Sean Connery on kuollut - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Sean Connery on kuollut

Ensimmäisenä James Bondina tunnettu näyttelijälegenda Sean Connery on kuollut 90-vuotiaana.

31.10.2020 14:29

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että näyttelijä Sean Connery on kuollut. Hän oli kuollessaan 90-vuotias.

Suru-uutiset vahvisti ensimmäisenä BBC:lle Conneryn lähipiiri. Myös James Bond -elokuvasarja kertoo asiasta virallisella Instagram-tilillään.

  • Mitä muistoja sinulla on Sean Connerysta? Kerro parhaat Bond- tai muut elämyksesi: WhatsApp 040 6609019 tai uutiset@iltasanomat.fi.

Connery tunnetaan parhaiten roolistaan ensimmäisenä James Bondina. Hän näytteli ikonista hahmoa yhteensä seitsemässä elokuvassa, joista kuusi oli virallisia James Bond -elokuvia.

Sean Connery antoi kasvot James Bondille. Kuva elokuvasta James Bond ja Tohtori No. (1962).­

Skotlannin Edinburghissa syntynyt ja varttunut, laivaston kautta kehonrakentajaksi ja näyttelijäksi päätynyt mies oli ehti työskennellä muun muassa maitokuskina, rekkamiehenä, hengenpelastajana sekä taiteilijoiden mallina ennen elokuvauraansa.

Sean Connerysta tuli James Bondin ilmentymä.­

Rooli Bondina teki Connerystä supertähden, jonka ura kesti vuosikymmenestä toiseen. Hän voitti urallaan myös lukuisia palkintoja, kuten parhaan sivuosan Oscarin, kaksi Bafta-palkintoa ja kolme Golden Globea. Lisäksi Connerylle myönnettiin elämäntyöstään kunnia-Globe.

Vuonna 2000 kuningatar Elisabet myönsi Connerylle ritarin arvonimen.

Vuonna 2000 Connery aateloitiin. Tuore Sir Sean Connery hymyili kameroille saapuessaan kuningatar Elisabetin luota vaimonsa Michelinen kanssa.­

Vaikka juuri Bond-elokuvat tekivät Connerystä tähden, niihin liittyi myös hänen uransa suurin ristiriita. Elokuvasarjan jättimenestys alkoi nopeasti vaivata Connerya, vaikka hän pääsi tekemään 007-seikkailujen välissä muutamia muitakin elokuvarooleja.

Hän pyrki myös eroon pinttyneestä agentin roolistaan huonolla menestyksellä.

Vuoden 1983 Bond-elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti.­

Lopulta Connery palasi Bondiksi vielä kerran parodiaa hiponeessa Älä kieltäydy kahdesti -elokuvassa 1983, jonka tuottaja Kevin McClory kilpaili suoraan virallisen 007-elokuvasarjan kanssa.

Conneryn tarkoituksena oli näpäyttää vastaiskullaan Bond-tekijöitä, mutta elokuvasta ei tullut sellaista seikkailua kuin piti. Seurauksena hän vetäytyi julkisuudesta ja elokuvista kolmeksi vuodeksi.

Connery kuvattuna tenniskatsomossa syyskuussa 2015.­

Parina viimeisenä vuosikymmenenä ennen eläköitymistään Connery ehti kuitenkin luoda itselleen uuden uran monien elokuvien vanhana viisaana miehenä.

Näihin kuuluivat muun muassa osat Ruusun nimen (1986) kokeneena munkkina, seikkailija-arkeologi Indiana Jonesin isänä (Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, 1989), Highlander-elokuvien (1986 ja 1991) kuolemattomana miekkamiehenä ja jopa lempeän lohikäärmeen äänenä (Viimeinen lohikäärme, 1996).

Connery jäi eläkkeelle näyttelemisestä vuonna 2006.­

Virallisesti Connery ilmoitti jäävänsä eläkkeelle 2006, kun hän vastaanotti Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinnon.

Connery oli naimisissa kahdesti. Vuonna 1962 hän avioitui australialaisnäyttelijä Diane Cilenton kanssa. parille siunaantui vuonna 1963 poika, joka sai nimekseen Jason Connery. Liitto päättyi eroon vuonna 1973.

Vuonna 1975 Connery avioitui uudelleen marokkolais-ranskalaisen taidemaalarin Micheline Roquebrunen kanssa.

Sean Connery (1930–2020)

■ Sir Thomas Sean Connery syntyi 25. elokuuta 1930 Edinburghin Fountainbridgessä, Skotlannissa. Kuoli lokakuussa 2020.

■ Äiti oli siivooja, isä tehdastyöläinen ja rekkakuski.

■ Kutsuttiin nuorena Tommyksi. Liittyi 16-vuotiaana laivastoon, mutta irtisanoutui 19-vuotiaana mahahaavan takia.

■ Ensimmäinen vaimo australialaisnäyttelijä Diane Cilento (naimisissa 1962–1973). Poika Jason Connery syntyi 1963. Avioitui marokkolais-ranskalaisen taidemaalarin Micheline Roquebrunen kanssa 1975.

■ Oscar-palkinto sivuroolista Lahjomattomien (1987) konkaripoliisina. Kolme Golden Globe -palkintoa sekä Cecil B. DeMillen mukaan nimetty kunnia-Globe elämäntyöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?