Kommentti: Sekakäyttäjä-Janin huumeiset unelmat vaihtuvat öisten kujien synkkiin varjoihin – ne tuoksuivat vaaralle, valheille ja kuolemalle - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sekakäyttäjä-Janin huumeiset unelmat vaihtuvat öisten kujien synkkiin varjoihin – ne tuoksuivat vaaralle, valheille ja kuolemalle

Lost Boys on poikkeuksellinen, todistusvoimainen ja visuaalisesti voimakas dokumentti, jonka kaltaista ei ole toista, kirjoittaa Tarmo Poussu.

25.9.2020 15:26

Kymmenen vuotta sitten Suomea kohautti rovaniemeläisten huumenuorten elämää kuvaava dokumentti Reindeerspotting – pako Joulumaasta. Tänään ensi-iltansa saava Lost Boys on sen itsenäinen jatko-osa samojen kaverusten karusta matkasta kadotukseen.

Lost Boys sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun Reindeerspottingin ohjaaja Joonas Neuvonen ja päähenkilö Jani lähtivät kolmannen ystävänsä kanssa Thaimaahan juhlimaan elokuvan valmistumista. Siltä reissulta vain yksi palasi takaisin.

Kolme kuukautta myöhemmin Jani löytyi kuristettuna Kambodzan pääkaupungin Phnom Phenin hämärältä kujalta. Samaan aikaan toinen ystävä oli kadonnut jäljettömiin.

Suomeen jo aiemmin palannut Joonas halusi tietää, mitä hänen ystävilleen oli tapahtunut. Hän matkusti takaisin Thaimaahan ja Kambodzaan mukanaan kamera ja joukko kysymyksiä.

Näiden kahden matkan aikana kuvattu aineisto muodostaa Lost Boys -elokuvan selkärangan. Ensimmäinen matka näyttää loputtomia huume- ja seksijuhlia viettävät kaverukset, jotka flirttailevat kuoleman kanssa itse sitä tajuamatta. Yökerhoista mukaan poimitut prostituoidut saattelevat nuorukaisten päihteistä matkaa kohti nurkan takana odottavaa kadotusta.

Joonaksen yksin tekemä toinen matka tragedian tapahtumapaikalle näyttää aivan toisenlaisen maailman. Huumeiset unelmat vaihtuvat öisten kujien synkkiin varjoihin, jotka tuoksuvat vaaralle, valheille ja kuolemalle.

Joonas seuraa Janin jälkiä ja löytää tämän seurassa ennen kuolemaa pyörineen naisen. Hän kuulee ristiriitaisia kertomuksia ystävänsä viimeisistä vaiheista. Samalla hän pelkää oman henkensä puolesta. Lopulta hän saa selville myös kadonneen ystävänsä kohtalon. Tältä matkalta kukaan ei palaa voittajana.

Lost Boys on poikkeuksellinen, todistusvoimainen ja visuaalisesti voimakas dokumentti, jonka kaltaista ei ole toista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?