Winston Churchill on sota­elokuvista tuttu rautainen valtiomies – mutta tiesitkö tämän hänen aiemmasta elämästään? - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Winston Churchill on sota­elokuvista tuttu rautainen valtiomies – mutta tiesitkö tämän hänen aiemmasta elämästään?

V niin kuin victory eli voitto. Churchill lanseerasi käsimerkin jo vaalikampanjoissaan paljon ennen sotavuosia.

Julkaistu: 6.6. 16:30

Britannian legendaarinen sota-ajan pääministeri on elokuvista tuttu kasvo, mutta miehen aiempikin elämä on täynnä jännitystä ja draamaa.

Viime vuosien elokuvat ja sarjat ovat olleet potretteja Winston Churchillin (1874–1965) toimista sotaakäyvän valtion johtajana. Sota-ajan pääministerin pesti Britanniassa oli Churchillin unelma ja uran huipentuma.

Sellainen on myös Ylellä nyt nähtävä elokuva Churchill (2017), joka kertoo raskaista päivistä ennen Normandian maihinnousua 1944. Churchill ei tahtonut nähdä kymmenien tuhansien sotilaiden kuolevan Ranskan rannikolla, ja liittoutuneiden suunnitelman hyväksyminen vaati häneltä paljon.

Churchill-elokuvassa nimiroolissa sikareita tupruttamassa nähdään skottilainen Brian Cox.

Churchillin elämän aiempi vuosisata ei kuitenkaan paljoa kalpene sota-ajalle, vaan sekin sopisi valkokankaalle hyvin. Viimeksi nuoren Churchillin vaiheita on nähty vuonna 1972 valmistuneessa Nuori seikkailija -elokuvassa.

Rikkaan suvun vesa kasvoi sisäoppilaitoksessa auktoriteetteja uhmaten ja koki jääneensä vaille perheen tukea ja rakkautta. Koulussa hän rakastui miekkailuun ja runoihin, ja pääsi lopulta sotilasakatemiaan. Yliopiston ovet eivät hänelle auenneet.

Sotilasura eteni nousujohteisesti ympäri brittiläistä imperiumia, mutta valtakunnanjulkisuuteen hän nousi Etelä-Afrikassa buurisodassa, jossa hän jäi buurien vangiksi ja kuukauden jälkeen pakeni dramaattisesti vankilasta.

Churchill rentoutui maalaten.

Kirjallisesti lahjakas Churchill taltioi kirjoihin muistonsa sotatantereilta. Yhteensä hän kirjoitti 17 teosta, joiden joukkoon mahtui myös muutama fiktiivinen teos ja valtava joukko sanomalehtiartikkeleita. 1953 Churchill sai Nobel-palkinnon monipuolisesta uranaan kirjoittajana.

Winston Churchill nuorena vaimonsa Clementine Hozierin vierellä. Pari meni naimisiin 1908 vain puolen vuoden tuntemisen jälkeen. Lapsia syntyi viisi.

Parlamenttiin hän nousi 1900, mistä alkoi pitkä ura ministerinä monine eri salkkuineen. Poliitikkona hän jäi historiaan hienojen puheiden miehenä, joka osasi rauhoittaa sodassa olevan kansan ja valaa uskoa voittoon.

Sota-ajasta mieheen jäi toiminnan nälkä, mikä ajoi miehen ensimmäisessä maailmansodassa eturintamalle. Toisessa maailmansodassakin hän olisi tahtonut johtaa joukkoja rintamalta, ei bunkkerista Lontoosta.

Muistatko nämä viime vuosien valkokangas-Churchillit?

Gary Oldman, Synkin hetki (2017). Suosittu brittinäyttelijä sai Oscar-patsaan roolityöstään toisen maailmansodan alussa vaikeiden päätösten edessä puntaroivasta Churchillistä. Brittien evakuoiminen Dunkirkista vaikutti mahdottomalta tehtävältä. Oldman on monelle tuttu Harry Potterin Sirius Mustana, mutta myös muun muassa Yön ritari -elokuvasta.

Operaatio Dynamossa Britannian piti evakuoida yli 300 000 saarrettua liittoutuneiden sotilasta Englannin kanaalin yli Ranskan Dunkerquesta. Gary Oldmanin Churchill-suoritusta mahdottomalta vaikuttavan tilanteen järjestämisestä kehuttiin valtavasti.

Brian Cox, Churchill (2017). Ylellä nyt nähtävässä elokuvassa todistetaan myös sota-ajan pääministerin vaikeita hetkiä. 1944 edessä oli Normandian maihinnousu – ja todennäköisesti valtavasti uhreja. Elokuva näyttää raskaan päätöksentekoprosessin. Nimiroolissa esiintyy skottilainen Brian Cox, joka on näytellyt muun muassa Braveheartissa ja HBO:n Succession-sarjassa.

John Lithgow, The Crown (2016-). Supersuositun Elisabet II:sta kertovan Netflix-sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella ollaan 1950-luvulla, jolloin Churchill oli toistamiseen pääministerinä. Lithgow esittää vanhentunutta valtiomiestä, joka kylpee mielellään ja ystävystyy hitaasti nuoren kuningattaren kanssa.

The Crownissa Churchill (John Lithgow) on jo vanha mies. On kerrottu, että sota-ajan jälkeen pääministerin tehtävät tuntuivat miehestä osin kuivakoilta.

Brendan Gleeson, Winston Churchill myrskyn silmässä (2008). Toisen maailmansodan paukkeessa ollaan tässäkin elokuvassa, vuoden 1940 tapahtumissa, jolloin natsi-Saksa yritti saada otteen Britanniasta ja Churchill oli tuore pääministeri. Gleeson palkittiin roolistaan Emmyllä.

Gleeson näytti kuvaajille Churchillin voitonmerkkiä Emmy-patsas kädessään.

Churchill, la 6.6. TV1 klo 20.55

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?