Hollywood-hurmuri Ryan O’Nealin juhannus Suomessa oli melkoista kaaosta: ”Sinä nukut täällä alasti! Tämä on sinun huoneesi. Peyton Placen huone” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Hollywood-hurmuri Ryan O’Nealin juhannus Suomessa oli melkoista kaaosta: ”Sinä nukut täällä alasti! Tämä on sinun huoneesi. Peyton Placen huone”

Ryan O’Nealia kiidätettiin juhannusjuhlista toiselle Suomessa vuonna 1970. Naiset huokailivat ja miehet motkottivat.

Ryan O’Neal kiersi pikavauhdilla ympäri Suomea.­

18.6.2020 9:00

Vuoden 1970 juhannusaatto oli täynnä glamouria suuresta maailmasta. Toimittajat, kuvaajat ja fanit olivat odottaneet viisi tuntia Suomen katsotuimman tv-sarjan Peyton Placen Rodney Harringtonin saapumista.

Odotus palkittiin, kun kello 18.15 laskeutui tärkeä Finnairin kone Helsingin lentoasemalle.

Lentokoneesta laskeutui hymyileväinen, hulmutukkainen ja tyylikkäästi pukeutunut hurmuri Ryan O’Neal eli suomalaisittain Rodney suoraan Amerikan maalta. Tai pikemminkin Madridista, jossa tähtinäyttelijä vietti aikaa ensimmäisen vaimonsa Leigh Taylor-Youngin seurassa. Tämä oli kuvaamassa siellä elokuvaa Omar Sharifin kanssa.

O’Nealin Suomen-visiitti nähdään Elävän arkiston Rodney-dokumentissa TV1:llä torstaina.

Lentoasemalta O’Neal hyppäsi helikopterin kyytiin, ja sitten se olikin menoa. Juhannusaaton aikana häntä kuljetettiin ilmojen halki kopterilla ja vesitasolla peräti viisille juhannusjuhlille. Jokaisella niistä mies sai selitellä silmät ihmetyksestä suurina tuijottaville suomalaisille roolihahmonsa tekoja.

– Oletko Rodney, syytön vai syyllinen? häneltä jankattiin.

Naiset huokailivat ihastuksensa komeutta.

– On niin suloinen, eräskin neitokainen henkäisi.

Katsomassa olleelta mieheltä tuli moitetta kameroiden edessä.

– Liian lyhyt ehdottomasti. Hän on hyvin vaikuttava tyyppi Peyton Placessa mutta ei pärjää täällä mitenkään, kuului miehinen tuomio.

Suomalaiset rakastivat Peyton Place -sarjaa, ja riemu oli sen mukainen, kun Rodney Harringtonia esittänyt Ryan O’Neal saapui Suomeen.­

O’Neal kehui Suomen olosuhteita toimittajille.

– Tämä on kaunis maa ja vastassani on juhlayleisö. Aurinko ei laske täällä lainkaan. Voisiko enempää toivoa?

Suomen-vierailun takana oli tunnettu ohjelmajärjestäjä Tauno ”Tappi” Suojanen. Vierailua edeltävät käänteet olivat moninaiset, eikä vielä edellisenä päivänä tiedetty, mahtaako näyttelijä tulla lainkaan. Lopulta varmistus saatiin madridilaisen hotellin portsarilta, joka kertoi O’Nealin lähteneen Suomeen.

Ylen mukaan Tauno Suojanen oli ajan säästämiseksi päättänyt napata näyttelijän mukaansa jo Kööpenhaminasta, jossa tämä vaihtaisi konetta.

Hän puhui ympäri Finnairin edustajat ja kaappasi heidän avullaan koneesta laskeutuvan O’Nealin.

– Kidnap, suomalainen selitti pöllämystyneelle uhrille. Tätä ei dokumentissa nähdä.

Suojanen vakuutti moneen otteeseen, ettei tähdelle maksettu palkkiota vierailustaan. Hän uskoi matkan houkuttimena olleen Peyton Placen suursuosio Suomessa.

O’Neal itse selitti olevansa Suomessa ystävän eikä rahan takia. Hänelle maksettiin vain matkat eikä mitään muuta.

Tähti jaksoi ystävällisesti vastata pr-miehen elkein kaikenlaisiin kysymyksiin ja hymyillä sankoille ihailijajoukoilleen.

Juhannusyönä klo 2.30 alkoi väsymys painaa Tampereen lentokentällä. Suojanen ja seurue kuskasivat miehen managerin mökille ja olivat työntämässä tähteä saunaan.

Tauno Suojanen kieputti Ryan O’Nealia ympäriinsä.­

– Sinä nukut täällä ilman rihman kiertämää. Alasti! Tämä on sinun huoneesi. Peyton Placen huone! Rodney! Peyton Place! Alasti, sauna!

O’Neal jätti saunomisen väliin ja livisti Tampereen keskustaan.

– Täällä ei muuta tehdäkään kuin juodaan. Koko seurueeni oli ympäripäissään, hän huokaisi hämillään.

Umpiväsyneen miehen kummallinen pikajuhannus Suomessa oli vihdoin ohi.

Rodney-dokumentti nähdään osana Elävä arkisto esittää -kattausta Teema & Femin torstain myöhäisillassa ja perjantain iltapäivässä. Ensin päästään Liperiin 1999 juhannusfestareille ohjelmassa Kuuma kesä: Lemmentaikaa Liperin lavalla (klo 22.51). Sen jälkeen piipahdetaan katsomaan juhannusta 1964 Helsingissä: Keskikesän juhlaa (klo 23.17). Rodneyn (klo 23.25) jälkeen vuorossa on Juhannusyö Aavasaksalla 1946 (klo 23.47). Ja ennen puoltayötä ehditään Kauhajoen Nummirockiin 1994: Maajussin kesäduunirock (klo 23.55).

Rodney torstaina 18.6. Teema & Fem -kanavalla klo 23.25

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?