Wilma Ruohiston kolumni: Halveksitun tosi-tv-tähden kohtaaminen muutti maailmankuvani - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Wilma Ruohiston kolumni: Halveksitun tosi-tv-tähden kohtaaminen muutti maailmankuvani

Tosi-tv-ohjelmat ja niiden osallistujat pakottavat meitä tarkastelemaan omaa arvomaailmaamme – ja juuri siksi ne herättävät niin paljon vihaa, kirjoittaa toimittaja Wilma Ruohisto.

25.6.2020 8:09

Törmäsin tammikuussa BBC:n videohaastatteluun tosi-tv-tähti Montana Brownista.

Brown osallistui 2017 Britannian suosituimpiin tv-ohjelmiin lukeutuvaan Love Islandiin, minkä jälkeen hänestä tuli sen muiden osallistujien tavoin miljoonien seuraama sosiaalisen median tähti ja julkkis.

Haastattelussa Brown tosin kertoi, kuinka tosi-tv-julkisuus oli oikeastaan tehnyt hänen elämästään helvettiä: nuori nainen sai osakseen loppumattoman määrän tappouhkauksia, kiusaamista ja perättömiä juoruja.

Montana Brown puhui BBC:llä tosi-tv-tähtien kohtaamasta vihasta ja sen syistä.­

Monet tosi-tv-tähdet eivät ole Brownin tavoin enää puhumassa kokemastaan. Muun muassa samasta sarjasta tunnetuiksi tulleet Sophie Gradon, 32, ja Mike Thalassitis, 26, päätyivät itsemurhaan.

Haastattelu palasi mieleeni, kun haastattelin jälleen vastaavaa suosiota kotimaassa nauttivan Temptation Island Suomi -ohjelman pareja toukokuussa puoli vuotta myöhemmin.

Puhuttavaa riitti. Valto-puolisoaan ohjelmassa pettänyt Mira kertoi saaneensa osakseen niin valtavan määrän vihaa, ettei uskaltanut lopulta edes poistua kotoaan.

– Jos joku uhkaa somessa tappaa mut, niin eihän se loogisesti ajateltuna ole realistinen uhkaus. Mutta kun niitä viestejä tulee jatkuvalla syötöllä, niin siitä tulee todella realistista, hän pohti.

Mira kertoi, ettei olisi ikinä voinut kuvitella ohjelmasta seurannutta somevihaa.­

Mira kertoi tajunneensa, että tosi-tv:ssä on hyviksiä ja pahiksia. Ja koska Mira oli päätynyt pahiksen roolin, hän ei voinut katsojien silmissä enää olla mitään muuta. Jopa Valto vetosi katsojiin pyytäen heitä jättämään ex-kumppaninsa rauhaan, mutta kommentointi vain kiihtyi loppua kohden.

On pakko kysyä miksi, sillä tämä on genressä enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Lukemattomia julkisuuden henkilöitä haastatelleena ja seuranneena olen huomannut, että tosi-tv-tähdet saavat niskaansa varmasti eniten lokaa. Heistä muodostuu leikkauspöydällä yksiulotteisia hahmoja, joiden tehtävänä on viihdyttää, kärjistää ja tarjota puheenaiheita.

Tätä kaikkea pidetään yleisesti hyväksyttävänä, sillä osallistujat ovat itse valinneet julkisen elämän ja samalla sen seuraukset. Puhumattakaan siitä, että tosi-tv-näkyvyys on myös käypää valuuttaa: Oman julkisuutensa voi kaupallistaa somessa tuottoisin seurauksin.

 Onhan rakkaudenkin vastakohta vihan sijaan välinpitämättömyys.

On uskomattoman helppoa unohtaa, kuinka nämä hahmot ovat tv-formaattiin leikatun viihdeohjelman ulkopuolella lihaa ja verta, traumoja, virheitä ja katumusta. Kuinka he ovat julkisesti käsitelleet kasvukipujaan, jotka ovat varmasti jokaiselle elämän synkemmistä käänteistä niin kovin tuttuja.

Tunteiden kirjo ei mahdu tarinaan. Koska rakastamme koko totuuden sijaan vastakkainasettelua, kohtaloita ja merkityksiä, ahmimme meille tarjoillun juonen sellaisenaan.

Siksi vasta Miran kaltaisia osallistujia kasvotusten kohtaamalla olen ymmärtänyt, kuinka tarve olla esillä on usein paljon muutakin kuin julkisuudenkipeyttä tai helppo tulonlähde. Se on tarvetta tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi. Tai ainakin huomatuksi, onhan rakkaudenkin vastakohta vihan sijaan välinpitämättömyys.

Temptation Islandin kaltaiset tosi-tv-sarjat puhuttavat juuri siksi, että ne pakottavat tarkastelemaan omaa moraalikäsitystämme: Mikä on oikein tai väärin, kuka on hyvä tai paha. Mitä voin antaa anteeksi ja mitä en? Ne tarjoilevat samaistumispintaa tunteille, jotka kaikki tietävät, mutta joista harva puhuu.

Siksi osallistujista puhutaan kuin vanhoista kavereista, joiden toiminnassa kaikilla on jotain korjattavaa tai ainakin parannettavaa. Onneksi sitä ei itse ole koskaan perseillyt kännissä tai loukannut rakkaan ihmisen tunteita.

Omien heikkouksien reflektointi on ehkä helpompaa toisen kautta, mutta vain ne kohtaamalla voi kasvaa ja oppia uutta.

Ja siksi kannattaa miettiä, mitä haluaa todistaa ja kenelle, kun julkisesti paikkailee omaa epävarmuuttaan oikeasti täysin tuntemattoman tyypin sometilin kommenttikentässä.

Kirjoittaja on 25-vuotias toimittaja, joka kartoittaa elämää kysymys kerrallaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?