Tänään tv:ssä Redrama puhuu avoimesti alkoholismistaan: ”Ajattelin ensimmäistä kertaa elämässäni, että en halua enää elää” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tänään tv:ssä Redrama puhuu avoimesti alkoholismistaan: ”Ajattelin ensimmäistä kertaa elämässäni, että en halua enää elää”

Toivomus-ohjelman uuden kauden aloitusjaksossa Redrama kertoo suorasanaisesti alkoholismistaan ja vuosien sairastelustaan, jonka aikana hän ei kyennyt tekemään musiikkia.

Toivomus-ohjelman ensimmäisessä jaksossa Ira Hammermannin vieraana on Redrama.­

2.8. 10:00

Kymmenen julkisuudesta tuttua vierasta saapuu taas Ira Hammermannin haastateltavaksi, kun Toivomus-ohjelman kolmas kausi alkaa.

Ensimmäinen haastateltava on Lasse Mellberg eli Redrama. Hän on vieraana sunnuntaina 2. elokuuta, jolloin tulee kuluneeksi päivälleen 10 vuotta siitä, kun hän raitistui. Artisti oli yrittänyt päästä irti alkoholista jo monta kertaa aiemmin. Nyt tilanteesta oli tullut sen verran vakava, että elämän oli muututtava.

– Olin päätynyt siihen pisteeseen, että ajattelin ensimmäistä kertaa elämässäni, että en halua enää elää. Olin niin pohjalla, Redrama sanoo 3. kauden avausjaksossa.

Redraman läpimurto tapahtui 2003, jolloin asiat alkoivat seurata toisiaan ”aivan liian nopeasti”. Hän oli yhtäkkiä rahoissaan, häneltä odotettiin itsevarmuutta, mutta hän koki, ettei ollut valmis kaikkeen.

– Uskoin kykyihini räppärinä ja muusikkona, mutta en kestänyt sitä huomiota. Siksi aloin viettää aikaa baareissa.

Redrama uransa alkuaikoina syksyllä 2005. Rap-artistin toinen albumi Street Music voitti samana vuonna Emma-palkinnon.­

Raitistumisen jälkeen hän keskitti energiansa töiden tekoon. Juhlimisvuosien aikana miehelle oli kertynyt suuria verovelkoja, joten hän painoi pitkää päivää saadakseen kaikki velat maksettua.

Liika työnteko taas johti siihen, että kroppa ja mieli alkoivat oireilla. Tuli univaikeuksia, jolloin saattoi mennä viikkoja, ettei Redrama nukkunut silmänräpäystäkään. Unettomuutta seurasivat erilaiset fyysiset oireet. Vuonna 2017 hänellä diagnosoitiin burnout ja vakava masennus.

Vaikka diagnoosi oli saatu, Redramasta tuntui, että jokin oli vialla myös fyysisesti. Hän ei jaksanut uskoa, että kaikki johtui uupumuksesta, joten hän päätti selvittää, mistä oireet johtuivat. Tehtiin useita kokeita – tuloksetta. Esimerkiksi borrelioositestin tulos oli negatiivinen.

Kun hänelle myöhemmin tehtiin uusi ja tarkempi borrelioositesti, joka analysoitiin laajemmin Saksassa, selvisi, että hän on sairastanut borrelioosia vuosia. Sen rinnalla hänellä oli useita vakavia tulehduksia.

– Suuren osan näistä vuosista elin kuukausia vain sohvalla tai sängyllä. Pahimmillaan en ole pystynyt käymään ruokakaupassa, Redrama muistelee ohjelmassa.

Sairastuminen oli johtanut siihen, ettei hän pystynyt tekemään musiikkia viiteen vuoteen. Pahojen vuosien aikana hän sai kuitenkin jostain kaivettua voimaa tehdä suosittua The Voice of Finland -ohjelmaa.

Ira Hammermannin toive on, että vieraat kertoisivat itsestään jotain sellaista, mitä katsojat eivät vielä niin hyvin tiedä.­

Ira Hammermann on vaikuttunut siitä, miten Redrama pystyy puhumaan henkilökohtaisista ja kipeistä asioista mitään peittelemättä.

– Hän tekee sen niin aidosti. Kaikki mitä hän sanoo, tulee sydämestä. Luin rivien välistä, että hän haluaa omalla tarinallaan kannustaa ihmisiä siihen, että avun hakemista ei pidä pelätä eikä ongelman kanssa tarvitse olla yksin. Vertaistukea on saatavilla, kanssaihmisistä saa voimaa.

Kolmannella kaudella vieraina nähdään muun muassa Krista Siegfrids, Sikke Sumari ja Stefan Lindfors.

Toivomus, sunnuntaisin 2.8. alkaen Teema & Fem klo 20.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?