Kommentti: Kotimaiset imevät katsojia ja valko­kankaille tuli jo etelä­korealaistakin – toiko korona elokuvan kulta-ajan? - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kotimaiset imevät katsojia ja valko­kankaille tuli jo etelä­korealaistakin – toiko korona elokuvan kulta-ajan?

Pitäisikö filmihullujen sittenkin toivoa Hollywoodin yleisöhittejä takaisin valkokankaille? kysyy elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Tove-elokuva, huumedokumentti Lost Boys ja kepeä draama Metsäjätti ovat koronasyksyn kotimaisia menestyksiä elokuvateattereissa.­

24.10. 19:36

Törmäsin vanhaan sanontaan, joka tuntui näin poikkeusolojen vuonna erityisen osuvalta – ja sai pohtimaan elokuvateattereiden tilannetta:

Lapsena on aikaa ja energiaa, mutta ei rahaa.

Aikuisena on rahaa ja energiaa, mutta ei aikaa.

Arvaattekin jo loput. Vanhuksina meillä on rahaa ja aikaa, mutta ei enää energiaa.

Kärjistettyä toki, mutta sanonnan takana oleva periaate kuulostaa tutulta. Kun pitkäaikaisten haaveiden täyttyminen vihdoin on näköpiirissä, toivoa sopii, että unelmia olisi todella myös mahdollista toteuttaa.

Sama ristiriita pätee juuri nyt elokuvateattereihin. Voi hyvin olla, että koskaan aiemmin Suomen valkokankaiden ohjelmisto ei ole ollut yhtä monipuolinen kuin tänä syksynä.

Hollywood-studioiden lykättyä melkein kaikkien tämän vuoden isojen elokuvien ensi-iltoja hamaan tulevaisuuteen – suurimman osan ensi vuoteen – valkokankaat ovat viime viikkoina täyttyneet ei-amerikkalaisesta ohjelmistosta.

Matti Ristinen tv-sarjan Kaikki synnit uudella kaudella.­

Erityisen paljon tilaa ovat saaneet kotimaiset uutuudet. Torstaista 22.10. alkaen monilla valkokankailla on pyörinyt jopa Kaikki synnit -tv-sarjan kakkoskausi.

Hauskaa on sekin, että kotimaiset elokuvat myös vetävät hyvin yleisöä. Vaikka Joonas Nordmanin vetämän suuren yleisön komedian Peruna ja lastenseikkailun Pertsa ja Kilu ensi-iltoja on lykätty tämän vuoden jouluun, suomalaisella elokuvalla ei missään nimessä mene tänä syksynä huonosti.

Teattereissa jo pyörivistä elokuvista esimerkiksi perhehupailu Risto Räppääjä ja väärä Vincent ylitti vain kahdessa viikossa sadan tuhannen katsojan merkkipaalun.

Melkein yhtä kovassa katsojavauhdissa on Tove Janssonista kertova elämäkertadraama Tove, eikä Miika Nousiaisen romaanista sovitettu kepeä draama Metsäjättikään ole niistä kaukana.

Risto Räppääjä ja väärä Vincent on kerännyt elokuvateattereissa jo yli sata tuhatta katsojaa. Päärooleissa on Silmu Ståhlberg, Minka Kuustonen ja Lumi Kallio.­

Huumedokumentti Reindeerspottingin (2010) jatko-osa Lost Boys on sekin kerännyt jo yli 50 000 katsojaa, mikä on ällistyttävän paljon kotimaiselle dokumentille.

Näinä päivinä teattereissa voi käydä katsomassa myös eteläkorealaista elokuvaa (Memories of Murder ja Oscar-voittaja Parasiten mustavalkoinen versio, molemmat pe 23.10. alkaen) ja piinaava tshekkiläinen sotadraama (Kirjava lintu – The Painted Bird, ensi-ilta pe 6.11.).

Tilanne on siis juuri se, josta elokuvahullut ovat aina haaveilleet: että teattereissa pyörisi runsaasti muutakin kuin pelkkiä Hollywood-hittejä.

Silti samaan aikaan osa katsojista on joutunut punnitsemaan hyvin tarkkaan, haluaako lähteä valkokankaan ääreen ollenkaan. Vaikka teatterit ovat panostaneet turvallisuuteen ja siisteyteen, takaraivossa väijyvä koronapandemia on karsinut kävijämääriä.

Alma Pöysti on ihastuttanut katsojia Tove-elokuvan pääosassa.­

Normaalioloissa katsojia olisi silti luultavasti kotimaisillakin elokuvilla tätä enemmän.

Kuluva syksy ratkaiseekin paljon: riittääkö kotimaisille ja muille ei-amerikkalaisille elokuville katsojia jopa niin paljon, että nykyisenlaajuinen teatteriverkosto pysyy pystyssä? Vai pitäisikö elokuvahullujenkin alkaa janota kankaille taas Hollywoodin varmoja yleisöhittejä?

Lost Boys -dokumentti käy läpi Janin vaiheita Kambodzhassa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?