Ylellä nähdään tänään kaikkien aikojen ensimmäinen elokuvaorgasmi – 18-vuotiaan tähden alaston­kohua seurasi ura seksi­symbolina - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Ylellä nähdään tänään kaikkien aikojen ensimmäinen elokuvaorgasmi – 18-vuotiaan tähden alaston­kohua seurasi ura seksi­symbolina

Ylen esittämä kohuttu Hurmio-elokuva joutui Yhdysvalloissa tuoreeltaan pannaan. Hollywood-tähteytensä ohessa Hedy Lamarr teki rinnakkaisen uran keksijänä, jota ilman meillä ei olisi nykyistä langatonta tekniikkaa.

Hedy Lamarr oli 18-vuotias näytellessään elokuvassa Hurmio. Naisen orgasmin ensimmäisenä valkokankaalla näyttänyt draama jäi elokuvan historiaan.­

22.11. 9:00

Miltä näyttää naisen orgasmi? Valta­virta­elokuvassa naisen seksuaalisen nautinnon huipentumaa näyteltiin ja kuvattiin tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1933 tshekkiläisessä Hurmiossa.

Yle esittää aikansa kohuelokuvan sunnuntaina Teema & Fem -kanavalla klo 12.00 alkaen. Sen voi katsoa myös Ylen Areena-palvelusta.

Gustav Machatýn ohjaama Hurmio kertoo nuoresta Evasta, jonka avioliitto vanhemman miehen kanssa on onneton. Avioeron jälkeen Eva tutustuu ratsastusretkellään nuoreen Adamiin, ja päätyy viettämään tämän kanssa yön yhdessä.

Evan rooli sisälsi lyhyesti myös alastomuutta. Osassa nähtiin 18-vuotias nuori näyttelijä, joka tuolloin vielä tunnettiin Hedwig Eva Maria Kiesler -nimellä.

Wienissä 1914 syntyneestä Kiesleristä tuli myöhemmin Hollywoodissa Hedy Lamarr, yksi 1940-luvun tunnetuista naistähdistä.

Rohkea Hurmio-elokuva rikkoi rajoja ja aiheutti paheksuntaa.­

Rohkea Hurmio-elokuva rikkoi rajoja, ja sen nuori näyttelijä sai roolistaan suurta paheksuntaa. Seksuaalisen huipentuman hetkellä elokuva keskittyi hänen kasvoihinsa.

Paheksujien joukossa oli myös Kieslerin oma aviomies, aseita muun muassa natseille kaupannut Fritz Mandl, jonka kanssa Kiesler oli solminut onnettoman avioliiton 18-vuotiaana.

Yhdysvalloissa elokuva kiellettiin kokonaan.

Paetakseen tilannetta ja hallitsevaa miestään Kiesler matkusti pois Itävallasta: Pariisin kautta hän päätyi vuonna 1937 Lontooseen ja sieltä Hollywoodiin, jossa hän pääsi MGM-elokuvastudion palkkalistoille.

Casbahin vangissa Hedy Lamarr näyttelee Algeriaan saapunutta ranskalaisturistia, joka saa paikallisten huomion.­

Yhdysvalloissa sukunimi vaihtui Lamarriin ja liitto Mandlin kanssa päättyi. Jo vuonna 1938 Lamarria mainostettiin ”maailman kauneimpana naisena” ja MGM:n tarjoamat roolit olivat sen mukaisia: näyttäviä mutta sisälsivät vähän puhetta.

Moneen elokuvaan hänet valittiin mukaan juuri sopivan ulkomaalaisen ulkonäkönsä takia. Hän sai usein näyteltäväkseen viettelijättäriä.

Seksisymboliksi nousseen Lamarrin tunnetuimpia Hollywood-elokuvia olivat Casbahin vanki (1938) sekä Simson ja Delila (1949).

Kaunotarten rooleja enemmän Lamarr oli kuitenkin kiinnostunut tekniikasta. Itseoppineena keksijänä häntä on opittu arvostamaan vasta viime vuosina.

Hedy Lamarrin myöhäisiä menestysrooleja oli Cecil B. DeMillen ohjaama vuoden 1949 spektaakkelielokuva Simson ja Delila.­

Toisen maailmansodan aikana Lamarr osallistui vapaa-ajallaan radiotekniikan kehittelyyn. Hän ymmärsi, että sukellusveneiden torpedojen kannattaisi olla radio-ohjattavia, jotta ne osuisivat varmemmin kohteeseensa.

Isona ongelmana oli, että vihollinen – tuolloin natsit – pystyisi häiritsemään radiosignaaleja. Lamarrin oivallus osoittautui kauaskantoiseksi: taajuushyppelyn avulla radiosignaalit siirtyivät satunnaisesti taajuudelta toiselle, jolloin niitä ei pystytty häiritsemään.

Patentin Lamarr sekä apuna ollut säveltäjä George Antheil saivat keksinnölleen jo 1942, mutta Yhdysvaltain laivaston käyttöön tekniikka otettiin vasta 1960-luvun alussa, Kuuban saarron aikaan. Toisen maailmansodan aikana keksintöä vähäteltiin, koska sitä oli ollut kehittelemässä nainen, jolla oli vieläpä ulkomaalaistausta.

Yhdysvallat värväsi Lamarrin tehtäviin, jotka katsottiin paremmin sopivan Hollywood-tähdelle: myymään sotaobligaatioita ja viihdyttämään sotilaita.

Myöhemmin Lamarrin keksintö on mahdollistanut muun muassa tiedonsiirron sotilasverkossa. Nykyään sitä käytetään muun muassa bluetooth-tekniikassa.

Hollywoodissa Hedy Lamarrista tuli 1940-luvun seksisymboli, jolle tarjottiin usein rooleja eksoottiseksi lasketun ulkonäkönsä perusteella.­

Julkisen tunnustuksen uraauurtavasta keksinnöstään Lamarr sai vasta 1997.

Yhdysvaltain kansalainen Lamarrista tuli vuonna 1953, jolloin hän oli 38-vuotias. Yhteensä tähti solmi elämänsä aikana kuusi avioliittoa. Kaikki olivat vain muutaman vuoden pituisia.

Avioliitoista viimeinen oli hänen oman avioeroasianajajansa Lewis J. Boiesin kanssa. Kun se päättyi vuonna 1965, Lamarr eli loppuelämänsä naimattomana ja suurelta osin muista eristäytyneenä.

Myöhempiin vuosiin mahtui epäonnistuneita kauneusleikkauksia sekä kaksi syytettä myymälävarkauksista. Menehtyessään vuonna 2000 Lamarr oli 85-vuotias.

Hurmio, sunnuntaina 22.11. Teema & Fem klo 12.00 sekä Yle Areena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?