Todella upeeta -sarjan Joanna Lumley oli myös ensimmäinen selviytymistähti tosi-tv:ssä – teki kengät rintaliiveistään - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Todella upeeta -sarjan Joanna Lumley oli myös ensimmäinen selviytymistähti tosi-tv:ssä – teki kengät rintaliiveistään

Joanna Lumley ei ole mikä tahansa isoäiti.

Julkaistu: 3.6. 7:03

Todella upeeta -sarjan ihastuttava Joanna Lumley on myös ensimmäisiä tosi-tv-tähtiä. Aution saaren hurja selviytymiskokemus inspiroi luomaan oman matkaohjelman.

Härski ja häpeämätön! Paheellinen ja koukussa! Sitä on Todella upeeta -sarjan hahmo Patricia ”Patsy” Stone, jota esittää mehevästi brittitähti Joanna Lumley. Mutta millainen Joanna Lumley itse on?

73-vuotias, Intiassa syntynyt, ”Vuoden vanhus” -tittelin saanut isoäiti, on edelleen sädehtivä – ja edelleen töissä. Hän kuuluu legendaaristen brittinäyttelijöiden kärkikaartiin.

Lumley nähdään seuraavaksi matkailusarjassaan Joanna Lumleyn kätketty Karibia reissaamassa Kuubassa ja Haitilla.

Joanna Lumleyn Karibian-seikkailu alkaa Kuubasta (to 4.6. TV1 klo 19.00).

Matkailuohjelmiin Lumley sai kipinän osallistuessaan vuonna 1994 BBC-sarjaan Girl Friday, jossa hänet jätettiin 10 päiväksi Madagascarin läheiselle autiolle saarelle selviytymään. Tosi-tv ei ollut vielä lyönyt läpi, ja tämä sarja inspiroikin myöhemmin muun muassa Selviytyjät-sarjan tekoa.

Itse asiassa Lumley on maininnut kyseisen ohjelman ja luolassa asumisen vaikuttaneen kaikkein eniten hänen koko elämäänsä poikansa syntymän jälkeen. Hän kuvasi itseään päivät kameralla ja eli selviytymisen rajamailla. Ihmiskoe oli rankka, mutta sai aikaan suurta onnellisuuden tunnetta.

Lumley on säästänyt 25 vuoden takaisia esineitä saarelta ja haluaa aikanaan tulla haudatuksi itse tekemissään kengissä. Kenkiä tarvittiin vulkaanisen saaren kivirannoilla, ja hätäpäissään Joanna valmisti ne rintaliiveistään!

Lumleyn (oik.) voi nähdä perjantaina 5.6. myös Teema & Femin elokuvassa Murha vailla syyllistä klo 21.00.

Jaksamisensa salaisuudeksi Joanna on paljastanut terveellisen kasvisruokavalion ja rennon elämänasenteen. Kapellimestari Stephen Barlow’n kanssa naimisissa oleva Lumley on kertonut olevansa hyvin itsenäinen. Matkoiltaan hän ei soita kotiin, vaan kirjoittaa postikortin.

Lumleyn perheeseen kuuluvat aviomiehen lisäksi poika Jamie sekä kaksi lastenlasta Alice ja Emily. Suhteesta valokuvaaja Michael Claydonin kanssa syntyneen Jamien Joanna kasvatti yksinhuoltajana.

Rempseän ja energisen ulkokuoren takana on raskaita todellisuuksia. Joanna Lumley on esimerkiksi kärsinyt masennuksesta.

– Toisinaan joudun surun tai masennuksen – harteillani olevan mustan koiran – valtaan. Tunnen oloni kurjaksi kahden tai kolmen kuukauden ajan. Sitten yhtäkkiä herään taas iloisena, hän on kuvaillut Jonathan Rossin tv-ohjelmassa.

Joanna Lumleyn Silkkitie -sarja alkaa ke 10.6. Teema & Femillä ja Joanna Lumley Intiassa -sarja to 18.6. TV1:llä.

Koronakeväänä Lumley on yrittänyt pitää itsestään huolta kuntoilemalla kotonaan. Hän vitsailee Mirror-lehdelle haluavansa näyttää nuorelta, ettei häntä pakotettaisi karanteeniin neljän seinän sisälle.

– Värjään hiukseni blondiksi ja juoksen edestakaisin portaita näyttääkseni, että vaikka olen vanha, olen silti kunnossa.

Matkailusarjassaan vaalea, valkoisiin pukeutuva Joanna Lumley tuo väistämättä mieleen kolonialismin ajan brittileidit. Hänen isoisänsä työskenteli virkamiehenä Brittiläisessä Intiassa, jonka Jammun ja Kashmirin alueella Joanna itsekin syntyi. Isä toimi majurina armeijassa.

Näyttelijän ura alkoi vuonna 1969, jolloin Joanna esiintyi Bond-tyttönä elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa. Rooli oli hyvin pieni ja sisälsi vain kaksi repliikkiä.

Seuraavaksi Lumley nähtiin sarjassa Coronation Street ja hiljalleen yhä useammassa elokuvassa ja tv-tuotannossa. Alkuaikojen muistetuimpia on Safiiri ja teräs. Lumley esitti David McCallumin kanssa pääosia scifi-hupailussa, jossa matkataan ulottuvuuksien välillä ja korjaillaan aikavääristymiä.

2016 ilmestyneessä Todella upeeta -elokuvassa ikuiset bailaajat Patsy ja Edina haaveilevat, että elämä olisi aina pelkkää luksusta.

Keskeisimpänä uraan tietenkin kuuluu sitcom-sarja Todella upeeta, jota tehtiin vuosina 1992–2012 ja josta ilmestyi elokuvaversio vuonna 2016.

Show’n luoja ja toista pääosaa Edinaa näytellyt Jennifer Saunders ei harjoituksissa innostunut Joanna Lumleyn Patsy Stonen -tulkinnasta, mutta onneksi hän kuitenkin sai roolin. Lumleylle ei juuri määritelty suuntaviivoja hahmoa varten, joten hän loi Patsyn tyylin lähes tyhjästä itse. Loppu on historiaa: hulvattomaan Patsyyn rakastuttiin!

Joanna Lumleyn kätketty Karibia torstaisin 4.6. alkaen TV1 klo 19.00

Lue koko artikkeli uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 3.–9.6. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?