Anna-Leena Härkönen sai kuulla kunniansa kaupassa Liisa Metsolan tekojen takia – nainen huusi ja nimitteli - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Anna-Leena Härkönen sai kuulla kunniansa kaupassa Liisa Metsolan tekojen takia – nainen huusi ja nimitteli

Jättisuosioon noussut Metsolat-sarja teki Anna-Leena Härkösestä koko kansan Liisan – jopa niin, että näyttelijä ja rooli meni faneilta Annikki (Helinä Viitanen) ja Liisa (Anna-Leena Härkönen) sekaisin.

Julkaistu: 2.7. 15:11

– Jotkut ihan selkeästi luulivat, että olen Liisa Metsola, näyttelijä ja kirjailija Anna-Leena Härkönen muistelee Metsolat-draamasarjan saamaa valtavaa suosiota.

Menestyssarja Metsolat oli 1990-luvun alun ilmiö, joka teki tutuiksi kuvitteellisen kainuulaisen kunnan pienviljelijäperheen arjen ja haaveet.

Vuosina 1993–1995 tehty 41-osainen sarja oli käänteentekevä myös näyttelijöille.

– Vasta Metsoloiden valtavan suosion ansiosta käsitin, mitä julkisuus on, näyttelijä ja kirjailija Anna-Leena Härkönen kertoo nyt, 25 vuotta sarjan päättymisen jälkeen.

Se on paljon sanottu, sillä Härkönen oli ehtinyt olla jo paljon esillä siihenkin mennessä. Hän oli vielä lukiossa, kun Mikko Niskasen elokuva Mona ja palavan rakkauden aika (1983) esitteli hänet uskonnollisen herätyksen saavana teinityttönä.

Seuraavana vuonna ilmestyi palkittu esikoisromaani, kaupunkilaispojan ja maalaistytön kesäromanssia kuvannut Häräntappoase. Huomiota saivat myös kirjat Sotilaan tarina ja Akvaariorakkautta, samoin kuin pääosa Minna Canthin tekstistä tehdyssä tv-draamassa Anna Liisa (1988).

Rooli Liisa Metsolana, Tampereelle muuttaneen Risto Metsolan (Svante Martin) tyttärenä, tuntui Härkösestä kuitenkin ”valtavan vapauttavalta”.

– Teatterikouluaikana minua pidettiin runotyttötyyppinä. Sain näyteltäväksi paljon ihme haahuilijoita, jotka tuijottavat kaukaisuuteen.

– Sitten minulle tarjottiin Metsolan Liisaa, joka ostaa avomiehensä kanssa lehmiä. Oli ihanaa näytellä tervejärkistä, reipasta naista. Tosin minun piti tehdä vähän itseäni lapsellisemmaksi, koska hahmo oli viisi vuotta itseäni nuorempi.

Ensimmäistä kautta tehdessä näyttelijät jännittivät, kiinnostaako Metsolat katsojia. Sehän kuvasi vain tavallista elämää.

– Se juuri oli Metsoloiden pointti. Ei meillä ollut aavistustakaan, kuinka suosittu sarjasta tuli.

Todellisuus ja kuvitelma menivät faneilta välillä pahastikin sekaisin.

– Jotkut ihan selkeästi luulivat, että olen Liisa Metsola. Kun Liisa petti puolisoaan, eräs nainen huusi minulle tamperelaisessa kapakassa, että huora! Että miten saatoit mennä sillä tavalla pettämään!

– Kun yritin sanoa, että tämä sarjan Liisa on nuori ja vielä vähän hakee paikkaansa maailmassa, nainen jatkoi, että eikun sinä – sinä petit! Ei siihen auttanut mitään sanoa.

Suosio muuttui rasittavaksikin. Ulkona käydessä ihmiset tuijottivat.

– Muistot ovat kuitenkin hyviä, Härkönen vakuuttaa.

Sarjasta Down­shiftaajat (2015–) Härkönen on tullut tutuksi määrätietoisena äitinä ja anoppina. Uusissa jaksoissa hän järkyttyy, kun tytär (Iina Kuustonen) muuttaa miehensä (Jussi Vatanen) kanssa maalle jälkimmäisen vanhaan lapsuudenkotiin.

– Kaipa tämän sarjan ytimessä on se, että etsitään onnea, hyvää oloa ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Maalla ei tällä pääparilla menekään ehkä niin hienosti kuin he etukäteen kuvittelevat.

– Itse en ainakaan maalle muuttoa miettisi, jos haluaisin mieltäni parantaa, Härkönen täräyttää.

Downshiftaajissa Härkönen näyttelee Marja-Liisaa. Vieressä Markku Toikka.

Syynä ovat nuoruusvuodet Kempeleellä, Oulun lähistöllä.

– Pikkupaikan pienet kuviot tulivat siellä aika tutuiksi.

 Katsoin Downshiftaajista uuden kauden ensimmäisen jakson ja ajattelin, että voi ei. Maalla kaikki tuntevat toisensa ja kyttäävät toisiaan. Kyllähän siellä voi yhteisöllisyyttäkin olla, mutta itse koen sellaisen yhteisöllisyyden juoruamisena.

Aikoinaan Härkösen toivat Helsinkiin opinnot Teatterikorkeakoulussa.

– Lukiossa minulla oli haaveena, että asuisin Oulussa kaksiossa ja näyttelisin Kaupunginteatterissa. Myöhemmin mieli muuttui.

Hän sanoo silti ymmärtävänsä heitä, jotka löytävät maalta rauhan.

– Kyllä se joillekin sopii.

Tämän kevään poikkeusolot ovat vaikuttaneet myös Härkösen arkeen.

– Aluksi en pystynyt keskittymään oikein mihinkään, lukemiseenkaan. Olen katsonut paljon televisiota ja soittanut ystäville. On ollut aika katkeraa, että kirjoittaminenkin katkesi kuin seinään.

Huhtikuussa hänen oli tarkoitus aloittaa Marja Pyykön ohjaaman Bad Apples -sarjan kuvaukset. Nyt aloitus on siirretty Tallinnaan heinäkuulle.

Uuden romaanin kirjoittaminen jatkuu syksyllä. Se valmistuu ensi kesäksi.

– Odotan, että maailma vakautuisi ja pääsisin vaikka Kreikkaan viikoksi. Kirjailijana työpaikkani on koti. Nyt kun en päässyt lomani alussa lähtemään mihinkään matkalle, on ollut sellainen jännä ja levoton olo, ihan niin kuin ei olisi lomalla ollenkaan.

Metsolat Yle Areena, Downshiftaajat, kausi 3 Elisa Viihde Aitio

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?