Tom Cruise vakuuttaa tositarinan tähtenä – CIA:lle työskennellyt lentäjä salakuljetti huumeita Escobarin huumekartellille - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tom Cruise vakuuttaa tositarinan tähtenä – CIA:lle työskennellyt lentäjä salakuljetti huumeita Escobarin huumekartellille

Illan tv-ensi-illassa nähtävä American Made -elokuva perustuu uskomattomiin tositapahtumiin.

Tom Cruise esittää huijaria ja lentäjää Barry Sealia, jonka CIA värväsi peiteoperaatioon.­

27.9.2020 19:03

Tänään tv-ensi-illassa nähtävä Tom Cruisen tähdittämä tositarina kertoo tylsistyneestä lentäjästä ja huijarista Barry Sealista (Cruise), joka hakee jännitystä elämäänsä tarttumalla CIA:n tarjoukseen salakuvata mahdollisia eteläamerikkalaisia viholliskoneita.

Tämä ei Sealille kuitenkaan riitä, vaan hänet värvätään osaksi huumekartellia ja kuljettamaan kokaiinia Yhdysvaltoihin. Likaista rahaa pursuaa ovista ja ikkunoista – mutta mihin kierre lopulta johtaa?

Cruise esittää huijarina ja lentäjänä tunnettua Barry Sealia, jonka CIA yllättäen värvää suorittamaan yhtä Yhdysvaltain historian suurimmista peiteoperaatioista.­

Poliittisesti kuohuvalta 1970-luvulta alkava ja 80-luvulle etenevä American Made on kuin pikakelaus Yhdysvaltain tuon aikakauden Väli-Amerikan politiikkaan.

Toimintaohjaaja Doug Limanin vaivattoman vauhdikkaasti etenevä ja todella viihdyttävä elokuva kuvaa – reippaita taiteellisia vapauksia ottaen – todellisen henkilön Barry Sealin uskomattomilta kuulostavista edesottamuksista.

Totta on, että CIA palkkasi hommiinsa tympääntyneen TWA-yhtiön lentäjän salakuvaamaan lentokoneella mm. Nicaraguan vasemmistolaishallituksen sotilaallisia kohteita ja viholliskoneita.

Seal tutustui matkoillaan Pablo Escobarin Medellínin kartelliin, ja hän havahtui siihen, että miksi lentää tyhjää konetta edestakaisin, kun samalla voisi tuoda USA:han kokaiinia? Yhtäkkiä Seal olikin värvätty osaksi huumekartellia.

CIA päätti puolestaan hyödyntää Väli-Amerikkaan matkaavaa konetta lastaamalla sen täyteen USA:n rahoittamien contrasissien aseita.

Seal oli lopulta tilanteessa, jossa rahaa tuli tolkuttomia määriä ovista ja ikkunoista, ja todellista amerikkalaista unelmaa elävä ja perheestään huolehtiva Seal joutui piilottamaan sitä milloin minnekin.

Hauskana veijaritarinana alkava elokuva muuttuu edetessään synkkäsävyiseksi moraalittoman miehen muotokuvaksi sekä läpimädän yhteiskunnan kritiikiksi.

Pitkästä aikaa hyvässä vedossa oleva, hulvattoman kestohymyn kasvoilleen vetänyt Tom Cruise esittää Sealia selvästikin nauttien hieman erilaisesta roolistaan.

American Made, TV5 su klo 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?