Mitä rakkaalle oikein tapahtui? – Tv-sarja käy läpi kymmenen suomalaisen katoamistapaukset - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Mitä rakkaalle oikein tapahtui? – Tv-sarja käy läpi kymmenen suomalaisen katoamistapaukset

Vanhin Dplay+:n dokumenttisarjan tapauksista on 5-vuotiaan Anja-tytön katoaminen 1963. Uusin on eläköityneen Arvin katoaminen Aurinkorannikolla talvella 2019.

–Niin kauan, kun ihminen on kateissa, on myös toivoa hänen löytymisestään, sanoo Kadonneet Suomi -ohjelman tuottaja Mari Eräpalo.­

13.8. 15:56

Läheisen katoaminen on usein iso järkytys – etenkin, jos ei ole tiedossa, mitä oikein on tapahtunut.

Dokumenttisarja Kadonneet Suomi käy läpi kymmenen tapausta kadonneiden läheisten kokemusten ja muistojen kautta. Tapauksista vanhin käsittelee viisivuotiaan Anja-tytön katoamista Muoniossa 1963. Uusin tapaus on eläköityneen reumatologin Arvin katoaminen Aurinkorannikolla talvella 2019.

Osa henkilöistä on edelleen kateissa, mukaan lukien ensimmäisen jakson Riina, joka katosi 19-vuotiaana Loviisassa Vanhassakylässä vuonna 2017. Jaksossa haastatellaan muun muassa etsinnöissä mukana olleita ihmisiä ja Riinan omaisia.

19-vuotias Riina katosi Loviisan Vanhassakylässä vuonna 2017.­

Toisen jakson aiheena on Yhdysvaltoihin baptistiperheen maatilalle vuoden 2000 lopussa muuttanut Sanna. Viimeinen perheen saama viesti häneltä on vuodelta 2001, mutta tämän jälkeen hän ei ole ottanut perheeseensä yhteyttä.

– Vaikeinta hyväksyä tällaisessa tapauksessa on se, että miksi hän ei voi kertoa itse, Sannan äiti Ella kertoo ajatuksistaan sarjan toisessa jaksossa.

– Hyväksyisin tasan, jos siinä viimeisessä kirjeessä olisi ollut, että lähden nyt elämään omaa elämääni, älkää häiritkö mua, hän toteaa.

Tekijät haluavat tuoda sarjalla esiin omaisten kohtaaman surun ja vaikeudet läheisen kadotessa sekä välittää tietoa eri viranomaistahojen työn tärkeydestä.

– Jokainen katoamistapaus on erilainen ja taustalla on monia katoamiseen johtaneita syitä, sarjan tuottaja Mari Eräpalo Yellow Film & TV:stä muistuttaa.

Omaisten kannalta vaikeaa on tieto siitä, että jokaisella aikuisella on toki oikeus kadota. Tietämättömyys rakkaan ihmisen kohtalosta saattaa olla lähipiirille kuitenkin musertavaa.

– Niin kauan, kun kadonnut ihminen on kateissa, on toivo myös siitä, että hän löytyy, Eräpalo tiivistää.

Sarjaan valikoituneista tapauksista osa on saanut aiemminkin julkisuutta, osa ei niinkään.

– Poliisi tiedottaa henkilön katoamisesta silloin, kun se on tutkinnan kannalta tarpeellista. Silloin katoaminen saa julkisuudessa huomiota, joka joskus auttaa tutkinnassa eteenpäin, Eräpalo kertoo.

Taustatiimi keräsi sarjaan valituista kadonneista ihmisistä tietoa Eräpalon mukaan kuukausien ajan. Tapahtumien kulkua pyrittiin selvittämään omaisten lisäksi myös eri viranomaisten kanssa.

Parhaassa tapauksessa sarja saattaa tuottaa poliisille myös uusia vihjeitä kadonneista. Joskus hyvin pieneltäkin tuntuva tiedonmuru voi olla ratkaiseva palanen kadonneiden etsinnöissä.

– Tällä ohjelmalla on yhteiskunnallista merkitystä, Eräpalo uskoo.

Kadonneet Suomi, torstaisin 13.8. alkaen Dplay+ (ensimmäisellä viikolla 2 jaksoa). Ensimmäinen jakso myös torstaina 13.8. TV5 klo 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?