Nyrkkisankari Terence Hill, 81, ratkoo rikoksia Isä Matteona – näyttelijälegenda näkee yhtäläisyyksiä italialaispapin ja Trinityn rooleissa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Nyrkkisankari Terence Hill, 81, ratkoo rikoksia Isä Matteona – näyttelijälegenda näkee yhtäläisyyksiä italialaispapin ja Trinityn rooleissa

Toisen maailmansodan kauhut kokeneesta italialaispojasta tuli koko maailman tuntema näyttelijä.

Isä Matteo on ollut pitkään iltapäivän suosikkiohjelmia.

9.9.2020 7:55

Viime vuonna 81 vuotta täyttänyt Terence Hill on tehnyt pitkän ja polveilevan uran.

Kuluvalla vuosituhannella tv-katsojat ovat oppineet tuntemaan hänet leppoisana italialaispappina, isä Matteona, jonka erikoisalaa on sielunhoidon lisäksi rikosten ratkaiseminen idyllisellä Umbrian seudulla Keski-Italiassa.

Vuonna 2000 alkaneesta Isä Matteon tutkimuksia -sarjasta (Don Matteo) on tehty jo yli 250 jaksoa. Viimeisin 12. kausi valmistui tänä vuonna, ja Yle esittää sen nyt tuoreeltaan.

Päänäyttelijän korkeahkon iän vuoksi on jo arvuuteltu, jääkö 12. kausi Isä Matteon viimeiseksi. Näin ei ole, mikäli näyttelijä itse saa asiaan vaikuttaa.

– Isä Matteolla on vielä paljon tehtävää! 20 vuotta hahmon saappaissa kulkenut Terence Hill kertoi italialaisen Avveniren haastattelussa.

– Viimeisen sanan sanoo tietysti Rai-kanava. En ole huolissani jatkosta, sillä olen täynnä energiaa ja intoa, ja Isä Matteon tutkimuksia -sarja voi hyvinkin jatkua.

Sekä kotimaassaan Italiassa että ympäri maailmaa huikean kestosuosion saavuttanut sarja jaksaa kiinnostaa ihmisiä Terence Hillin mukaan juuri siksi, että päähenkilö isä Matteo säilyy muuttumattomana läpi vuosien.

– Isä Matteossa on samaa kuin asesankari Trinityssä, Hill vertaa toiseen suosikkihahmoonsa.

Nimeni on Trinity – paholaisen oikea käsi (1970) on Hillin tunnetuimpia elokuvia.

– Kummankaan menneisyydestä ei tiedetä mitään. Jossakin vaiheessa sarjaa isä Matteolle harkittiin uran luomista ja hänestä olisi tullut piispa. Olisi mielestäni ollut virhe lähteä muuttamaan hahmoa, josta emme tiedä mistä hän tulee tai minne hän on menossa.

Italialaisittain soljuva nimi Mario Girotti ei välttämättä sano keskiverto elokuva- ja tv-harrastajalle mitään. Sen sijaan amerikkalaiselta kalskahtava Terence Hill soittanee jo useampien kelloja. Kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta henkilöstä.

Pitkän uran valkokankaalla ja televisiossa tehnyt Hill syntyi Venetsiassa vuonna 1939 Mario Girottina italialaisen isän ja saksalaisen äidin perheeseen keskimmäisenä kolmesta lapsesta. Perhe muutti pian Saksaan äidin kotiseudulle Lommatzschin pikkukaupunkiin.

Euroopassa riehunut toinen maailmansota varjosti Pikku-Marion varhaisvuosia. Hän oli vain viisivuotias, kun helmikuussa 1945 liittoutuneiden pommit moukaroivat läheistä Dresdenin kaupunkia jättäen jälkeensä tulimeren ja tuhansia kuolonuhreja. Girottit selvisivät sodasta hengissä, mutta palasivat pian takaisin Italiaan.

Urheilullinen poika oli lahjakas monissa lajeissa, varsinkin uinnissa. Haaveissa siinsi kuitenkin lentäjän tai näyttelijän ura.

Hill on näytellyt Isä Matteota vuodesta 2000.

Jälkimmäistä hän pääsi kokeilemaan ensi kertaa 12-vuotiaana, kun italialaisohjaaja Dino Risi etsi uuteen elokuvaansa vielä yhtä nuorta näyttelijää. Elokuvassa Loma gangsterin kanssa (1951) lomaansa viettävä poikaporukka päättää auttaa vankilaan syyttömänä tuomittua miestä pakenemaan. Epäonnekseen he tulevat auttaneeksi väärää vankia, vaarallista gangsteria.

Tuosta roolista alkoi pitkä ura, joka jatkuu edelleen.

Pelkästään 1950-luvulla Girotti esiintyi nuoresta iästään huolimatta parissa kymmenessä italialaisfilmissä.

Ensimmäisiin varsinaisiin pääosiin lukeutuivat roolit epäonnisesta rakkaudesta kertovassa melodraamassa Guaglione (1957) sekä romanttisessa komediassa Lazzarella (1957). Elokuvat perustuivat ajalle tyypilliseen tapaan suosittuihin italoiskelmiin, joista tehtiin käännökset myös Suomessa. Guaglionesta tuli Poika varjoisilta kujilta, ja sen levytti muun muassa Olavi Virta, Lazzarellan teki tunnetuksi Laila Kinnunen.

Komea nuorukainen oli kuin tehty valkokankaan ensirakastajaksi. Monet Girottin varhaisista rooleista olivatkin hurmuriosastoa.

Elokuvaura ei ollut kuitenkaan itsestäänselvyys, ja näyttelemisen rinnalla hän opiskeli yliopistossa muutaman vuoden ajan kirjallisuutta. Lopulta opinnot jäivät kesken, kun kohdalle osui rooli mestariohjaaja Lucino Viscontin Cannes-palkitussa elokuvassa Tiikerikissa (1963). Vaikka kyse oli sivuosasta, se oli Girottille merkki siitä, että elokuva olisi hänen kohtalonsa.

1960-luvulla Girotti kasvatti mainettaan eurooppalaisena elokuvatähtenä. Hän siirtyi Saksaan, jossa näytteli useissa saksalaisen Karl Mayn kirjoihin perustuvissa seikkailuelokuvissa ja westerneissä. Niiden avulla Girotti ryhtyi irrottautumaan nuoren rakastajan rooleista kohti kovapintaisempaa toimintasankaria.

Lännenfilmit olivat nousseet myös Italiassa suosioon. Sergio Leonen Kourallinen dollareita (1964) raivasi tietä italowesternille, western all’italianalle, tuttavallisemmin spagettiwesternille.

Girotti palasi Italiaan ja sai keskeisen roolin Giuseppe Collizzin lännenkomediassa Luoja armahtaa…minä en (1968). Elokuvan toista pää­osaa esitti romuluisempi Carlo Pedersoli, josta tuli tärkeä henkilö Girottin uralla.

Ensin molempien oli tosin vaihdettava nimensä amerikkalaisemmaksi ja iskevämmäksi. Filmausten aikana Girotti sai eteensä parinkymmenen nimen listan, josta oli valittava mieleinen. Hänestä tuli Terence Hill, Pedersolista Bud Spencer.

Niin sai alkunsa parivaljakko, joka teki seuraavina vuosikymmeninä valtavan määrän toimintakomedioita rapakon molemmin puolin.

Kaksikko teki kansainvälisen läpimurtonsa elokuvissa Nimeni on Trinity (1970) ja Trinity ratsastaa jälleen (1971). Jälkimmäisessä nähtiin myös suomalaisväriä, kun Kirsti Somersalo esitti lännen nopeimman vetäjän Trinityn (Hill) tyttöystävää, tuolloin nimellä Yanti Somer.

Hill näytteli Kirsti Somersalon eli Yanti Somerin rinnalla elokuvassa Trinity Is Still My Name (1971).

Hillin ja Spencerin tiet olivat itse asiassa kohdanneet jo paljon aikaisemmin. Kumpikin ui samassa uintiseurassa 1950-luvulla, ja he myös näyttelivät vuonna 1959 valmistuneessa elokuvassa Hannibal, mutta vasta Luoja armahtaa… minä en -elokuvaa tehdessä he esittäytyivät toisilleen.

Isä Matteon tutkimuksia ke 16.9. alkaen, ti–to Teema & Fem klo 20.00

Lue koko artikkeli uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 9.9.–16.9. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?