Suomalainen Tobias Zilliacus näyttelee lätkäisän kauhukuvaa ruotsalaisessa HBO-sarjassa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Suomalainen Tobias Zilliacus näyttelee lätkäisän kauhukuvaa ruotsalaisessa HBO-sarjassa

Björnstad-sarja sijoittuu kuvitteelliseen Björnstadin pikkukaupunkiin, joka elää ja hengittää jääkiekkoa.

Börnstadin tarinan ytimessä ovat nuoret. Yhden sarjan päärooleista näyttelee suomalainen Tobias Zilliacus.­

18.10. 17:00

Pohjois-Ruotsin hyiset talvimaisemat ovat pääosassa HBO Europen tuottamassa uutuussarjassa Björnstad. Kylmää on meno muutenkin: sarjassa liikutaan jääkiekkokaukalossa ja sen liepeillä.

Sarja perustuu ruotsalaiskirjailija Fredrik Backmanin menestysromaaniin Kiekkokaupunki. Tarina sijoittuu kuvitteelliseen Björnstadin pikkukaupunkiin, joka elää ja hengittää jääkiekkoa.

Ex-huippupelaaja Peter (Ulf Stenberg) palaa kotiseudulleen ja ryhtyy valmentamaan paikallisesta juniorijoukkueesta kaupungin ylpeyttä. Joukkueen tähti on nuori Kevin (Oliver Dufåker), jota kaikki ihailevat.

Kun kultapoika tekeekin vastenmielisen rikoksen, jääkiekon iloinen ja yhdistävä voima kyseenalaistuu.

Björnstadin ovat käsikirjoittaneet Anders Weidemann, Antonia Pyk ja Linn Gottfridsson.

Menestyminen jääkiekossa tarkoittaa sarjassa myös menestymistä sosiaalisessa hierarkiassa. Lätkä on pikkukaupungin ainoa valopilkku.

Kevinin vaativaa isää Matsia esittävä suomalaisnäyttelijä Tobias Zilliacus sanoo tunnistavansa sarjan kuvaaman todellisuuden, vaikka hänellä itsellään ei olekaan kokemusta jääkiekosta.

– Olen kyllä urheilumiehiä, seuraan lätkää, ja olen pelannut muita joukkuelajeja. Omien lasten kautta nuorten urheilumaailma on tietysti myös tuttu.

Mats on eräänlainen lätkävanhemman kauhukuva.

– Hahmossani yhdistyy kaksi vaarallista tekijää. Mats on katkera omasta pilalle menneestä urheilu-urastaan. Samalla hän on valmis investoimaan nuoren menestymiseen paljon rahaa ja aikaa ja haluaa myös vastinetta. Kun se kaikki yhdistyy ankaraan isyyteen, hahmosta tulee kohtuuton.

Isä haluaa Kevinille uran, jota hän ei itse saanut. Muut toteavat pojan päätyvän joko NHL:ään tai psykiatrin vastaanotolle.

Yksi sarjan keskeisistä kysymyksistä liittyykin siihen, mikä on yhteisön ja aikuisten vastuu, kun vielä kehitysvaiheessa olevista nuorista koulitaan huippuja.

– Totta kai urheilussa on paljon hienoja puolia. Mutta jos junnuna laji vie kaiken ajan ja ajattelun, se voi alkaa määrätä myös elämänkatsomusta. Urheilussa vaikuttavat edelleen kovat arvot, etenkin jääkiekossa. Kyllä ne arvot näkyvät silloin myös kaukalon ulkopuolella.

Zilliacus kiittelee sarjassa esiintyviä nuoria, joista useimmilla oli enemmän kokemusta jääkiekosta kuin näyttelemisestä. Myös muutama kylmä kuvauspäivä jäi mieleen.

– En ole ennen ollut noin pohjoisessa Ruotsissa. Kuvasimme muun muassa Jällivaarassa ja Kiirunassa.

Pitkän uran Suomessa, pohjoismaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa sekä teatterissa tehnyt Zilliacus on tyytyväinen keskeiseen rooliinsa HBO-tuotannossa. Suoratoistopalvelut tavoittavat nykyään yhä suuremman kansainvälisen yleisön.

Monipuolisuudesta on hyötyä, varsinkin kun koronapandemia on vähentänyt freelancereiden teatterikiinnityksiä.

Kameran edessä riittää kuitenkin töitä.

– Seuraavaksi kuvaan erästä kansainvälistä elokuvatuotantoa, mutta siitä en voi vielä kertoa enempää.

Björnstad sunnuntaina 18.10. alkaen HBO Nordic

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?