Tyrmäävän upeaksi kutsuttu Gena Rowlands, 90, on illan tähti – teki ensin elokuvia miehensä kanssa, sittemmin poikansa kanssa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tyrmäävän upeaksi kutsuttu Gena Rowlands, 90, on illan tähti – teki ensin elokuvia miehensä kanssa, sittemmin poikansa kanssa

Gena Rowlands, 90, on tehnyt pitkän ja loistokkaan uran. Parhaiten siitä muistetaan Rowlandsin ja tämän puolison John Cassavetesin yhteiset elokuvat.

Sielukas Hollywood-tähti näytteli kymmenissä elokuvissa ja teki valtavasti myös teatteritöitä.­

21.11. 19:30

Gena Rowlandsista ei ollut saada katsetta irti. Hän oli ainutlaatuinen lahjakkuus, tyrmäävän upea. Hänestä huokui tyyntä eleganssia ja rauhallista viileyttä.

Näin legendaarista näyttelijätärtä kuvaillaan tuoreessa saksalaisessa dokumentissa Gena Rowlands, itsenäinen tähti.

Yhdysvaltalainen Virginia Cathryn Rowlands, 90, syntyi 1930 Wisconsinissa vaikutusvaltaiseen perheeseen. Hänen isänsä oli pankkiiri ja poliitikko ja äitinsä taiteilija. Näyttelemisessä Rowlandsia kiehtoi, kuinka sen kautta sai elää monta eri elämää.

Nuori Rowlands muutti 1940-luvun lopulla New Yorkiin, jossa hän aloitti työt teatterissa ja kävi arvostettua näyttelijäkoulua American Academy of Dramatic Artsia. Siellä Rowlands, joka tuolloin halusi kaikkea muuta kuin naimisiin, tapasi uraansa aloittelevan hurmaavan John Cassavetesin (1929–1989). Mies muistetaan valtavirrasta poikkeavista elokuvatöistään.

Pari avioitui 1954, ja heille syntyi kolme lasta. Taiteellisesti kunnianhimoisen Cassavetesin vaimona Rowlands sai kuitenkin toteuttaa itseään näyttelijänä. Rowlandsista tuli Cassavetesin muusa ja luova innoittaja, ja heidän elämänsä ja työnsä yhdistyivät.

Kiehtova aviopari teki yhdessä kymmenen elokuvaa, ja juuri Cassavetesin ohjaamista ja kirjoittamista elokuvista Rowlands sai yllättäviä ja epätavallisia rooleja.

Gena Rowlands ohjaajamiehensä John Cassavetesin kanssa.­

He kuvasivat elokuvia usein kotonaan, jossa työryhmä koostui ystävistä. Kaikilla oli perheensä mukana, eikä avustajille tarvinnut maksaa.

Suhde toimi, vaikka Cassavetes olikin pakkomielteinen työnarkomaani. Keskinäinen rakkaus ja ymmärrys sai parin pysymään kuitenkin yhdessä. Onnellinen liitto kesti Cassavetesin kuolemaan saakka.

Hollywood-tähden uraa ja lahjakkuutta sekä niin rakkaus- kuin työsuhdettakin Cassavetesiin syväluotaava, Sabine Carbonin ohjaama kiinnostava dokumentti Gena Rowlands, itsenäinen tähti esitetään lauantaina Teema & Fem -kanavalla. Sen jälkeen katsojat saavat nähtäväkseen elokuvan Naisen parhaat vuodet (1974).

Osana Teeman elokuvafestivaalia esitetään vielä Gloria – gangsteriheila (1980) perjantaina 27. marraskuuta. Kumpikin roolityö kuuluu Rowlandsin tunnetuimpiin ja toi hänelle Oscar-ehdokkuuden parhaasta naispääosasta.

Rowlands näytteli kymmenissä elokuvissa ja teki yhteistyötä puolisonsa ohella muidenkin ohjaajien, kuten Jim Jarmuschin, Lasse Hallströmin ja Woody Allenin, kanssa.

Monet muistavatkin Gena Rowlandsin parhaiten Allenin Toinen nainen -filmistä, jossa tähti teki koskettavan roolin vuonna 1988. Tähti on näytellyt poikansa myös Nick Cassavetesin ohjaamissa elokuvissa The Notebook – Rakkauden sivut (2004) ja Kuin taivaan tähdet (1996).

Gena Rowlands, itsenäinen tähti & Naisen parhaat vuodet lauantaina 21.11. Teema & Fem klo 20.01 & 20.53

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?