Näin Agatha Christie loi supersuositun Neiti Marplen – ilouutinen suomalaisille faneille - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Näin Agatha Christie loi supersuositun Neiti Marplen – ilouutinen suomalaisille faneille

Agatha Christien nokkelasta neiti Marplesta pitäviä hemmotellaan kesällä kahdentoista tv-elokuvan sarjalla. Sunnuntaina nähdään Agatha Christie: Murha maalaiskylässä -elokuva.

Geraldine McEwanin tulkitsemalla neiti Marplella on pilkettä silmäkulmassa.

21.6.2020 8:12

Kesän sunnuntai-iltoina saadaan kokea jännitystä, kun Agatha Christien luoma rakastettu amatöörietsivä Jane Marple ratkoo tv:ssä rikoksia tarkkasilmäiseen tyyliinsä. Suomessa aiemminkin nähdyn kahdentoista elokuvan sarjan nimiroolin näyttelee Geraldine McEwan (1932–2015).

Christien suosittujen Neiti Marple -romaanien viehätys piilee vanhan ajan tunnelmassa, perienglantilaisessa idyllissä ja ikääntyneen salapoliisineidin persoonallisessa hahmossa. Christie on paljastanut ottaneensa Marpleen vaikutteita omasta isoäidistään.

Vuonna 2008 löytyneillä, omaelämäkertaa varten nauhoitetuilla tallenteilla kirjailija kertoi isoäitinsä olleen iloinen persoona, joka kuitenkin odotti aina pahinta kaikesta ja kaikista – ja osui oikeaan jopa pelottavalla tarkkuudella. Nauhoilta paljastui myös, ettei Christie alun perin aikonut kirjoittaa Marplesta pysyvää hahmoa. Neidistä tuli kuitenkin kuin huomaamatta osa kirjailijan elämää.

Salapoliisiromaaneissaan Christie keskittyi murhaa enemmän motiiviin, ihmissuhteiden dynamiikkaan ja arvoituksen ratkaisemiseen. Kirjailijan taidokkaasti punomat juonet yllättävine loppuratkaisuineen ovatkin innoittaneet useita elokuva- ja tv-sovituksia.

Geraldine McEwan näyttelee Neiti Marplea nyt nähtävässä elokuvassa.

Sunnuntain elokuvaillat avasi jo 14.6. Ruumis kirjastossa (2004).

Ruumis kirjastossa -tarinassa nuori nainen löytyy kuolleena Gossington Hallista, ja talon emäntä (Joanna Lumley) pyytää ystäväänsä neiti Marplea puhdistamaan epäilyksen alla olevan miehensä maineen. Poliisi ei ole mielissään naisen tutkimuksista, varsinkaan kun tämä tuntuu jatkuvasti olevan askeleen virkavaltaa edellä.

Nyt nähtävän elokuvasarjan ensimmäiset kuusi osaa pohjautuvat Christien Neiti Marple -romaaneihin. Muutama myöhemmistä on saanut innoituksensa kirjoista, joissa neiti ei esiinny. Elokuvasarja ottaa vapauksia kirjoista tuttuihin tarinoihin. Ensimmäisessä osassa murhaajaksi paljastuu toinen hahmo kuin Christien alkuperäisteoksessa.

Kirjailija Agatha Christie (1890–1976).

Uudistus on saanut Agatha Christien lapsenlapsen Matthew Pritchardin siunauksen.

– Mielestäni muutos on melko hienovarainen. Voin melkein nähdä isoäitini pureskelemassa kynäänsä ja miettimässä, olisiko hän voinut tehdä sen toisin, Pritchard sanoi The Guardianille 2004.

Sarjan tuottaja on perustellut muutosten tärkeyttä sillä, että alkuperäiset juonikuviot eivät olisi tehneet nykykatsojiin enää vaikutusta.

Myös itse neiti Jane Marple on aiempaa modernimpi. Yksi tunnetuimmista neidin esittäjistä on Joan Hickson, joka näytteli BBC:n tuottamassa elokuvasarjassa 1984–1992. Vaikka Hicksonin täydelliseksi kuvaillun Marplen jälkeen uusintaversioon kohdistui melkoisia odotuksia, Geraldine McEwan ei tyytynyt luomaan hahmosta arvostamansa version kopiota.

McEwanin ikäneiti on leikkisämpi ja suvaitsevaisempi kuin aiemmin, mutta hahmo on yhä se sama nokkela neiti iänikuisine neuletöineen. McEwanin rento tulkinta Marplesta kannatti, sillä sarja saavutti maailmanlaajuisen suosion.

Joan Hickson näytteli neiti Marplea 1984–1992. Monille hän on se ainoa ja oikea Jane Marple.

Vaikka Christie ei ole valottanut romaaneissaan juurikaan Marplen taustaa, hän on kuitenkin maininnut neidin olevan lähtöisin vauraasta perheestä. Marple ei ole tehnyt päivääkään palkkatöitä, ja tukeutuu rahantarpeessa veljenpoikaansa.

Elokuvasarjassa neiti Marplen historiaa valotetaan aiempaa enemmän.

Ensimmäisessä osassa nainen katselee kaihoisasti vanhaa valokuvaa univormupukuisesta miehestä. Murha maalaiskylässä (2004) hyppää Marplen nuoruuteen 1915 ja paljastaa kielletyn rakkaussuhteen naimisissa olevaan mieheen. Kokemustensa vuoksi elokuvien neiti Marple ymmärtää, että rakkaus saa toisinaan tekemään vääriäkin asioita.

Julia McKenzie korvasi Geraldine McEwanin elokuvasarjan pääosassa.

Geraldine McEwan jäi roolista eläkkeelle kolme kauden eli kahdentoista elokuvan jälkeen vuonna 2008. Hän kertoi The Guardian -lehdelle olleensa harmissaan jouduttuaan luopumaan roolista. McEwan kehui pitäneensä työstään neiti Marplen parissa ja uskoi, että hänen seuraajansa tulisi nauttimaan siitä myös. McEwan kuoli tammikuussa 2015 ollessaan 82-vuotias.

Elokuvasarjan jälkimmäisissä osissa eli kausilla 4–6 neiti Marplea näyttelee Julia McKenzie.

Agatha Christie: Murha maalaiskylässä, sunnuntaina 21.6. MTV3 klo 20.00

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?