Big Brother -skeittilehti shokeerasi aikanaan alapäähuumorilla ja jakoi itsemurhaohjeita – ”Montaa asiaa ei ajateltu läpi” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Big Brother -skeittilehti shokeerasi aikanaan alapäähuumorilla ja jakoi itsemurhaohjeita – ”Montaa asiaa ei ajateltu läpi”

Skeittilehti Big Brotherin tarina -dokumentissa lehden tekijät muistelevat ainutlaatuisen lehden tekemistä ja hauskanpitoa reportaasikeikoilla.

Lehteä tekemässä oli mukana Jackasissta tuttu Wee-Man.­

28.7. 7:31

Skeittilehti Big Brother ei kumarrellut ketään tai mitään. 1992–2004 julkaistu lehti jakoi itsemurhaohjeita ja näytti lapsia vetämässä valkoista jauhetta nenäänsä – joskin sokeripulveria. Rivoudet ja alapäähuumori kukkivat lehdessä vapaasti.

Tiistaina televisiossa nähtävässä dokumentissa dokumentissa Skeittilehti Big Brotherin tarina vanhat tekijät muistelevat villejä ja älyvapaita nuoruuden vuosiaan lehdessä. He myöntävät, että välillä ajatustoiminta jäi turhan vähille.

– Jälkikäteen, kun siitä oli noussut iso kohu, pohdin että niin, miksi teimme sen, miksi julkaisimme artikkelin itsemurhaohjeilla. Montaa asiaa ei ajateltu läpi, kuvaaja Spike Jonze sanoo.

Big Brotherilla oli suuri vaikutus skeittikulttuuriin.­

Mutta hauskaa oli. Mukana lehteä ja sen videoita tekemässä olivat muun muassa Jackassista myöhemmin tutut Bam Margera ja Johnny Knoxville. Kapinahenkisessä lehdessä sai tehdä, mitä huvittaa.

– Meillä ei ollut mitään sääntöjä. Meillä olisi pitänyt olla, yksi vanhoista tekijöistä kertoo dokumentissa nauraen.

Journalistinen kunnianhimo jäi monin tavoin vähälle, mutta kokeilun himo oli suurta. Se näkyi muun muassa siinä, että lehti saatettiin julkaista muropakettina. Reportaasikeikoilla testattiin aikuisten vaippoja ja vellottiin erilaisissa ihmiseritteissä. Itse skeittauksen rooli himmeni lehden loppua kohti.

Juttukeikalla aikuisten vaipoissa.­

Videoista tuli tärkeä osa lehden toimintaa. Toimittaja Chris Pontius muistelee dokumentissa, miten rullaluisteli pelkässä alasuojassa Big Brotherin videolla.

– Ihmiset huusivat minulle, että laita housut jalkaan ja lentopalloilijat heittelivät minua asioilla. Se kuulostaa nyt naurettavalta. Jos tekisin nyt niin, ihmiset hurraisivat. Maailma ei ollut silloin yhtä hyvä paikka.

Jokainen numero teki 50 000 dollarin tappiot, joten erinäisistä yrityskaupoista huolimatta loppu oli vääjäämätön. Lehden loppuaikoina suuri osa sen tekijäjoukkoa lähti MTV:lle tekemään uutta Jackass-sarjaa.

Dokumentti avaa paitsi Big Brotheria, koko skeittikulttuuria ja antaa vastauksen siihen, miksi ja miten skeittaus on kehittynyt voimakkaaksi ja omanlaiseksi alakulttuurikseen. Taustalla soi usein suomalaisen Bomfunk MC’sin vuosituhannen vaihteen megahitti Freestyler.

Skeittilehti Big Brotherin tarina, tiistaina 28.7. TV2 klo 21.00

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?