Arja Koriseva ei aikonut osallistua tangolaulukisaan vielä vuonna 1989 – juhli voittoaan villisti koko yön - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Arja Koriseva ei aikonut osallistua tangolaulukisaan vielä vuonna 1989 – juhli voittoaan villisti koko yön

Arja Koriseva ja Risto Nevala kruunattiin tangokuninkaallisiksi 1989.

Julkaistu: 8.7. 7:09

Tangomarkkinoita ei tänä kesänä järjestetä, mutta tunnelmaan pääsee viime kesän uusintaohjelmien avulla. Yksi niistä on tapahtuman 35-vuotisjuhlakonsertti, jossa esiintyy Arja Koriseva. Artisti muisteli Tv-lehdelle uraansa.

Kaikkien aikojen tangokuningattareksikin äänestetty Arja Koriseva esiintyi Tangomarkkinoiden 35-vuotisjuhlakonsertissa viime kesänä. Konsertissa Arja lauloi ensimmäistä kertaa espanjaksi esittäen argentiinalaista tangoa.

Konsertti antoi alkusysäyksen kuninkaallisten yhteistyölle. Silloin perustettiin Tangokuninkaalliset-yhdistys, jonka kädenjälki näkyy esimerkiksi Kuninkaalliset kimpassa -sarjassa. Kruunatut kokoontuvat Kuortaneen urheiluopistolle haastamaan toisiaan urheilullisesti.

Kun Arja kruunattiin kuningattareksi 31 vuotta sitten, hänen ei pitänyt osallistua Tangomarkkinoille vielä sinä vuonna. Kilpailukevät oli kiireinen, koska hän halusi valmistua kasvatustieteiden maisteriksi Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksesta.

– Äitini sanoi, että kannattaa mennä jo kokeilemaan ja katsomaan, millainen kilpailu on kyseessä, koska se on vähän kuin yliopistoon pyrkiessä, etteivät ovet välttämättä avaudu ensimmäisellä kerralla.

1991: ”Minut palkittiin vuoden naissolistiksi Emma-gaalassa, jossa olen ollut monesti ehdolla. Samana vuonna minut valittiin Valkea ruusun vuoden naissolistiksi. Seuraavana vuonna minut palkittiin Monte Carlossa Best selling artist of the year -kilpailussa.”

Vaajakosken urheilutalon tangolaulukilpailun esikarsinnassa kaikki kilpailijat videoitiin.

– Kuulin jälkeenpäin, että videonauha ei ollut pyörinyt ollenkaan, eli minusta ei ollut kuvanauhaa semifinaalituomaristolle. Kuninkaallisia etsimässä olleet Pauli Virta ja Eija Kourimo kirjoittivat ääninauhan mukana tuomareille lappusen, jossa kuvailivat olemustani ja sanoivat, että kyllä se Koriseva kannattaa semifinaaliin kutsua.

Seinäjoelle Arja lähti ilman ennakkopaineita. Finaalissa onni antoi arvalla esitettäväksi Kultaiset korvarenkaat, joka oli entuudestaan tuttu.

– Muistan, kuinka äiti jännitti eturivissä. Kun Heikki Hietamies julisti kilpailun voittajan, äidin yllä ollut patellavyö pamahti poikki.

Tv-lähetyksen jälkeen kuninkaallisia vietiin eri puolille Tangomarkkinoita esiintymään. Lehdistö halusi haastatteluja ja valokuvia.

– Yhtäkkiä jäin itsekseni urheilutalolle ja ajattelin, että eikö täällä ole mitään juhlia järjestetty. Takahuoneessa näin radiotoimittaja Terttu Karhumaan, joka kertoi tietävänsä, missä Ylen radio- ja tv-väki juhlii. Oli satanut paljon vettä, ja minulla oli vain juhlamekko ja korkokengät, joten hyppäsin Tertun reppuselkään, ja juhlimme aamuun asti.

Sinä iltana elämä muuttui.

– Meitä ei mitenkään valmistettu tulevaan. Ohjelmatoimistosta toivotettiin tervetulleeksi töihin, ja töitä todella oli kalenterin täydeltä.

”Olin todella onnellinen, kun voitin Walt Disneyn kilpailun siitä, kuka valitaan Suomen Pocahontas-ääneksi. Kun teimme vuonna 1995 ensimmäistä Pocahontasia, olin viimeisilläni raskaana.”

Ennen kuningataraikaa Koriseva oli keikkaillut 11 vuotta oman orkesterin kanssa.

– Itselleni oli hyvin selkeää, mitä se työ on. Heti alusta alkaen yritin käyttää maalaisjärkeäni ja kuunnella itseäni. Lisäksi olen aina uskaltanut kysyä neuvoa. Enhän minä alussa esimerkiksi tiennyt, miten hinnoittelisin työni, joten minun piti löytää itselleni neuvonantajia.

– Vientiä oli joka suuntaan, joten piti myös osata sanoa ei.

Arja oli perustanut Keski-Suomen konservatoriossa opiskelevien tuttujensa kanssa Fortuna-orkesterin kesäkuussa 1989. Hän tiesi silloin olevansa finaalissa, ja koko ryhmä oli valmis tien päälle.

– Henkisessä jaksamisessani Fortuna oli avainasemassa, koska yhtye jakoi kanssani työpaineet 100-prosenttisesti. Heittäydyimme tämän touhun vietäväksi, koska meillä oli kaikilla sama intohimo, innokkuus ja huumorintaju. Olimme toistemme tukena, kestimme paineet ja väsymyksen yhdessä.

Tärkeä etappi koitti seuraavana vuonna, kun kuningatar julkaisi oman Arja Koriseva -levyn.

– Minulle sanottiin levy-yhtiöstä, etteivät he välttämättä ole valmiita julkaisemaan levyä, jonka kannessa lukee Arja Koriseva, koska sellainen nimi ei myy.

1990: Arja Koriseva -levy myi kultaa kolmessa viikossa.

Levy-yhtiö alkoi etsiä hänelle taiteilijanimeä.

– Onneksi en koskaan suostunut siihen. Sanoinkin, että olen sen verran ekstrovertti, että jossain kohtaa paljastan oikean nimeni. Haluan kantaa sukunimeäni ylpeydellä.

Lopulta levyä myytiin yli 100 000 kappaletta, joka oikeutti tuplaplatinaan.

Ulkomaisissa laulukilpailuissa Arja sijoittui toiseksi 1992 Aasian euroviisuissa, ja pian sen jälkeen hänet kutsuttiin Romaniaan Kultainen leija -laulukilpailuun, jossa hän oli myös toinen.

– Olen miettinyt, miten olisi käynyt, jos olisin aktiivisesti pyrkinyt kansainvälisille markkinoille. Siihen aikoihin ei varmaankaan luotettu, että iskelmällä mentäisiin maailmalle. Tangomarkkinoilla olen antanut haastatteluja kansainväliselle lehdistölle, joten ehkä tangolla olisi ollut kysyntää tietyissä maissa.

– Eihän sitä tiedä, jos vielä joskus lähden kiertämään omalla riskillä, nimenomaan pohjautuen suomalaisuuteen ja suomalaiseen tangoon sekä iskelmään.

2008: Tampereen Työväen Teatterin Herrasmieshuijareiden tähdet Lari Halme, Arja Koriseva ja Esko Roine.

Ensikosketuksen televisiomaailmaan Arja sai opiskeluaikoina, jolloin hän oli Hämeenlinnan paikallistelevision kuuluttajana. Tangomarkkinoiden jälkeen Spede Pasanen halusi Arjan juontamaan Speden tee-se-itse TV -ohjelmaa yhdessä Lasse Norreksen kanssa. Vuosien saatossa Spedestä tuli Arjalle tärkeä tukipilari.

–  Spede tuki ja kannusti olemaan oma itseni.

Laulaja on aina ollut haluttu vieras tv-ohjelmiin. Hänellä on ollut myös omia viihdeohjelmia, joista ensimmäinen, Näytönpaikka (1995–1996), oli tulikoe. Yhdessä jaksossa oli lauluesityksiä, etukäteen tehtyjä videoita, visailuja ja sketsejä. Lisäksi livetyylisesti kuvattuun ohjelmaan kuului haastatteluja.

1990: ”Lähdin Speden nauhoituksista Linnan juhliin. Olimme suunnitelleet pukuni Eija-siskon kanssa. Tuohon aikaan käytin paljon pillerirasia-hattuja, ja se yhdistettiin asusteeseeni tietämättä, että Linnan juhlissa ei oikein saisi olla hattu päässä.”

– Se oli itsellenikin sekä näytönpaikka että todella opettavainen kokemus tv-työskentelystä.

Ensimmäisinä vuosina Arja teki yli 300 työpäivää vuodessa.

– Silloin jäi koko muu elämä, ei siihen oikeastaan mahtunut harmikseni edes ystäviä. Annoin kaikkeni työlle ja ajattelin sen oppisopimuskoulutuksena viihteen tekemiselle. Tutustuin viihteen suuriin ammattilaisiin ja pääsin heti tekemään heidän kanssaan töitä, joten en halunnut jättää niitä mahdollisuuksia väliin.

Käänteentekevä hetki oli vuonna 1993, kun oma koti valmistui järven rannalle Toivakkaan.

– Se asetti minut yhteen paikkaan. Olin siihen saakka heittäytynyt täysillä kiertue-elämään.

2002: ”Linnan juhlissa olin aviomieheni kanssa. Kaija Serpettiini löysi pukuni Pariisista Champs-Élysées-kadulta.”

Pari vuotta myöhemmin Arjasta tuli äiti.

– Kun esikoinen syntyi 1995, pieni mies pysäytti miettimään, miksi täällä eletään ja mikä on tämä ihmeellinen rakkaus, jota voi kokea.

– Lapsen syntymä pisti arvoja taas oikeisiin uomiin, ja rupesin jakamaan aikaa työn ja vapaan välillä paremmin. Sen jälkeen on tullut kaksi tyttöä, ja aina vain enemmän olen halunnut, että työ on vain osa elämää.

AlfaTV:n viikon tango-ohjelmat: Tango 35 v. juhlakonsertti, osa 1 ja 2, ke 8.7. ja pe 10.7. klo 19.30, Seinäjoen Tangomarkkinat: Finaalin karsinta 2019 ja Kuninkaallinen finaali 2019, to 9.7. ja la 11.7. klo 19.30, Kuninkaalliset kimpassa, ke–la klo 19.00

Lue koko artikkeli uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 8.7.–14.7. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?