Milja pitää prinsessakoulua muille nuorille aikuisille – taustalla kiusaamiskokemuksia ja ahdistusta

Ylen nuorten dokumenttisyksyn avaa kuvaus prinsessaleikeistä, jotka ovat tapa toteuttaa itseään.

31.8.2020 7:55

– Jos tekee asioita eri tavalla, on helposti ulkopuolinen, Milja Korpela toteaa kameralle Prinsessat-dokumenttisarjassa. Se esitetään 31.8. alkaen Yle Areenassa ja TV2:lla klo 19.00.

Milja elää satujen maailmassa ja esiintyy ammatikseen lastenjuhlien Disney-prinsessoina. Joonas Rutasen ohjaamassa dokumenttisarjassa seurataan, kuinka Milja kouluttaa muita nuoria aikuisia prinsessoiksi.

Ammattimaisista prinsessaleikeistä kiinnostuneita nuoria aikuisia yhdistää kokemus siitä, että he ovat olleet kasvaessaan ulkopuolisia, monet myös kiusattuja.

Milja oli nuoruudessaan masentunut pitkiä aikoja. Kaikki ilo vain katosi elämästä, mikään ei tuntunut miltään.

Milja kertoo kyyneleet valuen, kuinka prinsessasadut ja Disney-elokuvat olivat tapa selvitä kiusaamiskokemusten läpi. Prinsessoista tuli suunnannäyttäjiä, kuinka vaikeuksista voi selvitä – selviäväthän prinsessatkin vaikka mistä! Saduissa loppu on aina onnellinen.

– Prinsessoista tuli toisia ystäviä, hän sanoo.

Mitä prinsessana olemiseen sitten kuuluu, paitsi oikea ulkoasu pukuineen ja meikkeineen?

Miljan prinsessakoulutuksessa vannotaan vala, jonka mukaan prinsessat ovat aina ystävällisiä ja rohkeita ja toteuttavat omia unelmiaan.

Milja käy läpi eri hahmojen persoonallisuuden piirteet. Lumikuningatar on muun muassa älykäs ja itsenäinen, vaikka aiemmin se on ollut myös epävarma ja ahdistunut.

Prinsessaleikkeihin kuuluu olennaisena myös sukupuolirooleilla leikittely. Myös eräs Tero kruunataan prinsessaksi. Poikamaiselle, kamppailulajeja harrastavalle Marialle prinsessana olo tarjoaa mahdollisuuden laittautua ja toteuttaa toisenlaista puolta itsestään.

Maria pääsee harjoittelemaan Miljan mukaan pikkutytön synttäreille. Maria on vaikuttunut näkemästään.

– Lapsille annetaan viesti, että olet tärkeä ja sinusta välitetään. Vitsi olisi ollut ihanaa, jos olisin itse saanut kokea sellaista, bulimian sairastanut entinen koulukiusattu kertoo.

Syksyn mittaan Ylen nuorten dokumenttien kokonaisuudessa nähdään paljon muitakin nuorten elämää koskevia kuvauksia.

Dokumenttisarjojen teemoina ovat muun muassa nykyajan miehen malli, gynekologinen väkivalta, uuden aallon suomirap ja true crime.

Prinsessat maanantaina 31.8. TV2 klo 19.00 & Yle Areena

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?