Ratched-sarja jatkaa Netflixillä 1970-luvun jättihitin tarinaa – mielisairaalan hoitajan julmuudet hirvittivät 40 vuotta sitten Suomessakin - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Yksi lensi yli käenpesän -klassikon hirviöhoitaja palaa ruutuihin – Netflix-sarja jatkaa 1970-luvun jättihitin tarinaa

Yksi lensi yli käenpesän on yhä Suomen kolmanneksi katsotuin valkokangaselokuva. Netflixin uutuussarja esittää oman tulkintansa siitä, miksi Mildred Ratchedista kasvoi hirviöhoitaja.

Yksi lensi yli käenpesän -elokuvan hurjin hahmo oli hoitaja Ratched (Louise Fletcher). Netflixin uudessa jännityssarjassa häntä näyttelee Sarah Paulson.­

18.9. 7:32

Hän on nainen, jota 1970-luvulla rakastettiin inhota.

Hoitaja Ratched ei esiintynyt kuin yhdessä elokuvassa, mutta Louise Fletcherin näyttelemä julmuri nousi mielisairaaladraaman Yksi lensi yli käenpesän (1975) ansiosta vuosikymmenensä puhutuimpien epäkohtien, kuten vallan väärinkäytön, symboliksi.

Miloš Formanin ohjaama elokuva voitti viisi Oscaria ja kohosi jättihitiksi. Suomen elokuvateattereissa menestysdraaman näki 822 000 katsojaa, minkä ansiosta se on yhä kolmanneksi katsotuin elokuva valkokankailla vuoden 1972 jälkeen.

Ohi ovat sittemmin menneet vain vuonna 1997 valmistunut Titanic (1 115 000 katsojaa) sekä vuoden 2017 uusi versio Tuntemattomasta sotilaasta (1 023 000 katsojaa).

Nyt, 45 vuotta alkuperäisen elokuvan jälkeen, uusi psykologinen jännitysdraamasarja pyrkii selittämään, miksi mielisairaalahoitaja Mildred Ratchedistä tuli niin häikäilemätön potilaitaan kohtaan.

Lämmin päältä, kylmä sisältä: hoitaja Mildred Ratchediä näyttelee uudessa sarjassa Sarah Paulson (vas.). Hoitaja Dollyä esittää Alice Englert.­

Tähtituottaja Ryan Murphyn sarjassa pääosaa näyttelee muun muassa tämän kauhusarjasta American Horror Story tuttu Sarah Paulson, joka luo hoitaja Ratchedistä kiehtovan julmurin.

Sekä Ken Keseyn 1962 ilmestynyt alkuperäinen romaani että Formanin elokuva sijoittuivat 1960-luvulle. Sarjassa Murphy ja käsikirjoittaja Evan Romansky esittävät oman tulkintansa siitä, mitä Mildred Ratchedille tapahtui sitä edeltävän puolentoista vuosikymmenen aikana.

Tarinan alkaessa vuonna 1947 hän on jo kykeneväinen harkittuihin julmuuksiin, jos ne vain edistävät hänen omia päämääriään.

Vuonna 1975 ilmestyneessä alkuperäisessä Yksi lensi yli käenpesän -elokuvassa hoitaja Ratchediä näytteli Louise Fletcher.­

Ratchedin tavoitteista ensimmäinen on päästä töihin kokeellisista hoitomenetelmistään tunnettuun kalifornialaiseen mielisairaalaan. Sattumaa ei ole, että samaan sairaalaan ollaan siirtämässä myös mielentilatutkimuksiin myös pappien murhista kuuluisaksi tullutta sarjamurhaajaa.

Jack Nicholson elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän.­

Jo parin jakson perusteella on selvää, että elokuvasta mieleen porautuneet epäinhimilliset teot – joista silloin kärsi muun muassa Jack Nicholsonin näyttelemä, kapinahenkeä lietsonut Randall McMurphy – ovat pientä sen rinnalla, mihin nuori Mildred Ratched uutuussarjan mukaan jo pystyi.

Toisen jakson nimeksi on annettu Jääpiikki, joka esitellään lobotomiahoitojen uutena työvälineenä mutta jota myös Ratched keksii käyttää omiin tarkoituksiinsa.

Sarjassa nähdään myös nimekkäitä vierailevia tähtiä: Sharon Stone esittää erikoista perijätärtä Lenore Osgoodia.­

Hurjista teoista huolimatta sarja osoittaa, että Ratched ei sentään syntynyt pahaksi. Tämän tiesi 1970-luvulla myös ohjaaja Miloš Forman.

– Ymmärsin vähitellen, että vaikutelma olisi paljon väkevämpi, jos hän ei tiedä olevansa paha, Forman kuvaili Ratchediä haastattelussa vuonna 1997.

– Hän itse asiassa uskoo auttavansa teoillaan ihmisiä, Forman sanoi.

Idea toimi myös Murphyn johtoajatuksena.

– Hyväksikäyttäjät ovat ihmisiä, joita on itseään käytetty hyväksi, Murphy tiivisti kesällä Vanity Fair -lehdelle.

Ratched, perjantaina pe 18.9. klo 10 alkaen Netflix.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?