Lapinlahden Lintujen nakukuvaukset SM-liigan ottelussa päättyivät poliisiasemalle – viihdyttäjien sketsisarjat Yle Areenaan - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Lapinlahden Lintujen nakukuvaukset SM-liigan ottelussa päättyivät poliisiasemalle – viihdyttäjien sketsisarjat Yle Areenaan

Lapinlahden Lintujen Ylelle tekemät sketsiviihdesarjat Seitsemän kuolemansyntiä, Maailman kahdeksan ihmettä sekä Kuudesti laukeava saapuvat vuodeksi Yle Areenaan.

Lapinlahden Lintujen toinen sketsiohjelma Maailman kahdeksan ihmettä ilmestyi vuonna 1990. Sarja toi ryhmälle Venla-palkinnon.­

2.7. 7:02

Lapinlahden Linnut julkaisi 14 pitkäsoittolevyä, kasan kokoelmia, tähditti viihdeohjelmia ja kiersi Suomea yli 2 500 keikan verran. Yhtyeen keikkoihin kuului aina oman musiikin ohella sketsiviihde. Myöhemmin sketsisarjojen tutut hokemat iskivät suomalaisten nauruhermoon.

Kaikki sai alkunsa 1983, kun Helsingin ylioppilasteatteriin kuuluneet Timo Eränkö, Heikki ”Hiski” Salomaa, Tapio Liinoja ja Ari ”Arvid” Kettunen alkoivat soittaa yhdessä. Saman vuoden keväällä he esiintyivät ensimmäisillä keikoillaan Vanhan ylioppilastalon salissa sekä viereisellä Ylioppilasaukiolla. Lapinlahden Linnuista muodostui ensiksi katusoitto-orkesteri.

– Tyttöystävämme keräsivät ämpärillä rahaa keikan aikana. Jaoimme rahat ja aika usein menimme Vanhan kuppilaan juomaan olutta, Tapio Liinoja muistelee.

Nopeasti mukaan liittyivät myös Matti Jaaranen, Markku Toikka ja Mikko Kivinen. Pianisti, säveltäjä Pekka Hedkrok ja rumpali Jan Noponen liittyivät bändiin myös alkuvaiheessa. Vanhasta ylioppilastalosta muodostui yhtyeen koti.

– Emme olleet aluksi suoraviivaisesti mikään huumoriorkesteri. Samoihin aikoihin oli performanssiryhmiä, joten me ehkä vähän parodioimme niiden totisuutta.

Lapinlahden Linnut keikkaili ahkerasti. Lisäksi yhtye teki sketsiohjelmia.­

Vähitellen sana Linnuista alkoi levitä Helsingin opiskelijapiireissä, ja yhtyeen keikoilla oli aina vaan enemmän yleisöä. Kun Radio City perustettiin 1985, he alkoivat tehdä kanavalle sketsejä.

– Se oli tavallaan ensivaihe televisiossa nähdyille sketseille.

Vuonna 1985 yhtye julkaisi omaa nimeään kantavan debyyttialbumin. Siitä alkoi reipas keikkailu myös Helsingin ulkopuolella, ja samana kesänä yhtye kipusi jo esimerkiksi Ruisrockin päälavalle.

Yhtyeen toinen levy, 1986 julkaistu Jep nosti Linnut laajempaan suosioon. Seuraavana vuonna orkesterilla oli reilusti yli 200 esiintymistä.

– Rundasimme Vanhaksi rouvaksi nimetyllä bussilla. Kiersimme ympäri Suomea, ihan kaikki pienetkin paikat. Hyvä että meidän 9 hengen lauma edes mahtui niihin sisälle.

Linnut tunnettiin vauhdikkaana yhtyeenä, jolle keikkamatkoilla sattui ja tapahtui monenlaista.

– Olihan se hyvin kosteaa aikaa. Pyrkimys oli tietysti olla lavalla aina selvin päin, mutta kyllähän sitä tuli myös lipsuttua, Liinoja sanoo.

Ahkerasti keikkaileva bändi hitsaantui hyvin yhteen, mutta aina ei ollut helppoa.

– Olimme oikeastaan kaikki hyvin voimakkaita tyyppejä, joten ei siinä helpolla päässyt. Totesimme aika usein, että meillä asiat eivät riitele, vaan pelkästään miehet.

– Välillä bussikuskimme Lennu Roininen pysäytti auton ja komensi meidät ulos tappelemaan.

Lapinlahden Lintujen yksi perustajajäsen Tapio Liinoja 80-luvulla.­

Ennen ensimmäistä tv-sarjaa Seitsemän kuolemansyntiä (1988) alkuperäinen kokoonpano hieman muuttui. Kettusen ja Noposen tilalla tv-sarjoissa olivat mukana rumpali Hannu Lemola ja kitaristi Veli-Pekka ”Puka” Oinonen. Sarja nosti yhtyeen koko kansan suosioon.

– Ensimmäisen sarjan jälkeen joku keksi, että bussiinhan voisi ostaa puhelimen. Vastaus oli heti: ”Mitä? Ei! Silloinhan meidät saadaan kiinni”. Kun lähdimme rundille, se oli todellista vapautta, koska kukaan ei saanut kiinni.

Linnuilla oli Helsingin keskustassa toimitila, jossa he harjoittelivat ja miettivät sketsien sisältöä.

– Jokaisen oli velvollisuus tuoda joka palaveriin vähintään kolme sketsiä. Pääosahan niistä aina lensi roskiin. Se oli totista touhua.

Vuonna 1988 ilmestynyt Seitsemän kuolemansyntiä oli Lapinlahden Lintujen ensimmäinen tv-sarja.­

Linnut tekivät monia sketsejä, joissa joku joutui aina pulaan. Venla-palkitussa Maailman kahdeksan ihmettä -ohjelmassa (1990) on Alaston-niminen sketsi, jossa jokainen Lintu vuorollaan ”tuntee olonsa niin alastomaksi”.

Kerran Liinoja ja Markku Toikka istuivat Helsingin jäähallin katsomossa SM-liigan ottelun aikana. Toisella puolen kaukaloa oli Ylen kuvausryhmä kuvaamassa heitä.

– Markku nousi aivan nakuna ylös keskellä yleisömerta ja sanoi: ”On niin alaston olo”. Järjestysmies huomasi tämän ja huusi: ”Hei kaveri, vaatteet päälle!”.

Kohtaus oli valmis. Markku puki takin ylleen, ja kaksikko lähti jäähallista ulos.

– Järjestysmies tuli perässä ja huusi muille järkkäreille: ”Ottakaa kiinni, siellä ne menee”. Järkkärit raahasivat meidät poliisiautoon. Yritimme sanoa, että meillä on kuvauslupa, mutta meidät vietiin poliisiasemalle kuulusteluihin. Sakkojahan siitä tuli, Liinoja nauraa.

Linnut tunnettiin vauhdikkaana yhtyeenä, jolle keikkamatkoilla saattoi tapahtua mitä tahansa.­

Liinoja oli Lapinlahden Linnuissa vuoteen 1994 saakka.

– Pinnat kiristyivät, ja meille tuli ristiriitoja. Teimme suuria virheitä, ja ruvettiin erottelemaan toinen toisiamme siitä bändistä.

Vuosia suosikkiyhtyeessä Liinoja muistelee lämmöllä.

– Kaikesta päätellen kyllä me nautimme ja parhaimmillaan meillä oli todella, todella kivaa.

Yli vuosikymmen myöhemmin alkuperäinen kokoonpano teki paluun, kun Yleisradio julkaisi tv-ohjelmat DVD-levylle. Silloin yhtye teki yhdessä muun muassa uuden sketsiohjelman, levyn, keikkoja ja elokuvan käsikirjoituksen. Yhteistä taivalta kesti vuoteen 2013, jolloin oli jäähyväiskiertueen aika.

Tapio Liinoja on mukana Kentän laidalla -sarjassa, jota kuvataan Turussa.­

Maaliskuussa Lapinlahden Lintujen oli tarkoitus nousta pitkän tauon jälkeen lavalle edesmenneen roudarinsa Paavo ”Puosu” Liesisen muistoksi järjestetyssä hyväntekeväisyyskonsertissa. Korona sotki suunnitelmat, mutta jossain kohtaa konsertti on tarkoitus järjestää.

– Kun treenasimme Tavastian keikkaa varten, oli todella kiva nähdä koko porukka.

Onko mahdollista, että Lapinlahden Linnut tekisivät kunnon paluun?

– Katsotaan, mihin tämä johtaa. Bändi täyttää kolmen vuoden päästä 40 vuotta. Emme ole tehneet päätöksiä, mutta voihan se tapahtua.

Seitsemän kuolemansyntiä, Maailman kahdeksan ihmettä sekä Kuudesti laukeava, to 2.7. alkaen Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?