Marjatta Sarpaneva tutustui muotoilijamieheensä Timo Sarpanevaan tämän ollessa naimisissa ja ystävystyi vaimon kanssa – ”Aika outo kuvio” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Marjatta Sarpaneva tutustui muotoilijamieheensä Timo Sarpanevaan tämän ollessa naimisissa ja ystävystyi vaimon kanssa – ”Aika outo kuvio”

Marjatta Sarpanevalle tarjottiin upeaa pääsuunnittelijan pestiä, mutta hän joutui kieltäytymään siitä muotoilijamiehensä Timo Sarpanevan kateuden vuoksi.

Marjatta Sarpaneva muistelee Arto Nybergille elämäänsä Timo Sarpanevan kanssa.­

23.12.2020 10:09

Ohjelmassa Sarpaneva Sarpanevasta Marjatta Sarpaneva, 76, puhuu avoimesti elämästään muotoilija Timo Sarpanevan (1926–2006) rinnalla.

Elämä taiteilijan rinnalla ei ollut pelkkää leppoisaa taivallusta, sillä mies oli hankala luonne.

Miehensä taustalla työskennellyt Marjatta paljastuu itsekin melkoisen monilahjakkaaksi.

Marjatta (o.s. Svennevig) oli tunnettu malli, joka sai huomiota myös suunnittelemillaan silmälasikehyksillä.

Kun Marjatta alkoi nauttia arvostusta silmälasikehysten suunnittelijana, Timo ei millään sulattanut asiaa.

Timosta tuli kateellinen ja lopulta Marjatta ei ottanut vastaan hänelle tarjottua Instrumentariumin pääsuunnittelijan paikkaa.

– Mä sanoin ei, koska Timo oli niin kateellinen ja järkyttynytkin minun menestyksestäni. Hän rupesi aivan vaikeroimaan. Ajattele! Tuollainen nero yhtäkkiä tekeytyy tämmöiseksi kurjaksi olennoksi. Mä ajattelin, että no voi ei sentään, Marjatta Sarpaneva kertaa Arto Nybergin haastattelussa.

Sarpaneva perustelee työstä kieltäytymistään myös sillä, että pariskunnan yhteiset lapset olivat tuolloin vielä pieniä, eikä hän halunnut alkaa omien sanojensa mukaan ”rähjätä asiasta”.

Marjatta Sarpaneva kertoo elämästään taiteilijamiehensä rinnalla Arto Nybergin haastattelussa.­

Parin viikon kuluttua Marjatta alkoi työskennellä puhtaaksipiirtäjänä Timon luonnosten parissa.

– Se oli ihanaa työtä! Pääsin juuri sille paikalle, joka mulle kuului, hän kertoo.

Vaikka työ oli mieluinen, se ei korvannut oman suunnittelijan uran päättymistä.

– Vielä tänä päivänäkin harmittaa. Harmitus ei lopu varmaan koskaan, Sarpaneva tunnustaa Nybergille.

Hän kuitenkin sanoo, ettei olisi luultavasti kestänyt elää miehensä rinnalla, elleivät he olisi työskennelleet yhdessä.

– Hän oli arjessa niin mahdoton, Sarpaneva toteaa.

Tehdasympäristössä työskennellessään Timo oli kuitenkin aina kuin toinen mies.

– Siellä hän oli niin ylivoimaisen lumoava, että mä rakastuin häneen aina uudestaan – onneksi.

Timo Sarpaneva oli kansainvälisesti arvostettu suomalainen taiteilija ja professori. Hänet tunnetaan erityisesti taideteollisesta muotoilusta. Sarpaneva toimi myös taideteollisuusnäyttelyjen suunnittelijana.

Kuva Timo ja Marjatta Sarpanevasta vuodelta 1995. Timo kuoli 11 vuotta myöhemmin.­

Kolmea dementoivaa tautia sairastaneen Timo Sarpanevan kuolemasta on kulunut 14 vuotta. Marjatta hoiti miestään kotona tämän viimeisinä aikoina.

– Se oli raskainta, mitä olen koskaan kokenut elämässäni. Sen seuraaminen, kun läheinen ihminen tuhoutuu silmien edessä, eikä kukaan voi tehdä mitään.

Kun Marjatta Sarpaneva summaa nyt elämäänsä Timon kanssa, päällimmäisenä on sellainen tunne, kuin hän olisi käynyt satumaassa.

– Semmoisessa maailmassa, joka on monella ihmisellä vain mielikuvituksessa. Jota ei oikeasti ole olemassakaan. Ja mulla on ollut tilaisuus käydä siellä ihan oikeasti, Sarpaneva kuvailee hymyillen.

Ohjelmassa ei kuulla varsinaisesti mitään, mitä Marjatta Sarpaneva ei olisi jo paljastanut kirjoittamassaan Timo Sarpaneva. Taide ja elämä -elämäkerrassa (2020).

Sen vuoksi ohjelman erityisintä antia ovat arkistomateriaalit, joiden kautta muotoilijan teokset sekä avioparin vaiheet heräävät eloon.

Pariskunnan seurustelu alkoi, kun Timo oli naimisissa Pi Sarpanevan kanssa.

Kuvioon ei sisältynyt draamaa, ja Marjatasta oli luontevaa viettää aikaa miesystävänsä vaimon seurassa.

– Se oli kaukaa katsottuna varmaan aika outo kuvio. Yhtenä päivänä Pi sanoi, että voisitko pyytää sen tytönkin tänne, jonka kanssa sä kuljet kaupungilla. Meillä on tällaiset juhlat. Ajattelin, että totta kai tulen. On mukava tavata.

Marjatasta tuli Timon tyttöystävä. Timon ja Pin ollessa työmatkoilla Marjatta hoiti heidän lapsiaan. Kun Pi ja Timo erosivat 1970, Marjatan ja itseään 18 vuotta vanhemman muotoilijan suhdetta oli takana jo vuosikymmen.

Sarpaneva Sarpanevasta TV1 ke 23.12. klo 19.00 sekä lisäksi Lasimies Timo Sarpaneva Venetsiassa ke 23.12. TV1 klo 18.35.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?