Pikkupoika menetti silmänsä traagisesti kolmevuotiaana – näin syntyi yksi television tunnetuimmista katseista - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Pikkupoika menetti silmänsä traagisesti kolmevuotiaana – näin syntyi yksi television tunnetuimmista katseista

Parhaiten Columbona tunnetun Peter Falkin näyttelemät hahmot olivat yhdistelmä karheaa pintaa ja lämmintä huumoria. Uransa alkutaipaleella hän sai kuulla rumia kommentteja ulkonäöstään.

Pikkupoikana laitetusta Lasisilmästä tuli Peter Falkin tavaramerkki.­

3.10. 8:15

Toisinaan näyttelijälle osuu kohdalle rooli, joka määrittelee koko uran.

Amerikkalaisnäyttelijä Peter Falkille se oli kauhtuneeseen poplariin sonnustautunut ja vähän höppänältä vaikuttanut rikostutkija Columbo. Nukkavieru olemus oli tietysti vain pintaa, sillä todellisuudessa sikaria polttelevan Columbon terävät aivot selvittivät rikokset kerta toisensa jälkeen 69 jakson verran.

Mutta oli Teemalauantain tähti Falk paljon muutakin.

Vuonna 1927 New Yorkissa syntyneen ja varttuneen Falkin vanhemmat olivat Euroopasta tulleita juutalaisia. Isän juuret olivat Puolassa ja Venäjällä, äidin Puolassa ja Unkarissa. Sukujuuriensa vuoksi Falk sai oman patsaansa Budapestiin vuonna 2014.

Peter Falk ensimmäisen vaimonsa Alyce Mayon kanssa.­

Uransa alkupuolella Falk näytteli usein gangsterirooleja, joihin hänen karismaattiset kasvonpiirteensä sopivat mainiosti. Hän ei ollut pitkä ja vaalea hurmuri, vaan tummapiirteinen ja lyhyenläntä ja puhui paksulla New Yorkin aksentilla. Tavallaan Columbo oli siis jo luotu Falkin hahmossa, ennen kuin kukaan oli sitä käsikirjoittanut.

Falkin persoonalliseen ulkonäköön vaikutti geenien lisäksi kolmevuotiaana läpikäyty operaatio, jossa hänen oikea silmänsä leikattiin kasvaimen vuoksi ja tilalle laitettiin lasisilmä. Katseesta tuli myöhemmin Falkin tavaramerkki, mutta uran alussa se oli vielä rasite. Kuvaavaa on, kuinka esimerkiksi vaikutusvaltaisen Columbia Picturesin pomo Harry Cohn kysyi uraansa aloittelevalta Falkilta, miksi tämä pitäisi palkata, kun saatavilla oli myös näyttelijöitä, joilla olisi molemmat silmät tallella.

Levoton sielu etsi paikkaansa high school -vuosien jälkeen kauppalaivaston kokkina. Kirjallisuutta ja politiikkaa opiskellut mies valmistui lopulta hallintotieteiden maisteriksi Syracusen yliopistosta vuonna 1953.

Virkamiestä Falkista ei kuitenkaan tullut, niin voimakkaasti näytteleminen veti puoleensa. Tie vei harrastajateatteriin, sitten Broadwaylle, ja edelleen televisioon ja valkokankaalle.

Peter Falk oli kaksi kertaa naimisissa. Toinen vaimo Shera oli näyttelijän kanssa yhdessä vuodesta 1977 tämän kuolemaan asti vuonna 2011.­

Falk meni ensimmäisen kerran naimisiin vuonna 1960. Ensimmäinen Oscar-ehdokkuus tuli samana vuonna valmistuneesta elokuvasta Murder Inc. (1960), jossa Falk teki sivuroolin gangsterina. Toinen napsahti ohjaajalegenda Frank Capran viimeiseksi jääneestä ohjauksesta Taskullinen ihmeitä (1961), jossa Falk esitti niin ikään rikollispiireissä pyörivää kovanaamaa, nyt komediallisemmin. Siitä tuli toinen Falkin tavaramerkki: hänen hahmonsa olivat usein yhdistelmä karheaa pintaa ja lämmintä, joskus ilkikuristakin huumoria.

Taiteellisen hengenheimolaisen Falk löysi näyttelijä-ohjaaja John Cassavetesista. Miehistä tuli paitsi hyviä ystäviä myös työtovereita. Cassavetes käytti Falkia luottonäyttelijänä useissa elokuvissaan, kuten aikuisten miesten ystävyyttä kuvaavassa Aviomiehissä (1970), joka nähdään Teema & Femillä lauantaina klo 20.53.

Columbon takin Falk veti ensimmäistä kertaa päälleen tv-elokuvassa Murha lääkärin määräyksestä (1968). Jos olisi ollut Falkista kiinni, Columbosta ei olisi tehty sarjaa, vaan elokuva.

Tv-elokuva saavutti kuitenkin sen verran suosiota, että hahmon ympärille päätettiin luoda kokonainen sarja. Ensimmäisen jakson käsikirjoittajana toimi Steven Bocho ja ohjaajana nuori Steven Spielberg. Loppu on monin tavoin tv-historiaa.

Sarjaa tehtiin alun perin vuosina 1971–78, mutta se elvytettiin vielä uudelleen 80-luvun lopussa. Viimeisen kerran Falk veti Columbon poplarin päälleen vuonna 2003.

Uransa ehtoopuolella Falk teki myös muita rooleja, vaikka harva niistä pääsi enää kunnolla esiin Columbon varjosta. Yksi tällainen nähtiin Wim Wendersin elokuvassa Berliinin taivaan alla (1987), jossa Falk esitti itseään.

Vuonna 2008 Falkilla diagnosoitiin Alzheimerin tauti. Hän menehtyi 83-vuotiaana vuonna 2011.

Peter Falk vastaan Columbo La 3.10. Teema & Fem klo 20.01 ja Aviomiehet La 3.10 Teema & Fem klo 20.53

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?