Vastikään IS kertoi Varsinais-Suomessa asuvan Marjan tarinan siitä, kuinka hän joutui rakkaushuijarin uhriksi ja menetti lähes 30 000 euroa.
Nyt samanlaisesta kohtalosta kertovat ruotsalaiset naiset kaksiosaisessa Miljoonien rakkauspetos -dokumentissa. Romanssihuijaukset ovat Ruotsissa suurin yksityiseen henkilöön kohdistuva talouspetosryhmä.
Joka vuosi tuhansia ihmisiä joutuu rahaa lypsävien huijareiden kynsiin, vaikka mediassa näistä varoitellaan jatkuvasti. Poliisi on voimaton.
Daniela Ahlénin haastattelussa keski-ikäinen ruotsalainen Lena kertoo tavanneensa kipeän eronsa ja lasten aikuistumisen jälkeen Englannissa asuvan ihastuttavan Alfredin deittisivuston kautta.
Lena oli haavoittuvainen eronsa jälkeen ja ihastui netissä tapaamaansa Alfrediin.
Lukuisten viestien, puhelujen ja kukkien lähettämisten aikana Alfred kietoi naisen petosvyyhteen. Kuten suomalaisen Marjankin tapauksessa, Lenakin sai katsoa miehen pankkitiliä, jolla näytti olevan huomattava summa rahaa.
Mies ei sanojensa mukaan pystynyt matkoilla ollessaan tarkastamaan tiliään nettiongelmien vuoksi, mutta tarvitsi tiedon talokauppasummastaan. Hän luovutti pankkitunnuksensa Lenalle, joka katsoi tekaistulle tilille.
Sen jälkeen tuli kuulemma ongelmia, sillä tiliä alettiin tutkia ulkomaisen kirjautumisen vuoksi. Alfred kertoi, että ei voinut nyt vähään aikaan käyttää rahojaan, ja Lena tunsi syyllisyyttä tästä.
Lena otti ison lainan toisensa jälkeen ja lähetti rahat Alfredille, joka kertoi joutuneensa ongelmiin Singaporessa.
– Elin rakastumisen ja auttamisen vaaleanpunaisessa kuplassa. Yhteys välillämme toimi, Lena sanoo.
Pankkilainojen ja pikavippien jälkeen Lena käytti säästönsä ja panttasi asuntonsa. Lopulta mies oli tulossa Ruotsiin, ja Lena osti samppanjaa, mansikoita ja uuden leningin. Mies ei koskaan saapunut.
Huijatuksi tuleminen aiheuttaa syvää häpeää.
Lena ymmärsi totuuden. Hänelle tuli itsetuhoisia ajatuksia, kun oma asunto meni myyntiin, eikä vuokra-asuntoa saanut luottotietojen menetyksen vuoksi.
Ohjelman tarinat ovat kipeitä. Uhri ei halua paljastaa tulleensa huijatuksi, sillä tunteet ovat olleet niin vahvasti mukana.
Noin 70-vuotias Astrid kertoo tarinansa anonyymisti, sillä hän ja hänen miehensä pelkäävät ympäristön reaktioita. Mies on yhteiskunnallisesti arvostetussa asemassa.
Astrid sai kaveripyynnön Faceen amerikkalaissotilaalta, joka oli Afganistanissa komennuksella. Tämä Douglas oli kertomansa mukaan Astridia 15 vuotta nuorempi leski ja 13-vuotiaan lapsen yksinhuoltaja.
– Minua kiinnosti tutustua johonkuhun kaukana omasta elinpiiristäni, Astrid sanoo.
Ensimmäisessä vaiheessa rakkaushuijari ottaa uhriin yhteyttä esimerkiksi Tinderin tai Facebookin valeprofiilin kautta.
Astrid alkoi avustaa Douglasia monissa tämän ongelmissa, kun rahapaketti juuttui tulliin ja muuta sellaista. Douglas sanoi, että Astrid on ainut joka voisi auttaa häntä. Mies halusi pois Afganistanista ja tyttärensä luo.
Vauhdittaakseen avustuksia Douglas lähetti kauheita, suodattamattomia sotakuvia Astridille.
– Olin hyväuskoinen ja luotin hänen sanoihinsa.
Astrid ei kertonut pitkästä kirjeenvaihdostaan ja avustuksistaan aluksi edes miehelleen. Kalliiden pikavippien ja erilaisten lainajärjestelyjen myötä kierre oli valmis. Pankista ihmeteltiin rahojen siirtyilemistä tileiltä toisille, mutta Astrid vakuutti pankkivirkailijat siitä, että tiesi mitä oli tekemässä.
Kakkosjaksossa tavataan uhrien ohella huijareita, jotka työskentelevät rikollisjärjestöille.
Miljoonien rakkauspetos maanantaisin 11.1. alkaen Teema & Fem klo 21.00