Näin Sibeliuksen musiikkia esiteltiin amerikkalaislapsille valtakunnanverkossa – sai uusia faneja - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Näin Sibeliuksen musiikkia esiteltiin amerikkalaislapsille valtakunnanverkossa – sai uusia faneja

Kuuluisa kapellimestari Leonard Bernstein esitteli Sibeliuksen amerikkalaisille.

Julkaistu: 30.6. 8:00

Säveltäjä ja kapellimestari Leonard Bernstein (1918–1990) isännöi Amerikan valtakunnanverkossa CBS-kanavalla vuosina 1958–72 legendaarisen maineen saanutta Young People’s Concerts -sarjaa, jossa opetti New Yorkin filharmonikkojen kanssa lapsille ja nuorille klassista musiikkia.

Jean Sibeliuksen syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi helmikuussa 1965 nähtiin jakso A  Tribute to Sibelius.

– Sibelius oli suuri ja erikoislaatuinen nero, julistaa Bernstein johdattaessaan yleisön Finlandiaan, jota kuvailee sävellyksenä sykähdyttäväksi ja intohimoiseksi ja jonka kansalliset merkitykset hän hyvin tuntee.

Amerikkalaisperheet saavat kapellimestarilegendalta innostuneen miniluennon Suomen historiasta, kielestä ja identiteetistä.

– Finlandia oli kuin dynamiittia ja auttoi Suomen itsenäistymisessä enemmän kuin tuhat puhetta ja pamflettia, supertähden karismalla orkeste­riaan johtava Bernstein hehkuttaa.

Ohjelmassa kuullaan myös Sibeliuksen viulukonserton alkuosa, solistinaan nuori romanialainen Sergiu Luca, sekä 2. sinfonian loppuosa.

Bernsteinin laajalle levinneellä, DVD:näkin julkaistulla konserttisarjalla oli valtava vaikutus aikansa nouseviin klasarisukupolviin.

Sibelius sai taatusti uusia faneja ympäri maailmaa, vaikka osa paikalla olleista lapsista näyttää hieman pitkästyneiltä.

Bernstein oli maailman tunnetuimpia kapellimestareita, jonka sävellyksistä tunnetuin on West Side Story.

Leonard Bernstein ja musiikin maailma: Sibelius, Teema & Fem tiistaina klo 23.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?