Sean Connery turhautui James Bondiin ja neuvotteli unelmadiilin – tv:ssä nyt harvinainen loistorooli väkivaltaisesti napsahtavana poliisina

Bond-seikkailujen jälkeen Sean Connery sai vapaat kädet valita seuraavan elokuvaroolinsa. Rikosdraamassa Painostus hän tekee yhden parhaista näyttelijäsuorituksistaan röyhkeänä rettelöitsijäpoliisina, joka murtuu paineen alla.

James Bond -elokuvat tekivät Sean Connerysta supertähden. Tähti itse kaipasi persoonallisempia rooleja. Sellaisen hän löysi rikosdraamasta Painostus.

10.12.2020 20:00

James Bond -seikkailut olivat tehneet 1960-luvulla niiden tähdestä, viime lokakuun lopussa 90-vuotiaana kuolleesta Sean Connerysta maailmanlaajuisen supertähden.

Samalla ne olivat ajaneet hänet näyttelijänä nurkkaan. Koko maailma tunsi Bondin, mutta näyttelijä itse ei kokenut saavansa niistä tarpeeksi arvostusta näyttelijänä. Conneryllä oli myös palkkion suuruudesta kinaa Bond-elokuvien tuottajien kanssa.

1970-luvulla Connery halusi kokeilla rajojaan ja näytellä muunkinlaisia rooleja kuin sankarillisia vakoojia.

Sopimus paluusta George Lazenbyn jälkeen vielä kerran Bondiksi seikkailussa 007 – Timantit ovat ikuisia (1971) sisälsi tässä mielessä ruhtinaallisen pykälän: se takasi Connerylle miljoonapalkkion lisäksi kaksi kohtuuhintaista United Artists -studion tuottamaa elokuvaa, jotka hän sai itse valita.

Ehtona oli, että kumpikin elokuvista maksaa alle kaksi miljoonaa dollaria. Tuotantoyhtiönä oli Conneryn oma yhtiö Tantallon Films.

Kun Sean Connery haluttiin takaisin James Bondiksi seikkailuun 007 – Timantit ovat ikuisia, hän onnistui neuvottelemaan rahakkaan superdiilin. Tiffany Casea näyttelee Jill St. John.

Näistä ensimmäinen oli psykologinen rikosdraama Painostus (The Offence, 1973), jonka pohjana oli John Hopkinsin näytelmä.

Teema & Fem -kanava esittää elokuvan torstai-iltana 10.12. Lisäksi elokuvan voi katsoa Yle Areenasta.

Tarina alkaa koulutyttöjä pikkukaupungissa kaappaavan raiskaajan realistisilla etsinnöillä ja laajenee henkilökuvaksi kylmästä ja kyynisestä lainvalvojasta.

Rikosylikonstaapeli Johnson on kuin Bondin koulukiusaajaversio: menestynyt etsivä on röyhkeä, ylimielinen ja muiden hermoille käyvä rettelöitsijä, joka napsahtaa väkivaltaisesti – kohtalokkain seurauksin – epäillyn kuulusteluissa.

Connerya jo sotadraamassa Kukkula (1965) ja rikosdraamassa Suuri kaappaus (1971) ohjannut Sidney Lumet lataa elokuvan puheliaaseen rakenteeseen räjähdysherkän tunnelman, jonka päällä Connery pääsee venyttämään tähtikuvaansa julmaan ja traagiseen suuntaan. Tuloksena oli Conneryn parhaimpiin kuuluva näyttelijäsuoritus.

Ian Bannenin esittämä epäilty Baxter toimii Johnsonin pimeiden puolien ja yksinäisyyden peilinä.

Painostus-elokuvan poliisietsivän rooli oli Sean Conneryn irtiotto James Bondista. Murhia tutkivan poliisin röyhkeä ja ylimielinen käytös puretaan elokuvan aikana osiin.

Aikoinaan Painostus oli Conneryn pettymykseksi kuitenkin kaupallinen floppi.

Toinen Conneryn suunnittelemista elokuvista olisi ollut skotlantilaisin näyttelijöin toteutettu versio William Shakespearen Macbethista. Pääosaa olisi näytellyt hän itse.

Painostus-elokuvan kaupallinen epäonnistuminen sekä Roman Polanskin toteuttama Macbeth-sovitus (1971) saivat United Artistsin vetäytymään Conneryn Macbeth-elokuvasta, eikä se koskaan toteutunut. (108)

Painostus (1973), torstaina 10.12. Teema & Fem klo 23.01 sekä Yle Areena, psykologinen draama: ★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?