Leslie Nielsen teki Hollywoodissa tempun, johon lähes kukaan ei ole pystynyt – Mies ja alaston ase -tähden ura oli hyvin poikkeuksellinen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Leslie Nielsen teki Hollywoodissa tempun, johon lähes kukaan ei ole pystynyt – Mies ja alaston ase -tähden ura oli hyvin poikkeuksellinen

Mies ja alaston ase -elokuvista tunnetun Leslie Nielsenin ura lähti nousukiitoon poikkeuksellisella iällä. Tasan 10 vuotta sitten kuollut tähti tehtaili menestyskomedioita viimeiseen asti.

Leslie Nielsen teki yli 60 vuotta kestäneen uran elokuvien ja tv-viihteen parissa.­

28.11.2020 7:04

Moni muistaa elävästi valkokankailla seikkailleen vaaleahapsisen ja tunaroivan poliisin Frank Drebinin, joka hauskuutti miljoonayleisöjä supersuosituissa Mies ja alaston ase -elokuvissa. Hupsun ja hulvattoman poliisin takana oli näyttelijä Leslie Nielsen, jonka menestystarina on Hollywoodin mittakaavassa ainutlaatuinen.

Kanadalaissyntyinen Nielsen nimittäin nousi supertähteyteen pähkähulluilla komediaelokuvillaan – ja vasta poikkeuksellisen varttuneella iällä. Miehen ensimmäinen jättimenestys oli elokuva Hei, me lennetään! (1980), joka ilmestyi Nielsen ollessa 54-vuotias.

Unohtumattomia lipsautuksia viljellyttä lääkäriä elokuvassa esittäneen Nielsenin ura lähti todelliseen nousukiitoon katastrofielokuvia parodioivan komedian ilmestyttyä.

Hei, me lennetään! -elokuvassa Leslie Nielsen näytteli lääkäriä (takana).­

Rooli muutti radikaalilla tavalla Nielsenin uran suuntaa, sillä aiemmin hänet oli nähty täysin erilaisissa elokuvissa. Nielsen aloitti näyttelijän uransa jo alle 30-vuotiaana, ja tuli tunnetuksi Kielletyn planeetan kaltaisista tieteiselokuvista ja Kaupunki liekeissä -elokuvan tyyppisistä katastrofifilmeistä.

Hei, me lennetään! -elokuvan tuotanto halusi kokeilla jotain uutta, joten he palkkasivat parodiaansa nimenomaan vakavista rooleista tunnettuja näyttelijöitä. Idea oli kenties hieman riskialtis, eikä elokuvan budjettikaan ollut pilviä hipova. Jonkin verran tunnettavuutta ja mainetta aiemmilla töillään niittänyt Nielsen oli kuitenkin selvä valinta elokuvan näyttelijäkaartiin.

Elokuvasta, ja Nielsenistä, tuli aikansa menestys. Voisi oikeastaan sanoa, että elokuva aloitti Nielsenin kohdalla jo toisen uran – niin selvä oli kahtiajako hänen aiempien töidensä ja uuden roolin välillä.

Hei me lennetään! -elokuvien siivittämänä Nielsen teki kenties uransa suurimman roolin Mies ja alaston ase -elokuvassa (1988). Hän oli ensimmäisen elokuvan ilmestymisen aikaan 62-vuotias. Nielsen oli esittänyt tunaroivan poliisin seikkailuja jo Hei, me pamputetaan! -tv-sarjassa vuonna 1982 alkaen.

Mies ja alaston ase -elokuvat takasivat Nielsenille tien tähtiin.­

Kansa janosi lisää Frank Drebinin tempauksia myös valkokankaille, joten elokuvaa seurasi kaksi jatko-osaa: Mies ja alaston ase 2½ (1991) ja Mies ja alaston ase 33 1/3 (1994). Kriitikotkin ylistivät Nielsenin tähdittämiä elokuvia. Vuonna 2017 yli 250 kriitikkoa ympäri maailmaa valitsi Hei me lennetään! -elokuvan kaikkien aikojen seitsemänneksi parhaaksi komediaksi.

New York Timesin kriitikot puolestaan valitsivat ensimmäisen Mies ja alaston ase -elokuvan yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta koko maailmassa.

Leslie Nielsen elokuvassa Hot Summer Night vuonna 1957.­

Nielsen teki siis sen, missä hyvin harva on onnistunut: hän taikoi itselleen tien Hollywoodin tähtiin yli 60-vuotiaana. Suunnanmuutos vakavista rooleista maailmanlaajuiseksi komediakuninkaaksi oli Nielsenin mukaan toivottu käänne.

Hän kertoi New York Timesille vuonna 1988, että kaikesta huolimatta hänen oli joskus vaikea uskoa menestystään todeksi.

– Tajuntaani on pikkuhiljaa uponnut se tosiasia, että olen viimeiset 35 vuotta tehnyt täysin luonteeni vastaisia rooleja. Olen vihdoin päässyt tekemään sitä, mitä todella haluan, hän kertoi.

Tähteä revittiin huippuvuosina joka paikkaan. Nielsenistä tuli poikkeuksellisen tuottelias näyttelijä, joka tähditti kymmeniä ja kymmeniä pöhkökomedioita aivan kuolemaansa asti. Listalle mahtuu muun muassa Scary Movie -elokuvia sekä Spy Hardin ja Stan Helsingin kaltaisia tunnettuja parodiahassutteluja.

Omalla tavallaan Nielsen saattoi jäädä komediarooliensa vangiksi, sillä kukaan ei halunnut nähdä häntä enää muunlaisissa elokuvissa. Toisaalta miksi olisikaan, sillä Nielsen oli kuin luotu hullunhauskoihin rooleihin. Hyvä esimerkki on se, että uransa loppuvaiheessa Nielsenin imago oli jo niin tunnettu, että hänen tarvitsi vain ilmestyä kohtaukseen saadakseen yleisön ulvomaan naurusta.

Spy Hard -hassutteluelokuva vuodelta 1996.­

Vaikka Nielsenistä tuli lopulta yksi maailman tunnetuimpia komediatähtiä, oli hänen yksityiselämänsä välillä kaikkea muuta kuin onnellinen. Nielsen oli elämänsä aikana neljästi naimisissa ja joutui käymään läpi kolme avioeroa.

Ensimmäinen liitto solmittiin jo vuonna 1950 laulaja Monica Boyarin kanssa. Pari tuomittiin avioeroon kuusi vuotta myöhemmin. Kauaa Nielsen ei ehtinyt sinkkuna olemaan, koska jo kahden vuoden päästä hän vei alttarille Alisane Ullmanin. Liitto kesti viisi vuotta, kunnes pari lähti omille teilleen. Toisesta liitosta syntyi kuitenkin kaksi tytärtä, Maura ja Thea Nielsen.

Leslie Nielsen toisen vaimonsa Alisande Ullmanin ja tyttärensä kanssa.­

Kolmas liitto solmittiin keskellä suurinta menestystä, vuonna 1981, jolloin Nielsen avioitui Brooks Oliverin kanssa. Liitto kesti vähemmän kuin aiemmat, vain kaksi vuotta. Lopullinen rakkaus löytyi vuonna 2001. Barbaree Earl pysytteli Nielsenin vierellä kuolemaan saakka.

Leslie Nielsen ja vaimo Barbaree Earl.­

Nielsenin karisma säilyi vanhoille päiville asti ennallaan. Ennen kuolemaansa Nielsen näytteli espanjalaisessa kauhukomediassa Spanish Movie (2009). Kun elokuvan traileria esiteltiin maailmanlaajuista levitystä varten, oli trailerin päätähtenä kukapa muukaan kuin itse Nielsen. Hänen kasvoilla myytiin elokuvia vielä yli 80-vuotiaanakin.

Toki rankka työtahti mietitytti tähteä itseäänkin välillä. Hän kertoi kolme vuotta ennen kuolemaansa tasapainottelevansa säännöllisesti intohimonsa ja rauhoittumisen välillä.

– Olen 81-vuotias, ja haluan nähdä, mitä kulman takana odottaa. En näe mitään syytä sille, että lopettaisin työnteon. Toki olen alkanut arvostaa vapaa-aikaani eri tavalla. Olen tajunnut, että elämässäni saattaa olla asioita, joita olen jättänyt huomioimatta, Nielsen pohti.

Kunnioitettavaan 84 vuoden ikään ehtinyt Nielsen menehtyi Floridassa 28. marraskuuta 2010. Kuolinsyynä oli keuhkokuume, joka vei hänet nopeasti sairaalaan. Nielsen menehtyi rauhallisesti nukkuessaan kahden viikon taistelun jälkeen.

Perinnökseen Nielsen jätti 60 vuotta kestäneen uransa ja huikean määrän menestyselokuvia, jotka ovat innoittaneet sittemmin useita komediatähtiä.

Usein erittäin sydämelliseksi mieheksi kutsuttu Nielsen eli pilke silmäkulmassa viimeiseen asti. Kun Nielsenin arkkua kannettiin hautajaisissa alttarille, kaikui kirkossa Mies ja alaston ase -elokuvien tunnusmusiikki – mikäpä muukaan.

Leslie Nielsen ja Priscilla Presley Mies ja alaston ase -trilogian viimeisessä elokuvassa.­

Lähteet: Daily Mail, Independent, The New York Times, Washington Post

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?