Huippusuosittu Kotiin takaisin palaa ruutuun – oli pienestä kiinni, ettei koko sarjaa olisi edes näytetty Suomessa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Huippusuosittu Kotiin takaisin palaa ruutuun – oli pienestä kiinni, ettei koko sarjaa olisi edes näytetty Suomessa

Vuonna 1953 sairaanhoitaja Sarah Adams (Marta Dusseldorp) palaa valtamerilaivalla Englannista takaisin Australiaan.

Julkaistu: 24.6. 7:15

Australialainen Kotiin takaisin -draama oli suomalaisten suosikki muutama vuosi sitten. Se esitetään nyt toivottuna uusintana kokonaan kesän ja syksyn aikana.

Oikeamielinen ja suorasanainen sairaanhoitaja Sarah Adams on jättänyt Euroopan taakseen ja palaa laivalla Australiaan 20 vuoden poissaolon jälkeen 1953. Kotimaassa asuu äiti, jonka kanssa tytär ei ole puhunut Euroopan-vuosina kertaakaan.

Nyt olisi aika sitoa uudelleen katkennut perhesuhde. Päähenkilöllä on muitakin syitä palata, mutta ne jäävät alussa piiloon.

Sarah työskentelee laivalla hoitajana maksaakseen matkansa. Aluksella hän kohtaa rikkaan Bligh’n perheen. Sarah saa hätkähdyttävästi huomata, että varakkailla suvuilla on usein synkkiä salaisuuksia.

Keskeisiä henkilöitä alkukaudella ovat Gino (Aldo Mignone, takana vas.), Anna (Abby Earl), James (David Berry), Sarah (Marta Dusseldorp), Jack (Craig Hall), Roy (Frankie J. Holden). Olivia (Arianwen Parkes-Lockwood, edessä, vas.), Elizabeth (Noni Hazlehurst) ja George (Brett Climo).

Tästä asetelmasta alkaa valovoimainen epookkisarja Kotiin takaisin (A Place to Call Home), joka nousi suomalaisyleisön suosikiksi 2016.

Kotiin takaisin nosti katsojalukujaan viikko viikolta, ja loppuvuodesta 2016 draama oli jo Ylen seuratuin ulkomainen sarja saaden jopa yli 800 000 katsojaa jaksolta.

Rakastettu sarja saa nyt täyden uusintakierroksen TV1:n iltapäiväpaikalla. Bevan Leen käsikirjoittama Kotiin takaisin esitettiin Australiassa 2013–2018, ja se nousi siellä pian huippusuosioon.

Suomen televisioon sarjan tulo kesti lähes kolme vuotta.

Ohjelmahankkija Johanna Salmela joutui suorastaan taistelemaan sen puolesta.

– Sarjalle ei meinattu aluksi näyttää vihreää valoa. Ohjelmapaikka on sellainen, että siinä on esitetty perinteisesti murhamysteerejä ja britti­draamoja. Mietittiin, että onko tämä australialaissarja nyt tarpeeksi vahva ohjelma, Salmela kertoi Tv-lehdelle 2016.

Hyväsydäminen leskimies George Bligh tapaa voimakastahtoisen sairaanhoitajan Sarah Adamsin ja ihastuu häneen.

Salmelan kärsivällisyys ja sinnikkyys kuitenkin palkittiin.

– Ensimmäisen kerran esittelin sarjan keväällä 2014. Se unohdettiin melkein puoleksitoista vuodeksi, ja huomauttelin välillä, että muistatteko sen australialaissarjan.

Luokkayhteiskunnan henki on vahvasti läsnä Kotiin takaisin -maailmassa. Kuvattu asenneilmapiiri on erityisen kova.

– Ohjelmassa kuvataan toisen maailmansodan jälkeisen maailman muutoksia ja esimerkiksi ajan jyrkkää suhtautumista homoseksuaalisuuteen. Siinä on monia ulottuvuuksia, Salmela pohti sarjan menestyksen syitä.

Seksuaalisten vähemmistöjen ohella esillä ovat myös naisten oikeudet, uskonnonvapaus, maahanmuutto, alkuperäisasukkaiden oikeudet, kommunismin pelko ja erilaiset ennakkoluulot. Australian historia pitää sisällään alkuperäisasukkaisiin kohdistuneen järkyttävän kohtelun, jota sarjassa ei ole kaunisteltu.

Vaikka Kotiin takaisin sivuaa vakavia teemoja, siinä on eräänlaista kepeyttä, jopa saippuasarjamaisuutta hyvine ja pahoine hahmoineen.

Elizabeth Bligh haluaa suojella perheensä mainetta ja on tottunut saamaan tahtonsa läpi.

Ensimmäisen taisteluparin muodostavat päähenkilö Sarah Adams (Marta Dusseldorp) ja Elizabeth Bligh (Noni Hazlehurst). Vaatimattomasta kodista lähtöisin oleva sekä sodan ja monien muiden vaikeuksien haavoittama Sarah ei katso kieroilua hyvällä. Sen sijaa Elizabeth käyttää rahaansa ja asemaansa hyväkseen saadakseen tahtonsa läpi.

Selvästi jo alussa huomaa, että Elizabethin poika George Bligh (Brett Climo) on ihastunut pätevään sairaanhoitajaan. Lisäksi tarinassa nähdään useita tärkeiksi muodostuvia sivuhahmoja, ja kuuden kauden aikana mukaan tulee paljon uusia henkilöitä.

Ilkeä Regina Standish (Jenni Baird) sanaharkassa Gino Polettin kanssa.

Yksi heistä on Jenni Bairdin esittämä julma Regina Standish, joka nousee pahisrooliin ylitse muiden. Hän ei kaihda keinoja, jos haluaa raivata jonkun tieltään – tässä tapauksessa Sarahin.

Epookin hienossa puvustuksessa ja kauniissa lavastuksessa on tehty erinomaista työtä. Kaiken kruunaavat Australian upeat maalaismaisemat, auringonnousut ja -laskut, vanhat rakennukset, pikkukylän kadut ja hyvin hoidetut puutarhat.

Kotiin takaisin arkisin to 25.6. alkaen TV1 klo 17.10.

Lue koko artikkeli uudesta IS Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 24.–30.6. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?