Kommentti: Jussi Vatanen varastaa huomion paperitehtaan potkuista kertovassa Metsäjätissä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jussi Vatanen varastaa huomion paperitehtaan potkuista kertovassa Metsäjätissä

Miika Nousiaisen romaaniin perustuva Metsäjätti peilaa Suomen metsäteollisuuden rakennemuutosta. Sen tapahtumat tuntuvat varsin tutuilta, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Jussi Vatanen näyttelee Metsäjätti-elokuvassa Pasia, joka saa tehtäväksi irtisanoa kotipaikkakuntansa vaneritehtaan työntekijöitä.

11.9.2020 8:08

Tämä elokuva on fiktiota. Samalla sen tapahtuvat tuntuvat varsin tutuilta.

Metsäjätissä pikkupaikkakunnan valopilkku, laajasti työllistävä Törmälän vaneritehdas lopetetaan. Sulkemista seuraa laaja keskustelu siitä, onko tehdas oikeasti voitollinen vai tappiollinen, onko satojen työpaikkojen lakkauttamisessa järkeä ja mitä nyt tapahtuu koko paikkakunnalle.

Samankaltaista keskustelua on käyty usein tosielämässäkin – viimeksi tänä syksynä, kun metsäyhtiö UPM ilmoitti sulkevansa Kaipolan paperitehtaan Jämsässä.

Jussi Vatanen näyttelee Metsäjätissä ylennyksestä ja palkankorotuksesta haaveilevaa Pasia, joka saa tehtäväksi vähentää kotipaikkakuntansa tehtaalla väkeä huomiota herättämättä.

Jussi Vatanen ja Sara Soulié Metsäjätti-elokuvassa.

Vaikka tuotantoennätyksiä rikkova Törmälän tehdas tekee omistajilleen vakaata voittoa, se on suljettava, koska niin on metsäyrityksen kabineteissa jo etukäteen päätetty.

Miika Nousiaisen romaaniin perustuva asetelma on selkeä ja painottaa päähenkilönsä moraalikysymyksiä. Juoni pistää Pasin luovimaan omien pomojensa voittovaatimusten ja tehtaan työntekijöiden arjen välillä.

Vaneritehtaalle palatessaan Pasi joutuu kohtaamaan vanhat nuoruuden koulukaverinsa ja lätkimään heillä lopputilejä. Samalla esiin nousevat vanhat muistot sekä kaunat: tämä oli kiva tyyppi, tuo toinen aikoinaan täysi kusipää.

Timo Turusen ja ohjaaja Ville Jankerin sovittamien käänteiden askelmerkit ovat tuttuja kenelle tahansa, jonka työpaikalla on joskus ollut yt-neuvottelut. Suomalaiset ovat sitä paitsi käyneet saman näytelmän läpi julkisuudessa monesti aiemminkin.

– Saattaa olla, että riipaisen kovan kännin tänään, julisti Voikkaan tehtaan pääluottamusmies Kari Haaraoja MTV3:n uutisille keväällä 2006, kun UPM ilmoitti lopettavansa Voikkaan paperitehtaan.

Tuskin on sattumaa, että sama repliikki kuullaan erään päähenkilön suusta myös Metsäjätti-elokuvassa.

– Aihetta suunnitellessani en toivonut, että siitä tulisi näin ajankohtainen, itsekin paperityöläisperheessä varttunut kirjailija Nousiainen kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa jo kirjan julkaisuvuonna 2011.

Vatasen lisäksi elokuvassa nähdään myös muun muassa Hannes Suominen.

Kotimaan metsäteollisuuden 2000-luvun puolivälistä alkanut rakennemuutos näkyi selkeänä jo tuolloin: edellisinä vuosina tehtaitaan olivat sulkeneet muun muassa Stora Enso, Metsä-Botnia ja M-real.

Viime vuosien uutiset antavat myös Metsäjätin tarinalle lisäkaikupohjaa. Sitä sen kapea näkökulma myös kipeästi kaipaa.

Vaikka elokuva kulkee läpi kaikki tutut polut kyläpolitikoinnista, tehtaan tehostamispuheista ja vaihtoehtoisten pelastusratkaisujen ideoinnista alkaen, niiden – kuten sivuhahmojenkin – tehtävänä on sittenkin olla vain taustaa Pasin kasvutarinalle.

Jussi Vatanen näyttelee Metsäjätti-elokuvassa Pasia, joka saa tehtäväksi irtisanoa kotipaikkakuntansa paperitehtaan työntekijöitä.

Sivuhenkilöistä tärkeimmäksi nousee Pasin lapsuudenystävä, Törmälän tehtaalle työmieheksi jäänyt Janne, johon Hannes Suominen lataa paikalleen jämähtäneen ressukan traagisuutta. Hänen kauttaan Pasi saa yhteyden omaan vaikeaan menneisyyteensä.

Elokuvan rönsyilevässä kokonaisuudessa Jannekin kuitenkin kutistuu Pasin tarinan statistiksi.

Jankerin ratkaisu painottaa Jussi Vatasen näyttelijäntyötä. Hän on mukana elokuvan liki jokaisessa kohtauksessa, eikä kamera juuri päästä Vatasen tuskaisesta ilmeestä irti.

Se on itsessään komeaa seurattavaa, mutta samalla elokuva tuntuu jarruttelevan sitä, mitä se haluaa sanoa koko Suomea koskettavasta laajemmasta muutoksesta.

Metsäjätti, ensi-ilta elokuvateattereissa perjantaina 11.9.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?