei kuitenkaan ole sellaista happily-ever-afteria mihin olemme tottuneet, sillä mies ei kerta kaikkiaan halua lapsia.

Päähenkilölle herttua kelpasi niin pitkään, kun hän vastasi nuoren vaimon odotuksia täydellisesti. Sitten alkoi alamäki.

Vaikka Bridgerton onkin hyvin viihteellinen ja kepeä kokonaisuus, tarinassa on mukana myös jonkinlainen opetus. Kun yhteiskunnalliset odotukset liittoa kohtaan ovat kovat, sen molemmat osapuolet ovat kummatkin omalla tavallaan uhreja. Daphne halusi sitkeästi pitää kiinni odotusten mukaisesta liitosta ja joutui pettymään karvaasti.

Ehkä naisten ei kannattaisikaan katsoa tätä ”kohusarjaa” pelkästään eroottisena viihteenä, vaan ymmärtää ajatus siitä, että liian kovat odotukset toista kohtaan eivät palvele kenenkään etua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?