Paavo Väyrynen liukastui koiran kakkaan ja löi päänsä – Kymppitonnin juontajaksi palaava Riitta Väisänen muistelee suosikkiohjelman kommelluksia

Tänä iltana Riitta Väisänen palaa legendaarisen Kymppitonni-ohjelman puikkoihin. Riitta juonsi yli 3000 jaksoa Kymppitonnia vuodesta 1985 lähtien, ja vuosiin mahtuu lukuisia sattumuksia.

Riitta Väisänen palaa Kymppitonnin juontajaksi, kun vieraiksi saapuvat Christoffer Strandberg, Janni Hussi, Kalle Lamberg, Krisse Salminen ja Sami Kuronen.

27.10.2020 7:31

Kymppitonnin uusi tuotantokausi alkaa nostalgiajaksolla 27. lokakuuta.

Ja mikä hienointa, ohjelman legendaarinen juontaja Riitta Väisänen on palannut tutun ohjelman juontajaksi – tosin vain nostalgiajakson ajaksi.

– Suostuin tietysti heti, sillä tämä on itselleni hyvin rakas ohjelma. Omistan edelleen myös ohjelman oikeudet, Riitta sanoo hiuksiaan peilin edessä pöyhiessään.

Riitta istuu Kymppitonnin kuvausstudion maskeeraushuoneessa meikattavana ja huolestuu, kun toisessa silmässä on hivenen vähemmän meikkiä.

– Voisiko tämän vielä laittaa kuntoon, hän huutelee ja hössöttää samalla montaa muuta asiaa.

Keskustelut rönsyilevät Olet mitä syöt -ohjelmasta hevosiin ja polvivaivoihin.

Huomionarvoista onkin, että mikään ei ole muuttunut: Riitta on Riitta.

Omasta stailauksestaan Riitta oli tarkka jo omien Kymppitonni-vuosiensa aikana.

– Kesti aina kauan, että minut saatiin Riitta Väisäsen näköiseksi lähetyksiin. Spede (Pasanen) hikoili ja poltti röökiä ja huusi, että ala tulla sieltä, että kaikki odottavat, Riitta muisteli aiemmin IS TV-lehdelle.

Spede Pasanen sai Riitta Väisäsen juontamaksi ylipuhumalla MTV:n johdon.

Sama tilanne on tälläkin kertaa: kuvaukset ovat jo puoli tuntia myöhässä ja nostalgiajakson vieraat istuvat odottamassa tv-studiolla omissa kopeissaan.

Kun suosikkiohjelmaa kuvattiin MTV:lle vuosina 1985–2005, jaksoja tehtiin samana päivänä peräti neljä peräkkäin.

Riitan ensimmäisessä meikissä kesti 1,5 tuntia ja ”tukan sotkemisessa puoli tuntia”. Ohjelmien välillä oli alle puoli tuntia uuden lookin tekemiseen.

– Aina ohjelmien välillä piti laittaa päälle jotain uutta vaatetta. Spede huusi, että mitä sun nyt muka pitää vaihtaa. Miehet ei vaan tajua tuollaista. Joskus minulla oli hienoja kampauksia ja Spede tuli sanomaan, että nyt se nuttura pois! Hän halusi, että tukka on aina auki.

Lähdemme kohti Kymppitonnin uudistettua studiota, johon Riitta kävi tutustumassa ensi kertaa kaksi vuotta sitten, kun Fox-kanava aloitti Kymppitonnin uuden version kuvaukset 2018.

Tuolloin Riitta tapasi ohjelman nykyisen juontajan Cristal Snow’n, joka hehkutti Riitan pukeutumista.

Riitta stailasi Cristal Snow’n Riitta Väisäseksi kaksi vuotta sitten, kun Cristal aloitti ohjelman juontajana.

Riitan ulkonäkö ja vaatetus olivatkin tärkeä osa ohjelmaa.

– Originaalissa Kymppitonnissa seurasin aina pikkupoikana sitä, että mitä Riitalla on päällä: mitä neuletta, miten hiukset, millaiset olkatoppaukset. Se oli taivaallista, Cristal kommentoi.

Neuleistaan tunnetulla Riitalla oli jopa oma suunnittelija. Leopardikuvioiset puserot olivat Riitan lempivaatteita.

– Eräs taiteilija suunnittelija ja teki minulle erilaisia neuleita. Ei ohjelma mikään muotishow ollut, mutta moni katsoja kysyi jälkikäteen, että mistä mitkäkin vaatteet ovat.

Riitta Väisänen ja Cristal Snow tapasivat uudelleen nostalgiajakson kuvauksissa, mutta kyseisessä jaksossa Cristalia ei nähdä.

Myös korut ovat aina olleet isossa roolissa, ja nytkin niitä roikkuu useampi kappale kaulassa.

– Näkisit minun koruseinäni. Tyttäreni ei voi sietää sitä, että minulla on niin paljon tavaroita.

Kuvausstudiolle saapuessaan Riitta pääsee tervehtimään ensitöikseen avausjakson vieraita.

Nostalgiajakson vieraina ovat Christoffer Strandberg, Kalle Lamberg, Krisse Salminen, Janni Hussi ja Sami Kuronen.

Kuvausten aluksi Riitta esittelee vieraita niin pitkään, että materiaalia olisi jo yhden kokonaisen, lähes tunnin mittaisen jakson verran.

Kaikki nauravat, kun Riitta höpöttää hauskoja juttujaan ja kiroaa uudistuneen juontopöydän nappulat, jotka olivat aikoinaan toisinpäin.

Riitta harmittelee nappuloiden sijainteja, mutta on juontopöydän takana kuin kotonaan.

Sisällöltään Kymppitonni on pysynyt entisellään, vaikka ulkoisesti ohjelma onkin kokenut radikaalin muutoksen: on neonvärejä, mustaa ja melko pimeää.

Speden kehittämässä visassa julkisuudesta tutut ihmiset arvuuttelevat pienissä kopperoissa sanoja, joita kukin vuorollaan esittelee arvoituksellisten selitysten kera.

Monia on jännittänyt osallistua näin legendaariseen ohjelmaan, sillä moni on fanittanut ohjelmaa pienenä.

Kilpailijoina on ollut satoja suomalaisia julkkiksia, ja ohjelman yli kahteenkymmeneen vuoteen mahtuu myös paljon kommelluksia.

Turvatoimista on huolehdittu kuvauksissa hyvin.

Riitta muistaa muutaman erityisen mieleenpainuvan hetken.

Yksi niistä liittyi hänen Diiva-koiraansa, joka teki pentuna tarpeensa lavasteiden lattialle. Vieraaksi saapunut Paavo Väyrynen astui jätösten niiden päälle, kaatui ja satutti ylös noustessaan päänsä lavasteisiin.

– Onneksi studiolla oli paikalla lääkäri, joka pääsi tutkimaan vammat heti ensi tilassa. Mitään vakavampaa ei sattunut, mutta Paavon päähän tuli vain oikein kunnon kuhmu.

Entinen kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen ei lähtenyt ohjelmasta kulumallakaan, sillä hän voitti ohjelman toisensa jälkeen ja oli melkein kahdeksan kuukautta Kymppitonnin kisailijana.

– Lopulta kun Veltto sitten putosi ohjelmasta, hän oli ihan järkyttynyt, ja niin olimme mekin. Pidimme siinä sitten pienimuotoisia Velton läksiäisiä ja hautajaisia.

Riitta muistaa hyvin myös lähetyksen, jolloin omat juomaeväät kilpailukoppiin mukanaan tuonut muusikko Juice Leskinen voitti visailun.

– Jälkikäteen Juice ihmetteli minulle, että jo nyt on kumma, kun hänkin on tehnyt musiikkia ja esiintynyt ties kuinka kauan ilman sen kummempaa hälinää, mutta heti kun hän voitti Kymppitonnin, tulivat ihmiset Esso-baarissa asti paiskaamaan kättä ja onnittelemaan kovasta suorituksesta.

Riitta juonsi lopulta yli 3 000 jaksoa ja hänet palkittiin suosituimman naisesiintyjän Telvis-patsaalla viidesti peräkkäin, vuosina 1986–1990.

Riitta palkittiin ohjelmasta Kultaisen Venlan elämäntyöpatsaalla vuonna 2016. Hän aloitti puheensa Kymppitonnista tutuksi tulleilla sanoilla ”heippa kaikille”.

Puheessaan Riitta kiitti Spedeä siitä, että tämä valitsi hänet ohjelman juontajaksi, vaikka Riitan mukaan MTV:n Tauno Äijälä oli hänen juontajan tehtäväänsä vastaan. Spede sai ylipuhuttua MTV:n johdon saunaillassa.

Idea Riitasta juontajana tuli Speden ystävältä Jukka Virtaselta.

– Pertti riiusti tuolloin Riittaa, joka oli valittu Euroopan kauneimmaksi Rhodoksella vuonna 1976. Olin tavannut Riitan yhteisellä tavaratalokeikalla Oulussa ja tykästyin hänen höpötykseensä: pulputus jatkui värikkäänä ja estottoman hauskana, Virtanen muisteli aikoinaan Tv-lehdelle.

– Kun Pasanen suunnitteli Kymppidonaa, hän tuskaili juontajan etsintää. Sanoin hänelle, että siinähän paras on ihan lähellä. Riitta on hyvä ja pärjää varmasti.

Riitta Väisänen päätti Kymppitonnin kuvaukset lokakuussa 2005.

Riitalle omintakeinen, poukkoileva ja hauska Kymppitonnin juontotyyli on Riitan mielestä osin Speden ansiota. Hänen mukaansa Speden ”väärä ohjaus” aiheutti sen, että hänestä tuli tv:ssä luonnollinen esiintyjä.

– Pertti hikoili, veti tupakkaa – studiossahan ei saanut vetää röökiä – ähki ja pöhki. Inkeri Pilkama (ohjaaja) sanoi, että anna sen olla rauhassa. Siitä se sitten lähti. Eli kiitos Pertille tuonne ylös.

Riitta kertoo juontaneensa ohjelmaa lopulta yli 3000 jaksoa MTV:llä ja myöhemmin SuomiTV:ssä sekä netissä.

Riitta palkittiin suosituimman naisesiintyjän Telvis-patsaalla viidesti peräkkäin, vuosina 1986–1990. Kymppitonni voitti Venlan parhaana puheviihdeohjelmana vuonna 1986.

Kymppitonni tiistaina 27.10. Fox klo 20.00.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?