Jamie Lee Curtisilla oiva kikka selvitä intiimeistä kohtauksista – pyytää toista peuhaamaan kanssaan jo etukäteen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Jamie Lee Curtisilla oiva kikka selvitä intiimeistä kohtauksista – pyytää toista peuhaamaan kanssaan jo etukäteen

Jamie Lee Curtis on yli 40-vuotisen uransa aikana vakiinnuttanut paikkansa komedioiden ja kauhun kuningattarena. Näyttelijälegendojen tytär on onnistunut kääntämään vaikeat vuotensa vahvuuksikseen.

Jamie Lee Curtis täytti viime syksynä 61 vuotta.­

5.8. 7:55 | Päivitetty 5.8. 10:57

Näyttelijä Jamie Lee Curtis, 61, muistetaan usein kahdenlaisista elokuvista: komedioista ja kauhuelokuvista.

Jälkimmäisiin kuuluva mittava Halloween-sarja on värittänyt hänen uraansa vuoden 1978 läpimurto-osasta alkaen. Rakastetuimmat roolinsa Curtis on silti tehnyt komedioissa – esimerkiksi perjantaina 7.8. televisiossa nähtävässä brittikomedian nykyklassikossa Kala nimeltä Wanda.

Wandan rooli on Curtisin kuuluisimpia töitä: juonitteleva timanttiryöstäjä yrittää keikan jälkeen huiputtaa tärkeilevältä rosvosakilta koko saaliin itselleen.

Koomikkolegenda John Cleesen käsikirjoittaman elokuvan kuvauksista on vuosien varrella kerrottu paljon tarinoita. Curtis itse on muistellut pilanneensa monta ottoa tahattomasti ihan vain sillä, että hän nauraa helposti ääneen.

Tässä mielessä vaikeimpia olivat yhteiset kohtaukset maanista mutta täysin pöhlöä ase-eksperttiä Ottoa näytelleen Kevin Klinen kanssa. Italialaisilla ruoannimillä höystetty kuuluisa rakastelukohtaus on jo klassikko.

– Työnsin pääni tyynyyn, ja suussani taisi olla sukkia, jotta saisin nauramisen loppumaan, koska tiesin, miltä hänen naamansa kohtauksen lopussa näyttäisi, Curtis muisteli Vanity Fair -lehdelle kaksi vuotta sitten.

Elokuvan ilmestyessä 1988 Curtis oli jo iso tähti – aivan kuten hänen vanhempansakin, näyttelijälegendat Tony Curtis ja Janet Leigh, olivat aikoinaan olleet.

Curtisin vanhemmat Tony Curtis ja Janet Leigh olivat itsekin näyttelijälegendoja.­

Täysin klassinen Hollywood-tähti Curtis ei silti ole. Kouluikäisenä hän piti itseään pikemminkin söpönä kuin kauniina. Oppimisvaikeuksista johtuvan kehnon koulumenestyksen hän korvasi olemalla porukan vitsailija.

– Kasvoin showbisnesväen keskellä. En koskaan kuvitellut, että minusta tulisi näyttelijä, en koskaan, koskaan, koskaan, koskaan, Curtis painotti 2019 New Yorkerille.

– Tähtäsin poliisiksi, koska uskoin olevani siinä hyvä, eikä sitä varten tarvinnut paljon opiskella.

Toisin kävi. Kun Curtis tajusi voivansa korvata collegen draamaopintoja kuukauden pituisella näyttelijäkurssilla, hän valitsi sen ja alkoi hakea ohessa koe-esiintymisiin. Lopulta hän päätyi tv:n komediasarjaan Operaatio Alushame (1977–1979), jonka pohjana oli hänen isänsä 1959 tekemä samanniminen komedia.

Tv-rooli johti menestykseen, mutta eri tavalla kuin Curtis oli kuvitellut.

– Sain sarjasta potkut, ja olin suunniltani. Ellen olisi saanut potkuja, en olisi voinut tehdä Halloween-elokuvaa, Curtis totesi onnekkaasta sattumasta 2018 sanomalehti New York Timesille.

Halloweenin koekuvauksissa Curtisilla oli ollut lyömätön etu: hänen äitinsä Janet Leigh oli näytellyt itsensä elokuvan historiaan vuonna 1960 Alfred Hitchcockin ohjaaman Psykon kuuluisassa suihkumurhakohtauksessa. Tuottajat ymmärsivät sukulaisuuden olevan hyvää mainosta.

John Carpenterin vaikutusvaltainen Halloween-elokuva menestyi ja aloitti teinikauhuelokuvien buumin. Curtisista se loi kuvan lannistumattomana selviytyjänä – kilttinä lastenvahtina, josta tarpeen vaatiessa kuoriutuu vahva taistelija.

Sinnikkyys on leimannut Curtisin rooleja myöhemminkin. Kathryn Bigelow’n ohjaamassa jännärissä Kylmää terästä (1990) hän esitti tiukkaa poliisia, joka rakastuu virkarikostutkinnan keskellä psykoottiseen tappajaan.

James Cameron puolestaan nosti Curtisin toimintakomediassa True Lies – Tosi valheita (1994) toiseen pääosaan Arnold Schwarzeneggerin rinnalle. Elokuva käsitteli parisuhteen ongelmia megaluokan mittasuhteiden kautta – ja todisti Curtisin kyvystä ladata rooleihinsa yhtä aikaa voimaa, komediaa ja jopa satiiria.

Myös Kala nimeltä Wandassa on hilpeää kovuutta, vaikka elokuva muistetaankin usein ennen kaikkea Kevin Klinen, jäykkää asianajajaa esittävän John Cleesen ja tämän Monty Python -kollegan, eläinrakasta änkyttäjää näyttelevän Michael Palinin pöhköilyistä.

Kovuudesta vastaa etenkin Curtis, jonka esittämä Wanda viettelee vuorollaan ryöstökoplan jokaisen miehen. Käytännössä se tarkoitti suutelukohtauksia koko pääkaartin kanssa.

Kala nimeltä Wanda on rakastettu brittikomedian klassikko. Jamie Lee Curtis sai rinnalleen Kevin Klinen, John Cleesen ja Michael Palinin.­

– Ensimmäisenä kuvauspäivänä annoin miehille lahjaksi hammasharjat ja -tahnaa, koska Wanda etenee järjestelmällisesti miehestä toiseen, Curtis muisteli Vanity Fair -lehden haastattelussa kaksi vuotta sitten.

Kommentti kertoo paljon Curtisin huumorintajusta – mutta myös mutkattomuudesta.

– Sanon tämän ääneen: kun näyttelijän pitää heittäytyä intiimiin kohtaukseen, se on totta. Ei feikkiä. Jos kohtaus pitää kuvata sadan ihmisen edessä parikymmentä kertaa, minä olen kuvauksissa se tyyppi, joka aina ehdottaa vastanäyttelijälle, että voitaisiinko ensin käydä trailerissa pussailemassa.

– On paras olla ensin itse sinut asian kanssa, jos vartin päästä pitää peuhata, Curtis muotoili Vanity Fairille.

Käsikirjoitus sisälsi alun perin kohtauksen, jossa paikalle saapunut perhe yllättää Wandan alasti kesken intiimin hetken. Curtis ylipuhui Cleesen vaihtamaan osat toisin päin: valmiissa elokuvassa housut kintuissa yllätetyksi tulee Cleesen näyttelemä estynyt asianajaja.

– Alastomuus elokuvissa on harvoin muuta kuin häiriötekijä. Ihmisille on luonnollista katsoa.

Curtis sai oman tähtensä Hollywoodin Walk of Famelle vuonna 1988.­

– Yleisö olisi lopettanut nauramisen ja vain tsekkailleet, miltä näytän alasti. Ja minähän näytän alasti aika hyvältä, Curtis kertoi itsevarmaan tapaansa Vanity Fairille.

Vielä 1980-luvun puolivälissä Curtis oli vähemmän varma itsestään. Teräväkielisen prostituoidun osa Dan Aykroydin ja Eddie Murphyn rinnalla menestys­komediassa Vaihtokaupat (1983) sekä tiukkoihin trikoisiin pukeutuvan aerobic-ohjaajan rooli romanttisessa draamassa Perfect (1985) olivat kohottaneet hänet seksisymboliksi, mutta jälkimmäisestä jäi traumoja.

Perfectin kuvaaja oli eräänä kuvauspäivänä huomauttanut ilkeästi tämän pulleista silmän­ympäryksistä. Curtis päätyi leikkauttamaan ne plastiikkakirurgilla. Operaation jälkeen tähti jäi koukkuun kipulääkkeiksi saamiinsa opiaatteihin yli vuosikymmenen ajaksi.

Noihin vuosiin lukeutuivat Wandan lisäksi muun muassa Curtisin pehmeät perheroolit lämpimissä draamoissa Tyttöni mun (1991), Ikuisesti nuori (1992) ja Tyttöni mun 2 (1994). Kukaan, edes hänen läheisimpänsä, eivät tienneet riippuvuudesta.

– Kontrolloin riippuvuutta ja alkoholismiani niin, että en käyttänyt kipulääkkeitä koskaan, kun tein töitä. En ottanut niitä ennen iltaviittä enkä aamuisin. Se oli myöhäisiltapäivän ja alkuillan juttu, Curtis kuvaili vaikeita vuosiaan Varietylle.

Täysin raittiina hän on ollut yli 20 vuotta. Raitistuttuaan hän on puhunut riippuvuuksistaan avoimesti julkisuudessa, koska haluaa siihen liittyvän häpeän hälventyvän.

– Juuri tämä salainen häpeä estää ihmisiä pääsemästä irti riippuvuuksista, hän tiivisti Varietylle viime vuonna.

Puhuminen heikkouksista osoittaa voimaa, jota Curtis on ladannut rooleihinsakin. Viime vuonna valmistuneessa rikosmysteerissä Veitset esiin – kaikki ovat syyllisiä hän loisti kinastelevan mahtisuvun piinkovana matriarkkana.

Veitset esiin -elokuvassa Curtis esitti matriarkkaa, joka riitelevän sukunsa lailla joutuu keskelle murhamysteeriä.­

– Olen tehnyt näitä hommia hyvin pitkään, ja sain ensimmäisen menestykseni 19-vuotiaana. Kuulen päivittäin jonkun huutavan kadulla minulle, että hei, rakastan sinua, olet mahtava. Ja arvostan sitä, Curtis tunnusti The New Yorkerille.

Kala nimeltä Wanda, perjantaina 7.8. Teema & Fem klo 21.00.

Lue koko artikkeli uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 5.8.–11.8. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?