Tv:stä tuttu suosikkimeteorologi Anniina Valtonen, 30, haluaa rikkoa sitkeitä ennakkoluuloja – tällaista hänen työnsä todellisuudessa on - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tv:stä tuttu suosikkimeteorologi Anniina Valtonen, 30, haluaa rikkoa sitkeitä ennakkoluuloja – tällaista hänen työnsä todellisuudessa on

Julkaistu: 23.5. 8:45

Aurinkoinen Anniina Valtonen on meteorologi, joka ihastuttaa nyt Ylen katsojia. Hän haluaa rikkoa tv-asiantuntijoihin liitettyjä stereotypioita.

Meteorologi Anniina Valtosen kasvot ovat tutut monelle television ystävälle. Jo yli vuoden ajan Valtonen, 30, on viihdyttänyt tuhansia, ellei jopa miljoonia suomalaisia ennustamalla heille säätä Yleisradion kanavilla viikoittain.

Viihdyttänyt lienee tässä asiayhteydessä oikea sanavalinta, sillä Valtonen on onnistunut hurmaamaan suomalaiset paitsi asiantuntemuksellaan, myös aurinkoisella persoonallaan.

– Varsinkin näin korona-aikana on paljon ihmisiä, jotka lähetysten jälkeen laittavat viestiä ja kiittelevät, kun olen niin hyväntuulinen. Monet myös ihmettelevät, mistä revin energiaa, Valtonen kertoo nauraen.

Valtonen päätyi televisioon verrattain nuorena. Hänestä tuli niin sanotusti televisiosta tuttu meteorologi jo 22-vuotiaana, kun hän aloitti työt Nelosen uutislähetyksissä.

Meteorologi Anniina Valtosen voi nähdä Ylen aamun lähetyksessä arkisin TV1 klo 6.25 alkaen. Illalla säälähetykset tulevat klo 18.00 ja klo 20.30 alkavien uutisten yhteydessä.

Kun työt Nelosella loppuivat vuonna 2015, vierähti muutama vuosi ennen kuin Valtonen palasi televisioon, tällä kertaa Yleisradion palvelukseen. Sillä tiellä hän on edelleen.

– Kyllä minua edelleen ennen lähetyksiä hieman jännittää, ja kutittelee vatsanpohjaa, mutta se kertoo vain siitä, että työni on minulle tärkeää.

Ennen lähetystä hän suunnittelee aina tarkkaan ensimmäisen lauseen, jonka aikoo sanoa.

– Kun sen saan onnistuneesti ulos suustani, niin sen jälkeen loppulähetys sujuu kuin itsestään, hän kertoo.

Valtonen on totuttu näkemään televisiossa kirkkaan värisissä vaatteissa ja hymy kasvoillaan. Tämä on nuorelta meteorologilta tietoinen valinta. Hän kertoo haluavansa rikkoa niitä stereotypioita, joiden mukaan eri alojen asiantuntijoiden tulisi mahtua tiettyyn, ennalta määrättyyn muottiin.

– Haluan tietoisesti tuoda ilmi sitä, että asiantuntija voi olla iloinen, asiantuntija voi olla huumorintajuinen ja hän voi olla nuori nainen. Asiantuntija voi pukeutua farkkuihin ja tennareihin tai sitten niihin värikkäisiin vaatteisiin, Valtonen listaa.

–Haluan tietoisesti tuoda ilmi sitä, että asiantuntija voi olla iloinen, meteorologi muistuttaa.

– Olemme kaikki erilaisia. Myös meteorologeista löytyy ikään kuin jokaiselle se sopiva. Sen jälkeen kun aloitin Ylellä olen tarkoituksella vähän kokeillut ja testannut eri tapoja kertoa säästä, hän naurahtaa.

Televisiotöiden lisäksi Valtosen pitää kiireisenä työ Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä. Yleisradiolla hän viettää noin kaksi päivää viikosta, jolloin päivät kuluvat pitkälti lähetyksiin valmistautuen.

Televisiometeorologin työhön kuuluu Valtosen mukaan kuitenkin paljon myös sellaisia asioita, mitkä eivät aina välity kotisohville asti.

– Sään ennustaminen on käsityötä, eivätkä ennusteet valmistu hetkessä. Monet eivät ehkä tiedä, että teemme esimerkiksi lähetyksissä nähtävät sääkartat kokonaan itse. Toisaalta se on hyvä asia, sillä silloin pääsee niin kiinni siihen aiheeseen ja tulee perehdyttyä kunnolla säähän, että itse lähetykset ovat helpompia. Emme nimittäin käytä lainkaan esimerkiksi promptereita, Valtonen paljastaa.

– Oma tavoitteeni on, että voisin kertoa ihmisille päivän säästä kuin se olisi tarina. Kun teen sääennusteesta tarinan, se luultavasti jää katsojille paremmin mieleen, hän kertoo.

Nyt 30-vuotiaasta Anniina Valtosesta tuli televisiosta tuttu meteorologi jo 22-vuotiaana Nelosen uutislähetyksissä.

Vaikka Anniina Valtoselle on ehtinyt kertyä ikää vasta 30 vuotta, on hän tehnyt töitä meteorologian parissa jo vuosikymmenen ajan.

Aikanaan säämeteorologin urasta haaveillut Valtonen saattoi päätyä nykyiselle urapolulleen vahingossa, mutta nyt hän kokee olevansa unelma-ammatissaan – niin Ilmatieteen laitoksen päivystävänä meteorologina kuin miljoonille suomalaisille tuttuna televisiokasvona.

– Joku joka ehkä vihaa olla kameran edessä voisi kokea, että nämä kaksi työtä ovat kuin yö ja päivä. Mutta minä olen aina ollut luova ihminen, joten omalla kohdallani työ Ylellä täydentää ihanalla tavalla sen luovan puolen tutkivampaan Ilmatieteen laitoksen työhön, Valtonen iloitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?