Pitäisikö kaikkien paeta kotiseuduiltaan isoihin kaupunkeihin? Tornionjokilaakson nuoret ovat valinneet toisin - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Pitäisikö kaikkien paeta kotiseuduiltaan isoihin kaupunkeihin? Tornionjokilaakson nuoret ovat valinneet toisin

Korpilompolossa asuva Olivia Nikkalavainio on muuttanut omaan kämppään. Hän käyttelee suuria koneita Jällivaarassa, jossa työskentelevät myös isä ja veli.

Julkaistu: 30.6. 8:47

Neliosainen dokumenttisarja kuvaa elämää ja unelmia pohjoisen rajaseudulla, jossa työn ja parisuhteen perässä on joskus kuljettava pitkiäkin matkoja.

Kun mieleiset työt ovat tiukassa, on laajennettava reviiriä. Joka toinen viikko Tornionjokilaaksossa asuva Mattias huristelee kolmesataa kilometriä luoteeseen, töihin Kiirunan kaivoksille. Työtehtäviin kuuluu enimmäkseen raskaan kaluston kuljettamista.

– Se on se inkomsti, se issoin veto sinne ylös. Koneen ajamista mie oon tehny kläpistä saakka, Mattias sanoo.

Neliosainen dokumenttisarja Tornionjokilaakson arkiralli (2020) seuraa elämää pohjoisen rajaseudulla. Maisemat ovat kuin postikortista, ja siellä täällä kuultava meänkieli kuulostaa etelässä asuvan korvaan eksoottiselta. Silti samat ongelmat ja ilonaiheet ovat elämän suolana myös jokilaakson asukkailla.

Ruotsalaisessa sarjassa tavataan Mattiaksen lisäksi Johan-Petter, Patrik ja Olivia. He kaikki saavat leipänsä kaivoksilta, mutta edustavat samalla nuorehkoa sukupolvea seudulla, josta muuttoliike käy tunnetusti kohti etelän kasvukeskuksia. Sarjan avausjaksossa kaivellaankin syitä siihen, miksi he ovat päättäneet jäädä kotiseudulleen.

 Täällä on rauhallista, ja kaikki tuntevat toisensa. Täällä on myös turvallista.

Kysymyksenasettelulla on toki pointtinsa, mutta siitä huolimatta se tuntuu luvalla sanoen typerältä. Aivan kuin ihmisen olisi lähtökohtaisesti hylättävä kotiseutunsa – varsinkin jos se sijaitsee sivussa isoista asutuskeskuksista – päästäkseen täyteen elämään kiinni.

Silti nelikko vastaa kysymyksiin kärsivällisesti. Vaikuttaa siltä, että he ovat perustelleet jäämistään aiemminkin, ehkä myös itselleen.

– Täällä on rauhallista, ja kaikki tuntevat toisensa. Täällä on myös turvallista, sanoo Olivia.

Hän on juuri muuttanut omilleen vanhempiensa luota aloittaakseen itsenäisen elämän. Olivia on porukan nuorin ja ehkä selvimmin elämänvaiheessa, jossa paineen lähtemiseen luulisi olevan kova.

Kyse on myös elintasosta ja perinteistä. Parikymppisellä Johan-Petterillä kaivostyö kulkee suvussa.

Kiirunan kaupunki.

Johan-Petterin isoisäkin painoi jo töitä Kiirunassa, ja suvun miesten jalanjälkien seuraaminen on hänelle selvästi kunniakysymys. Hän jätti opintiensä kesken peruskoulun jälkeen, mutta työskentelee nyt sähkömiehenä kaivoksella.

– En saisi tällä koulutuksella missään muualla yhtä hyvää palkkaa, hän sanoo.

Kolmen lapsen isä Patrik oli aikoinaan ainoa koulutovereistaan, joka halusi jäädä kotiseudulleen Pajalaan. Pari vuotta aiemmin eronneen miehen päivät kuluvat töissä, mutta nyt olisi aikaa muullekin. Toiveissa olisi löytää rinnalle joku, jonka kanssa jakaa arki. Ystävät kehottavat laajentamaan reviiriä molemmin puolin Suomen ja Ruotsin rajaa.

– Ei kun sivakat päälle ja lähtee sivakoithemaan, kyllä tullee vaimoja vastaan, rohkaisee kaveri.

Tornionjokilaakson arkiralli, tiistaisin 30.6. alkaen TV2 klo 14.20

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?