Yksi nainen näyttelee kuningatarta paremmin kuin kukaan muu – Elisabet II:n elämä on ollut ehtymätön elokuvien lähde jo ennen The Crownia - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Yksi nainen näyttelee kuningatarta paremmin kuin kukaan muu – Elisabet II:n elämä on ollut ehtymätön elokuvien lähde jo ennen The Crownia

Netflixin The Crown -sarja on tehnyt kuningatar Elisabet II:n näyttelijöistä tähtiä. Vuosien varrella on kuitenkin nähty monia muitakin majesteetillisia tulkkeja. Aiemmista esittäjistä yksi on ollut yli muiden.


21.11. 15:02 | Päivitetty 21.11. 15:10

James Bondin yskähdys oli kohtelias mutta määrätietoinen: on aika mennä.

– Hyvää iltaa, Mr. Bond, vaaleanpunaisiin pukeutunut kuningatar Elisabet II tervehti tämän jälkeen smokkiin pukeutunutta Bondia kirjoituspöytänsä äärestä Buckinghamin palatsissa.

Tämä oli yksi Lontoon vuoden 2012 olympialaisten avajaisseremonian tarkimmin varjelluista salaisuuksista: hallitseva kuningatar kohtasi videolla vihdoin Hänen majesteettinsa salaisen palvelun tärkeimmän ja kuuluisimman agentin.

Kaikki tapahtui näyttävästi Bond-seikkailujen hengessä.

Daniel Craigin näyttelemä Bond saattoi kuningattarensa palatsin käytäviä pitkin pihalla odottavaan helikopteriin, kyyditti tämän Lontoon kuuluisimpien maamerkkien ohi Olympiastadionin ylle – minkä jälkeen molempien stunt-näyttelijät hyppäsivät stadionin yllä kopterista oikeasti, Bond-elokuvien teemamusiikin säestämänä.

Laskuvarjohyppyäkin yllättävämpää oli se, että videon Buckinghamissa kuvatussa alussa kuningatarta näytteli todellakin 86-vuotias kuningatar Elisabet II itse, ensimmäisessä ”tv-roolissaan”.

Palatsin tiedottajan mukaan kuningatar oli ”hyvin onnellinen” ja ”iloinen, että häntä pyydettiin mukaan johonkin näin harvinaislaatuiseen”, brittisanomalehti The Telegraph uutisoi tuoreeltaan.

Olympialaisten avajaisseremonia näytti maailmalle kuningattaren leikkisän ja huumorintajuisen puolen, jota tämä on harvoin tuonut julkisuudessa esiin. Tavallisemmin sen esiintuominen on jäänyt häntä esittäneille näyttelijöille.

Helen Mirren voitti Oscarin roolistaan The Queen -elokuvassa (2006).­

Kuningattaren tulkeista yksi on osoittanut olevansa ylitse muiden.

Ennen The Crown -sarjaa ykkösvaihtoehtona oli soittaa Dame Helen Mirrenille. Myöntävästi hän on vastannut jo kahdesti.

Stephen Frearsin ohjaamassa, prinsessa Dianan kuoleman jälkeiseen aikaan sijoittuvassa draamaelokuvassa The Queen (2006) Mirren esitti Elisabetin yllättävänkin kovana ja tavallisesta kansasta vieraantuneena vanhana rouvana.

Se oli rooli, jolla Mirren käytännössä sulatti kuningattaren titteliin sisäänleivotun etäisyyden.

The Queen eteni kuin jännitysnäytelmä kuvatessaan omienkin tunteidensa kanssa hukassa olevaa hallitsijaa, joka vasta pääministeri Tony Blairin painostuksen jälkeen suostuu ottamaan julkisesti kantaa Dianan merkitykseen Britannialle ja maailmalle.

Dame Helen Mirren on näytellyt kuningatarta elokuvan lisäksi myös teatterin lavalla.­

Seitsemän vuotta myöhemmin Mirren palasi kuningattareksi ylistysten kera Lontoon West Endillä ja kaksi vuotta sen jälkeen vielä New Yorkin Broadwaylla. The Queenin käsikirjoittaneen Peter Morganin teatterinäytelmä The Audience käsitteli Elisabet II:n suhdetta maansa pääministereihin hallintokautensa alusta 1952 silloiseen nykypäivään asti.

Sama näytelmä toimi myöhemmin pohjana myös Morganin luomalle The Crown -sarjalle.

Mirren voitti kuningattaren osastaan Oscarin. Sen lisäksi hän sai roolistaan vieläkin isomman palkinnon: kehuja oikealta kuningattarelta, joka kutsui tämän Buckinghamin palatsiin illalliselle.

Mirren joutui kuitenkin kieltäytymään visiitistä tuolloin tekeillä olleen elokuvansa kuvausaikataulujensa vuoksi.Lue lisää: Kuningattaren roolista tuttu 73-vuotias Helen Mirren ei ole ollut koskaan ilman töitä (IS 10.2.2019)

 

Huomattavasti nuoremman Elisabetin aika alkoi 2016.

The Crown tarkoittaa suomeksi kruunua. Sen kantamiseen liittyvistä velvollisuuksista on kyse Netflixin samannimisessä draamasarjassakin.

The Crown toi televisioon helposti lähestyttävän kuningattaren.

Claire Foyn näyttelemä Elisabet ei ollut The Crown -sarjan kahdella ensimmäisellä kaudella mikään etäinen Majesteetti, vaan tavallinen ihminen iloineen ja murheineen.

Elisabetin ja Edinburghin herttuan Philipin häistä alkava sarja näyttää, miten kuningattareksi isänsä kuoleman jälkeen nouseva nuori nainen joutuu vähitellen luopumaan omasta arjestaan kansakuntansa ja maansa hyväksi.

Foy muokkasi roolista aivan omanlaisensa, mutta sen jälkeen ajatusta luopumisesta sai läpikäydä myös näyttelijä Foy itse.

Sarjan kolmannella ja neljännellä kaudella Elisabet II:ta on esittänyt kymmenen vuotta vanhempi brittinäyttelijä Olivia Colman, joka palkittiin Oscarilla edellisestä kuningatarroolistaan elokuvassa The Favourite (2018).

The Crown -sarjan ensimmäisellä ja toisella kaudella nuorta kuningatarta näytteli Claire Foy.­

Vallanvaihto ei tullut yllätyksenä. Morganin aikomuksena on vaihtaa sarjan tähtiä ikääntyneempiin jatkossakin sitä mukaa, kun tarina kulkee kohti nykypäivää.

Sarjan päättävillä viidennellä ja kuudennella kaudella kuningatar Elisabet II:sta näyttelee Imelda Staunton, joka on tullut monille tutuksi myös Harry Potter -elokuvien Dolores Pimentona.

The Crown -sarjan kolmannella ja neljännellä kaudella kuningatarta on näytellyt Olivia Colman, joka on Claire Foyta kymmenen vuotta vanhempi.­

Ennen Stauntonin valintaa osa sarjan faneista odotti Mirrenin paluuta kuningattaren rooliin – siitäkin huolimatta, että vuonna 2015 Mirren ilmoitti jättäneensä tämän roolin jo taakseen.

Myös osa Elisabetia kuvanneista elokuvista ja sarjoista ovat katsoneet täysin toiseen suuntaan – ja kertoneet tulevan kuningattaren nuoruudesta.

Suloisena pikkutyttönä Elisabet on nähty muun muassa elokuvassa Kuninkaan puhe (2010), joka kertoo hänen isänsä, Colin Firthin näyttelemän Yrjö VI:n änkytyksen tuomista vaikeuksista.

Tulevan hallitsijan teinivuosista riemukkain näyttö on puolestaan komedia Kuninkaalliset riehat (2015). Elokuva seuraa 19-vuotiaan Lizin (Sarah Gadon) ja tämän sisaren, prinsessa Margaretin (Bel Powley), iltaa Lontoon keskustassa tavallisiksi tytöiksi tekeytyneinä – samana voitonpäivän 8. toukokuuta 1945 iltana, kun koko maa juhli toisen maailmansodan päättymistä.

Julian Jarroldin ohjaama brittikomedia perustuu tositapahtumiin, joskin varsin löyhästi: todellisuudessa nuoren Elisabetin ja Margaretin seurana oli tuolloin paljon isompi seurue, eikä lie mitään näyttöä siitä, että Elisabet olisi oikeasti tavannut tällä retkellä hurmaavan nuoren lentäjän.

Voitonpäivän ilta on kuningattaren henkilöhistorian kannalta kuitenkin niin merkittävä, että siihen viitataan lyhyesti myös BBC:n tuottamassa Playhouse Presents -sarjan itsenäisessä jaksossa Walking the Dogs (2012).

Siinä Emma Thompsonin näyttelemä 56-vuotias kuningatar muistelee kokemiaan vapauden hetkiä miehelle, joka on luvatta tunkeutunut hänen makuuhuoneeseensa Buckinghamin palatsissa.

Myös tämän episodin pohjana oli tositapahtuma: britti Michael Fagan onnistui vuonna 1982 murtautumaan palatsiin noin kymmeneksi minuutiksi. Puolituntisessa tv-ohjelmassa kuningatar ja tunkeutuja käyvät kuvitteellisen keskustelun, jossa sympaattinen Elisabet päätyy antamaan miehelle myös parisuhdevinkkejä.

– Emme voi mitenkään olla onnellisia kaiken aikaa, Thompsonin näyttelemä kuningatar sanoo ja viittaa epäsuorasti avioliittoonsa Philipin kanssa.

Imelda Staunton­

Sivuhahmona kuningatar on tietenkin vilahtanut usein, sekä vakavissa yhteyksissä että huumoripätkissä.

Margaret Thatcherin pääministerivuosista ja niiden päättymisestä kertovassa tv-elokuvassa Margaret (2009) Elisabetia näyttelee Rosemary Leach. Kuninkaallisista häistä kertovassa vuoden 2011 tv-elokuvassa William & Catherine: A Royal Wedding ymmärtävän kuningattaren roolin veti puolestaan Jane Alexander.

Täysin toisenlainen, irrotteleva Elisabet on tullut vastaan komedioissa. Ylelläkin muutama vuosi sitten esitetty Windsorit-sarja on tehnyt saippuaoopperamaisesti pilkkaa koko kuningasperheestä huonon maun rajoille asti.

Komediaelokuvien kruunaamaton Elisabet-kuningatar taas on näyttelijä Jeannette Charles, joka on tekeytynyt Elisabet II:ksi useammankin kerran – muun muassa hittikomedioissa Mies ja alaston ase (1988) sekä Austin Powers ja Kultamuna (2002).

Scream-kauhuelokuvista tuttu Neve Campbell puolestaan pääsi esittämään nuoren Elisabetin raikuliversiota toisen maailmansodan aikaan sijoittuvassa parodiassa Churchill: The Hollywood Years (2004).

Tulevina vuosina edessä on vielä yksi iso vaihe, jota toistaiseksi vain harva elokuva on uskaltanut käsitellä.

Rupert Gooldin ohjaama elokuva King Charles III (2017) on poikkeus: sen lähtökohtana on Elisabet II:n kuolema. Siinä kuninkaaksi nousee Charles, joka ajaa Britannian pikavauhtia perustuslailliseen kriisiin.

Toisaalta The Crownia jo pitkälle eteenpäin suunnitellut Peter Morgan ei ole vielä paljastanut, mihin vuoteen asti hänen tv-sarjansa tarina ulottuu.

Kuninkaalliset hautajaiset saattavat olla lopulta edessä myös sen viimeisellä kaudella.

Aiempi versio jutusta on julkaistu Ilta-Sanomien Elisabet II -teemalehdessä 19.3.2019.

Mies ja alaston ase -komediassa pinteeseen joutunutta kuningatarta näytteli Jeannette Charles. Toheloa komisario Frank Drebiniä näytteli Leslie Nielsen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?