Suositulle Ryhmä Hau -lastenohjelmalle sataa kovaa kritiikkiä – tekijöitä vaaditaan muuttamaan sisältöä

Suosikkiohjelmaa parjataan sosiaalisessa mediassa.

Ryhmä Hau on suosittu lastenohjelma.

17.6.2020 9:38

Suosittu lastenohjelma Ryhmä Hau on viime päivinä noussut otsikoihin, sillä sen sisältöä pidetään loukkaavana, kirjoittavat muun muassa People, Yahoo News ja New York Times.

Kohu sai alkunsa Twitterissä, missä monet vaativat ohjelman tekijöitä uudelleenarvioimaan suosikkiohjelman sisältöä.

Kimmokkeen kohu sai Yhdysvalloissa tapahtuneesta ja koko maailmaa kuohuttaneesta George Floydin kuolemasta. George Floyd kuoli poliisin väkivallan seurauksena. Tapauksen jälkeen ympäri maailmaa on ollut rasismia vastustavia mielenosoituksia.

Ylen esittämä Ryhmä Hau on jo pitkään ollut perheen pienimpien suurin suosikki. Hau-jengi koostuu kuudesta koiranpentukaveruksesta Vainusta, Sampasta, Kajasta, Tomasta, Rollesta ja Rekusta, jotka leikkivät kuin normaalit pentuhauvat – kunnes kaulapanta hälyttää. Silloin pennut suuntaavat Vahtitorniin Riku-pojan luo saamaan pelastuspartiotehtävän.

Jokaisella koiralla on oma ajoneuvonsa ja erityiskykynsä, kuten dalmatialaisella Sampalla paloauto ja hoitotaitoja ja saksanpaimenkoira Vainulla poliisiauto ja vakoojakykyjä.

Kohu alkoi Ryhmä Hau -ohjelman viralliselta Twitter-tililtä.

Twitter-päivityksessään ohjelman tekijät halusivat osoittaa tukensa rasismin vastustamiselle. Ohjelman tekijät lupasivat ”hiljentää sisältönsä” kesäkuun seitsemäntenä päivänä, jotta rasismia vastustavat aatteet saisivat enemmän tilaa ja tulisivat paremmin kuulluksi.

Päivitys ei kuitenkaan saanut kaikilta hyvää vastaanottoa. Kommenteissa nousi myrsky, sillä ohjelmassa esiintyy Vainu-niminen poliisikoirahahmo.

– Eutanasia poliisikoiralle.

– Lopettakaa Ryhmä Hau -ohjelman rahoittaminen!

– Aivopesette lapset uskomaan, että lainvalvonta on jalo ammatti!

Yhdysvalloissa esillä ollut poliisin rasistisen väkivallan vastustaminen on laajentunut myös fiktiivisiin poliisihahmoihin. Jopa lastenohjelmien kiltti ja sydämellinen poliisikoira saa protestista osansa. Kiltti animaatiopoliisikoira nimittäin edustaa hyvän poliisin arkkityyppiä, jota nähdään paljon televisiossa ja elokuvissa.

Osa poliisiväkivallan vastustajista haluaa poistaa hyvän poliisin arkkityypin populaarikulttuurista, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että poliisit tekevät myös pahoja asioita.

Osa ohjelmaa kritisoivista näkee poliisikoiran loukkaavana, sillä poliisi käyttää koiria myös tosielämässä.

– Poliisikoiranne on isku vasten kasvoja kärsiville ihmisille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa koiria aseinaan käyttäviltä poliiseilta, eräs Twitter-käyttäjä kommentoi päivitystä.

Joukossa on myös Ryhmä Hau -ohjelman puolustajia.

– Hirveitä ihmisiä! Olette häpeäksi ihmiskunnalle. Ohjelmassa esiintyvän poliisikoiran tulisi olla mallina kaikille poliiseille. Vainu on hyvä koira.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?