Muistatko Fakta homma -sarjan Hekan? Hahmo perustuu näyttelijä Lasse Karkjärven isään - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Muistatko Fakta homma -sarjan Hekan? Hahmo perustuu näyttelijä Lasse Karkjärven isään

Hekaa näytelleen Lasse Karkjärven mukaan Fakta homma syntyi improvisoiden ja kaikessa rauhassa harjoitellen.

Tuulipuvut vain kahahtivat ja teryleenit paukkuivat, kun Fakta homman nelikko (Lasse Karkjärvi, Riitta Havukainen, Taneli Mäkelä ja Eija Vilpas) pääsi vauhtiin.­

31.7. 8:56

Parikymmentä vuotta sitten Mannerheimintiellä tummansiniseen kävelypukuun sonnustautunut nainen onnistui yllättämään näyttelijä Lasse Karkjärven, 61.

– Järjettömän tyylikäs nainen tuijotti minua liikennevaloissa kadun toiselta puolelta. Arvelin, että hän arvosteli rönttävaatteitani, mutta kohdallani hän sanoi: ”Terse!” Olin lentää persiilleni, se oli niin jännä tilanne, Karkjärvi muistelee.

Nainen oli tunnistanut Lasse Karkjärven tämän Heka Kaasisen roolista komediasarjassa Fakta homma ja tervehti näyttelijää Hekan vaimon Pirren (Eija Vilpas) tavoin.

Tuttavapariskuntia seuraavan perhekomedian toisen puoliskon muodostivat Riitta Havukainen ja Taneli Mäkelä (Hansu ja Aulis Kaakko).

Ensimmäiset 17 jaksoa tehtiin 1986–1987, samanniminen pitkä elokuva ilmestyi 1987, jatkoa sarja sai 1996–1998, jolloin Taneli Mäkelä ei enää ollut mukana: Aulis oli tarinan mukaan joutunut hautaan korkeiden kolesteroliarvojen takia.

Vilpas ja Havukainen ovat esiintyneet Pirrenä ja Hansuna, Loimaan likkoina, 1990-luvun puolivälistä livekeikoilla.

– Heka ei oikein lavahommiin taivu, Lasse Karkjärvi nauraa.

Lasse Karkjärvi muistelee lämmöllä Fakta homma -sarjan tekemistä.­

Tampereella kuvattu TV2:n sarja sai Telvis-kunniakirjan 1987 ja kehittyi ihailluksi kulttisarjaksi.

– Olen kuullut Fakta homma -kerhoista, joissa ihmiset pukeutuvat hahmoiksi. Nykyään tulee vähemmän palautetta, mutta edelleen joskus arvuutellaan, olenko Heka.

Fakta homma juontaa juurensa Teatterikorkeakouluun keväälle 1984. Opiskelijat osallistuivat Hannele Rubinsteinin esitykseen Marilynille – eli homma hanskassa. Sketsin­omaisiin kohtauksiin syntyivät ensin Havukaisen ja Vilppaan hahmot. Karkjärvi ja Mäkelä innostuivat kaksikon improvisoinnista niin, että päättivät esittää rouvien aviomiehiä.

TV2:n tuottaja Reima Kekäläinen pyysi hahmoista tv-sarjan. Pirjo Toikka dramatisoi nelikon improvisaatiot alle vartin tarinoiksi.

– Hirveän hauskaa meillä oli, ja oli aikaa harjoitella. Kun on positiivinen ja rela fiilis, syntyy hyvää jälkeä. Kun oltiin käyty Jouko Turkan rankka koulu, saatiin rauhassa hengitellä omissa jutuissa. Mutta Turkan aikana ei jäänyt harhakuvia tästä ammatista.

Heka on yhdistelmä Karkjärven isää ja entistä yläkerran naapuria.

– Isävainaa sanoi, että kyllä minä tiedän, että minua matkit!

Lasse Karkjärvi näytteli Sinikka Sokan kanssa Uuden Iloisen Teatterin Albatrossi ja Heiskanen -esityksessä 2006.­

Karkjärvi on nyt ”koronatyötön”.

– Työt menivät alta, eikä mitään ole tullut tilalle. Lappeenrannan kesäteatteriin suunniteltu Miia Nuutilan Krokotiilirock siirtyi vuodella. Yritän pitää itseni kunnossa. Harrastan kävelyä, ja kun on kiva hiki päällä, menen välillä kuntosalille.

Taiteilijatalo Lallukkaan muutto keväällä 2007 oli Lasse Karkjärvelle kuin lottovoitto.

– Tässä on ihana asua. Kun kävelee 13 minuutissa Helsingin keskustaan, ei tarvitse käyttää julkisia.

Karkjärvi ei ole päässyt tammikuun jälkeen matkustamaan lempimaahansa Espanjaan.

– Viihdyn Malagan seuduilla, jossa suomalaiset ovat hyvässä maineessa. Syksyllä tein Peruna-elokuvaa Liettuassa. Se oli uskomaton kokemus, kaikki tuotiin eteen.

Fakta homma, Ylen Elävä arkisto ja YouTube

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?