Rakastetusta Oscar-voittajasta tuli hetkessä pilkattu sylkykuppi – näin yksi elokuva oli vähällä tuhota Kevin Costnerin uran - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Rakastetusta Oscar-voittajasta tuli hetkessä pilkattu sylkykuppi – näin yksi elokuva oli vähällä tuhota Kevin Costnerin uran

Kevin Costnerin parjattu Waterworld-elokuva täytti kesällä 25 vuotta. Monille elokuvan tekijöille se on yhä kirosana, jota ei mielellään muistella.

Kevin Costner tuotti Waterwordlin ja pisti siihen liki 20 miljoonaa euroa omasta pussistaan. Ohjaaja Kevin Reynolds ja päätähti Costner olivat jatkuvasti tukkanuottasilla elokuvan kuvauksissa.

30.8.2020 11:13

Näyttelijä Kevin Costnerin tähdittämä Waterworld on jäänyt historian kirjoihin monista syistä, jotka eivät ole kovinkaan mairittelevia. Heinäkuussa 1995 ensi-iltansa saaneen elokuvan kustannukset paisuivat ennennäkemättömiin lukemiin ja sitä aherrettiin valkokankaalle vuosien ajan.

Pitkään ja hartaasti valmistellusta Waterworldista piti tulla Mel Gibsonin tähdittämien dystooppisten Mad Max -elokuvien kaltainen jättihitti. Ainakin lähtökohdat olivat lupaavat. Pääosassa komeili uransa huipulla ollut Oscar-voittaja Kevin Costner, mahtipontiset erikoistehosteet olivat parhaat mitä rahalla saa ja käsikirjoituksessa seikkailtiin karussa tulevaisuudessa, jossa vesi oli täyttänyt maapallon.

Lopputulos löi katsojat ällikällä, mutta ei aivan siitä syystä kuin tekijät olivat toivoneet. Kriitikot olivat arvioissaan kärkkäitä ja leimasivat elokuvan köyhän miehen Mad Maxiksi. Juonta pidettiin sekavana ja hahmoja pinnallisina. Yleisölle näky räpyläjalkaisesta ja kiduksilla varustetusta Kevin Costnerista oli kova pala purtavaksi.

– Vetinen armageddon, New York Times -lehti kuvaili elokuvaa arviossaan.

Elokuva oli floppi, jolle irvailtiin armottomasti mediassa. Todellisuudessa Waterworld ei ollut taloudellisesti aivan niin katastrofaalinen pettymys kuin aikoinaan parjattiin. 200 miljoonaa euroa maksanut elokuva sai lopulta lippuluukuilla omansa takaisin ja jäi hieman voiton puolellekin.

– Elokuva keräsi 265 miljoonan euron lipputulot. Se ei ole mikään pikkuraha, elokuvan käsikirjoittaja Peter Rader huomautti hiljattain Telegraph-lehden haastattelussa.

Kevin Costner esittää Waterworldissa salaperäistä yksinäistä kulkijaa, joka seilaa vesillä trimaraanillaan.

Monien mielestä se kuitenkin jätti Kevin Costnerin vaikuttavaan ansioluetteloon tahran, joka on seurannut Hollywood-tähteä tähän päivään saakka.

Ennen Waterworldia Costner oli Hollywoodin kultapoika, joka oli hurmannut yleisön jurona sankarihahmona kerta toisensa jälkeen. Tanssii susien kanssa, Robin Hood – varkaiden ruhtinas, Bodyguard ja JFK tekivät Costnerista megatähden. Sitten tuli Waterworld ja tähtipöly Costnerin ympärillä hälveni.

Amerikkalaismediat ovat kuvailleet Waterworldin upottaneen Costnerin uran pohjamutiin ja miltei tuhonneen näyttelijän maineen. Waterworldin uskotaan olevan syy siihen, miksi hänen elokuvansa ovat menestyneet melko vaatimattomasti 2000-luvulla.

Waterworldissa tuottajanakin häärinyt Costner on eri mieltä.

– Tiedän, että monien mielestä Waterworld oli urani pohjanoteeraus. Ei se ollut, Costner on todennut.

– Olen iloinen, että olin siinä mukana ja ajattelen Waterworldia hyvillä mielin.

”Seitsemän viikon helvetti”

Costnerin tapauksessa aika on ilmeisesti kullannut muistot, sillä muut elokuvan työryhmästä ovat kuvailleet Waterworldin tekemistä todelliseksi kiirastuleksi.

Alkuperäinen käsikirjoitus tehtiin jo vuonna 1986, mutta kesti vuosia, ennen kuin se päätyi elokuvastudio Universalin käsiin. Budjetti paukkui yli heti alkutekijöissään.

Käsikirjoitusta muutettiin kuvausten aikana lukuisia kertoja aina, kun Kevin Costner sai kuningasidean.

– Se oli seitsemän viikon helvetti, kuvauksiin käsikirjoitusta muokkaamaan lennätetty Joss Wheton on kuvaillut.

Kevin Costner kuvattuna elokuvan pääpahista esittäneen Dennis Hopperin kanssa.

Whetonin piti alunperin työskennellä käsikirjoituksen parissa viikon ajan, mutta viikko venyi seitsemäksi viikoksi, kun juonta muokattiin lennosta.

– Olin siellä käytännössä tekemässä muistiinpanoja Costnerin ideoista. Hän oli mukava ja hänen kanssaan oli kiva työskennellä, mutta hän ei ole käsikirjoittaja.

Spielbergin varoitus kaikui kuuroille korville

Elokuva kuvattiin Havaijin edustalla pääosin avovedessä. Sääolosuhteet olivat mahdottomat. Tuotannosta on muisteltu, kuinka laivan mastoon sidottu Kevin Costner miltei kuoli kuvauksissa. Voimakkaat aallot veivät elokuvan naistähti Jeanne Tripplehornin ja lapsinäyttelijä Tina Majorinon mukanaan ja sukeltajat joutuivat pelastamaan heidät.

– Steven Spielberg varoitti kuvaamasta elokuvaa avovedellä. Hän käski rakentamaan vesitankin ja käyttämään sitä. Mutta tuotannossa päätettiin olla välittämättä varoituksista, käsikirjoittaja Peter Rader on muistellut.

Spielberg tiesi mistä puhui, sillä hän oli oppinut kantapään kautta Tappajahai-elokuvaa tehdessä, kuinka vaikeaa ja kallista merellä kuvaaminen on.

Waterworldin osalta kaikki vastoinkäymiset kruunasi kuvauspaikan lähelle iskenyt hurrikaani, joka tuhosi lavasteita miljoonien eurojen edestä.

Käsikirjoittaja Peter Raderin mukaan kuvauksissa ei ollut kovinkaan hilpeä tunnelma.

– Kävin kuvauspaikalla ja ihmettelin, miksi minua mulkoillaan. Osa lavasteista oli uponnut meren pohjaan ja ne piti rakentaa uusiksi. Elokuvasta oli muodostumassa katastrofi.

Pahaa verta työryhmän sisällä loi myös se, että muiden värjötellessä arvaamattoman sään armoilla Kevin Costner yöpyi luksusmajoituksessa, jossa häntä palveli oma hovimestari ja kokki.

Waterworldissa juro sankarihahmo pelastaa pikkutyttö Enolan (Tina Majorino) ja hänen suojelijansa Helenin (Jeanne Tripplehorn) merirosvojen kynsistä. Tytön selkään on tatuoitu kartta salaperäiseen kuivamaahan.

Median parissa Waterworld herätti poikkeuksellisen paljon kiinnostusta tuotannon ongelmien ja päätähden yksityiselämän myrskyjen takia. Elokuvan kuvausten aikana Costner erosi vaimostaan, ja huhujen mukaan hän oli löytänyt lohduttajan Waterworldin kuvauksista.

Tuotannosta on kerrottu, että Costner oli kilahtanut nähdessään kuvauksissa lehden, jossa käsiteltiin hänen avioeroaan. Niinpä lehtien tuominen kuvauspaikalle kiellettiin visusti.

Costner lukittautui editointihuoneeseen

Waterworld iski kiilan myös ohjaaja Kevin Reynoldsin ja päätähti Kevin Costnerin välille. Miehet olivat olleet hyviä ystäviä vuosien ajan. Huhujen mukaan Costner oli näreissään nähdessään elokuvan ensimmäisen version. Se oli hänen mielestään liian synkkä, eikä hänen hahmonsa ollut tarpeeksi sankarillinen.

– Costnerin suurin murheenaihe oli hänen esittämänsä hahmo. Minun suurin murheeni oli elokuvan tarina. Halusin, että elokuvassa on selkeä juoni alusta loppuun, ohjaaja on kertonut.

Miesten erimielisyydet kasvoivat niihin mittasuhteisiin, että Costner lukittautui editointihuoneeseen, eikä ottanut kuuleviin korviinsa ohjaajan vastalauseita. Costner parsi elokuvasta kasaan uuden mieleisensä version ja Reynolds sai sähläyksestä tarpeekseen.

– Costnerin pitäisi ohjata itse kaikki elokuvansa. Siten hän voisi työskennellä suosikkiohjaajansa ja lempinäyttelijänsä kanssa, Reynolds on sivaltanut.

Sotakirves haudattiin 17 vuotta myöhemmin, kun parivaljakko teki yhdessä Emmy-palkitun Hatfields & McCoys -sarjan.

Amerikkalaismedia irvaili avoimesti Waterworldin ongelmille jo ennen elokuvan ensi-iltaa. Sitkeiden huhujen mukaan budjetista lohkaisi ison osan myös se, että Costnerin hiusrajaa muokattiin tuuheammaksi tietokoneella. Costner on kiistänyt väitteen.

Sisäpiiriläisten mukaan Waterworld kompastui nimenomaan omaan suuruudenhulluuteensa, sekä Costnerin ja Reynoldsin erimielisyyksiin. Costnerin on sanottu vieneen ohjaajaa kuin pässiä narussa ja saaneen läpi kaikki toiveensa.

– Elokuvalla pitäisi olla yksi ohjaaja, yksi kirkas ääni. Kun on niin lahjakas ja vaikutusvaltainen tähti kuin Kevin Costner, niin se johtaa erimielisyyksiin. Sellainen voi haitata elokuvan tekemistä, käsikirjoittaja David Twohy on todennut.

Waterworldin ongelmat olivat ennen ensi-iltaa kantautuneet myös yleisön korviin. Kun testiyleisö sai tietää joutuvansa katsomaan pahamaineisen Waterworldin, monet vaativat rahansa takaisin.

– Arvasin, että meille esitetään tämä pirun elokuva, Entertainment Weekly uutisoi yleisön parahtaneen.

Ohjaaja Kevin Reynolds on syyttänyt amerikkalaismediaa Waterworldin saamasta nuivasta vastaanotosta. Hän on kertonut haastatteluissa monien lehtien tuominneen elokuvan jo alkutekijöissään.

– Lehdistö halusi elokuvan epäonnistuvan. Arviot olivat tuskallista luettavaa. Ihmiset eivät pitäneet elokuvasta, ja muistan, että minulle kerrottiin ihmisten lähteneen salista kesken elokuvan. Joku totesi, että ei elokuva ihan surkea ollut, Reynolds on sanonut.

Lähteet: Maelstrom: The Odyssey of Waterworld, Newsweek, Telegraph ja Entertainment Weekly.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?