Näyttelijä Sam Neill tutkii James Cookin kiistanalaista perintöä Tyynellämerellä – ”Britit halusivat vain kahta asiaa: sikoja ja naisia” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Näyttelijä Sam Neill tutkii James Cookin kiistanalaista perintöä Tyynellämerellä – ”Britit halusivat vain kahta asiaa: sikoja ja naisia”

Sam Neill otti vuoden vapaata näyttelemisestä ja lähti tutkimaan James Cookin vaikutusta Tyynenmeren saariin ja sen asukkaisiin.

Näyttelijä Sam Neill reissaa Tyynellämerellä James Cookin inspiroimana dokumenttisarjassa.­

12.8. 9:00

Lukuisista elokuvista tunnettu näyttelijä Sam Neill hyppää laivaan ja matkaa tutkimusmatkailija James Cookin jalanjäljissä Tyynellämerellä.

Kuusiosaisessa dokumenttisarjassa Neill tutkii Tyynellämerellä sijaitsevien saarien kulttuureja ja keskustelee Cookin kiistanalaisesta perinnöstä paikallisten kanssa.

Sam Neillin Tyyni valtameri (Pacific with Sam Neill, Britannia 2018) -sarjassa käsitellään kiinnostavasti historian tapahtumia. Kun Cook saapui saarille, paikallisten ihmisten elämä muuttui sekä hyvässä että pahassa. Paikalliset sekä alkuperäisen retkikunnan jäsenen, kasvitieteilijä Joseph Banksin muistiinpanot kertovat, millainen vaikutus Cookin tutkimusmatkalla oikeastaan oli jokaiseen saareen ja sen asukkaisiin.

Reissu alkaa Tahitin paratiisisaarelta.­

Neill on kertonut olevansa iso James Cook -fani. Uusiseelantilainen näyttelijä odottaakin innolla näkevänsä samoja asioita, mitä Cook näki. Hän haluaa myös käydä paikoissa, joihin Cookilla ei ollut asiaa.

Neillin tarkoituksena on selvittää, kuka Cook oikeastaan oli.

– Lähden elämäni upeimmalle matkalle, näyttelijä sanoo dokumentin alussa.

Upealta näyttääkin matka, jonka James Cook teki noin 250 vuotta sitten. Reissu alkaa Tahitin paratiisisaarelta, johon Cook aikoinaan ankkuroi laivansa kahdeksan kuukauden merimatkan jälkeen. Kun Cook seurueineen saapui saarelle, heillä oli keripukkia ja täitä.

Alle 200 000 asukkaan saarella Neill tutustuu esimerkiksi festivaaliin, joka juhlistaa tahitilaista kulttuuria kahden viikon ajan. Tanssi on tärkeä osa paikallista kulttuuria.

– Kun britit saapuivat, elämäntapamme viehätti heitä. Meillä on kaunista luontoa, historioitsija Josiane Teamotuaitau sanoo ja jatkaa.

– Britit halusivat vain kahta asiaa: sikoja ja naisia.

Huuto pimeydessä -draamassa Sam Neillin rinnalla näytteli Meryl Streep.­

Emmy- ja Golden Globe -palkintoehdokkaana ollut Neill tuli tunnetuksi Sleeping Dogs (1977) -trilleristä. Sen jälkeen hänet on nähty muun muassa elokuvissa Huuto pimeydestä (1988), Punaisen lokakuun metsästys (1990) sekä vuonna 1993 ilmestyneissä Piano ja Jurassic Park.

Viinitilojakin omistava 72-vuotias filmitähti nähdään myös uudessa Jurassic World: Dominion -elokuvassa, jonka on määrä ilmestyä ensi vuonna. Hän on näytellyt myös monissa tv-sarjoissa.

Matkailuohjelman tekoa varten hän otti vuoden tauon näyttelemisestä.

– En tiennyt, mitä löytäisin. Tapasin ihmisiä ja menin paikkoihin, joista en ollut uneksinut, että minulla olisi etuoikeus nähdä. Olen nyt enemmän rakastunut Tyyneenmereen ja sen ihmisiin kuin koskaan aiemmin, Neill kertoi Radio New Zea­landin haastattelussa.

Sarjan toisessa jaksossa tähti on kotimaassaan Uudessa-Seelannissa, jossa puhutaan Maorien asemasta tutkimusmatkan jälkeen.

Karismaattinen Neill vierailee myös Australiassa, Alaskassa, Vanuatulla ja Havaijilla.

Sam Neillin Tyyni valtameri, keskiviikkoisin 12.8. alkaen TV2 klo 20.00

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?