George Lazenbysta tuli naisten palvoma James Bond, mutta sitten hän teki kohtalokkaan virheen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

George Lazenbysta tuli naisten palvoma James Bond, mutta sitten hän teki kohtalokkaan virheen – tuhosi uransa ja ajautui syöksykierteeseen

81 vuotta täyttävä näyttelijä George Lazenby tuhosi uransa.

Lazenby teki mallin töitä ennen Bond-roolia.­

5.9. 18:13

Spectre-rikollisjärjestö ja sen johtaja Ernst Stavro Blofeld ovat jälleen James Bondin kiusana. Pahikset lymyilevät tällä kertaa Sveitsin Alpeilla ja kehittelevät virusta, jonka avulla maailman talous tuhoutuisi.

Bond saa asiasta vihiä ja pian hän on nokakkain Blofeldin kanssa. Taistelun tauottua Bond tapojensa vastaisesti rakastuu ja menee naimisiin. Liitto ei ole pitkäikäinen, sillä Blofeldin kätyri murhaa Teresa-vaimon häämatkalla.

Kyseessä on kuudes Bond-seikkailu Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa. 007:n roolissa nähdään uusi mies, kun Sean Connery on jättänyt viestikapulan seuraavalle nollanollaseiskalle, George Lazenbylle.

Lazenby oli australialainen automekaanikko, josta tuli ensin miesmalli ja sitten James Bond. Hän ei ollut näytellyt päivääkään ennen Bondin roolia muutamaa mainosta lukuun ottamatta.

Agentin rooliin Lazenby päätyi sattumalta. Bond-tuottaja Albert R. Broccoli kävi samalla parturilla kuin Lazenby, ja nähtyään komean miehen hän päätti testata tämän kyvyt.

Koekuvauksissa tapahtui vahinko, joka toi mallikomistukselle maailman kuuluisimman agentin osan. Lazenby löi epähuomiossa stunt-koordinaattoria kasvoihin. Broccolin mielestä tämä oli oiva osoitus siitä, että Lazenby osasi näytellä aggressioita.

– Halusimme jonkun, joka on seksuaalisesti vetoava ja tämä kaverilla oli. En sano, että hän oli näyttelijä. Näyttelijän ja filmitähden välillä on iso ero. Gary Cooperkin löydettiin, kun hän työskenteli sähkömiehenä, leffan ohjannut Peter R. Hunt kuvaili Lazenbyn valintaa Bondin rooliin.

Lazenbyn näyttelemä Bond rakastui ja meni naimisiin.­

Lazenby koulutettiin Bondin osaan, ja hän omaksui roolinsa liiankin hyvin. Hän oli naisten mielestä itsevarma, seksikäs, miehekäs ja maailmaa nähnyt objekti. Ja sehän kelpasi nuorelle miehelle, joka sai kaikki kuvauspaikkojen kauniit naiset.

– Pidit hauskaa? eräs haastattelija kysyi.

– He pitivät hauskaa minun kanssani, Lazenby kuittasi kysymyksen.

Vaikka moni kriitikko piti uuden Bondin suoritusta muovisena ja kömpelönä, Lazenby ei ollut huono. Hän sai, ainoana Bond-näyttelijänä, Golden Globe -palkinnon vuoden uutena tähtenä.

Tuotantokin oli tyytyväinen. Lazenbylle tarjottiin miljoona dollaria ja pääosaa kuudessa seuraavassa Bondissa. Hän torjui tarjouksen.

Lazenby halusi mennä omia teitään.

Mikä idiootti, sanoivat jopa työtoverit.

Hänen majesteettinsä salaisessa palvelussa­

Bondin rooli ja pöydälle nostettu rahasalkku kiinnostivat miestä, mutta samalla hänen olisi pitänyt sitoutua siviilielämää rajoittaviin sääntöihin, sillä tuotannolla oli tiukat vaatimukset käytöksen ja pukeutumisen osalta.

Sitten kuvaan astui vielä surkea manageri, joka kuiskutteli asiakkaansa korvaan: ”Eräs kaveri, Clint Eastwood, saa 500 000 taalaa per elokuva.”

Lazenby teki virheen mentyään Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvan kutsuvierasnäytökseen partaisena. Tähti ei ymmärtänyt, että Bond-tuottajien tärkein tehtävä on samaistaa näyttelijä ja roolihahmo.

Lazenby kapinoi. Hän ei hyväksynyt sitä, että Bond on tuottajille investointi, näyttelijälle ponnahduslauta ja yleisölle ikoni.

Lazenby teki mallin töitä ennen Bond-roolia.­

Naisten lisäksi Lazenbylla oli rahaa, yksityiskoneita käytössään, juomia ja huumeita. Kohta menikin vähintään vodkapullo päivässä ja muut päälle. Joka ilta eri nainen, tai useampia. Krapula oli jo tulossa.

Lazenby paukautti amerikkalaisessa talk showssa, partaisena ja pitkätukkaisena, että hän ei ole enää James Bond. Selkä kääntyi sankarille, tuottajille, miljoonan dollarin bonuksille ja massojen palvonnalle.

– En vieläkään tiedä, miksi tein niin. Ehkä se vain ei sydämessä tuntunut oikealta, Lazenby on todennut myöhemmin – ääni täynnä haikeutta.

Vastanäyttelijä Diana Rigg totesi vanhoilla päivillään, että Lazenby oli itse oman syöksykierteensä arkkitehti. Riggin mukaan jokaisen näyttelijän on käytävä nöyrästi läpi harjoitteluvaihe. Jo 70-luvun alussa hän totesi myrkyllisesti:

– En voi sietää hänen pakkomiellettään, jonka kohde hän itse on. Hän on… saakelin mahdoton.

1960-luvun rokkimeininkiin seonnut Lazenby itse sanoi tuoreeltaan:

– Bond on raakalainen. Olen jo jättänyt hänet taakseni. Sanomani on nyt: rauha.

George Lazenby ja Diana Rigg elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa.­

Sittemmin George Lazenbystä on tullut show-ihmisille itsetuhokierteen symboli.

Bond-fiaskon jälkeen Lazenby teki mainoksia, työsti erilaisia Bond-parodioita televisiossa, elokuvissa ja videopeleissä, näytteli hongkongilaisissa toimintaelokuvissa ja australialaisissa tv-elokuvissa ja jäähdytteli lopulta amerikkalaisissa tv-tuotannoissa.

Sean Connery täytti kaksi viikkoa sitten, 25. elokuuta 90 vuotta. Lazenby onnitteli edeltäjäänsä Instagramissa ja kiitteli tätä vuolaasti.

– Hyvää syntymäpäivää kaikkien aikojen suurimmalle 007:lle. Sean, olit minulle aina se oikea. Kävelin sinun jalanjäljissäsi – minun piti näyttää ja pukeutua kuin Sean Connery. Kävin parturillasi ja räätälilläsi. Minua ei pelottanut ottaa roolia sinulta – inspiroit minua, enkä epäröinyt.

Lazenby nai vuonna 1973 tyttöystävänsä Chrissie Townsendin, jonka kanssa hän oli seurustellut kolme vuotta. Pari sai kaksi lasta.

Vuonna 2002 Lazenby asteli alttarille entisen tennisammattilaisen, Pam Shriverin kanssa. Shriver jätti avioerohakemuksen kuusi vuotta myöhemmin. Parilla on kolme lasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?