Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saari 25 vuotta! Kuvauksissa kaikki meni pieleen – lopulta elokuva oli tuhota jokaisen mukana olleen uran

Pääosan näyttelijän lopputili kesken kaiken, katkenneita raajoja, kohtuuttomia riskejä, sammioittain saastunutta vettä… Kurkunleikkaajien saari -elokuvan tekeminen lähenteli täydellistä katastrofia.

Matthew Modine Geena Davis

17.5.2020 17:45

Kesällä 2003 Disneyn pomoja hermostutti. Pirates of the Caribbeanista odotettiin näytäntökauden suurinta ja kauneinta elokuvaa.

Lähtökohdat eivät olleet hyvät, sillä merirosvoelokuvat eivät olleet kuuminta hottia. Useat vastaavat leffat olivat flopanneet. Näihin kuuluivat Steven Spielbergin Kapteeni Koukku, Roman Polanskin Merirosvot ja Graham Chapmanin Kapteeni Keltaparta.

Yksikään edellä mainituista elokuvista ei silti pääse lähellekään Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saarta, joka lasketaan yhdeksi elokuvahistorian suurimmista flopeista. Leffan myötä sen tuotantoyhtiö meni konkurssiin, se tuhosi lähestulkoon ohjaajan Hollywood-uran ja oli viedä mukanaan myös näyttelijät.

Kurkunleikkaajien saaren tuottaja Carolco Pictures kiinnitti alunperin elokuvaan kaksi kovaa nimeä: Michael Douglasin ja Geena Davisin.

Jälkeenpäin ajateltuna Douglasin valinta oli suuri virhe. Ruusujen sota, Wall Street ja Basic Instinct olivat tehneet näyttelijästä valtavan tähden.

Douglasilla oli Kurkunleikkaajien saaren tekemisen aikana enemmän valtaa kuin monella tuottajalla, ja hän laatikin merirosvoleffan käsikirjoituksen lähestulkoon uusiksi omien mieltymystensä mukaan. Samalla hän kuittasi huikean 13 miljoonan dollarin palkkion.

– Etsin uudenlaista käännettä uralleni. Jotain positiivista kaikkien niiden synkkien elokuvien jälkeen, Douglas totesi jälkeenpäin The Telegraphin mukaan.

Elokuvan ohjaajaksi kiinnitettiin suomalainen Renny Harlin. Hän oli actionelokuvien spesialisti ja kaikilla oli tuoreessa muistissa miehen menestysleffat Cliffhanger ja Die Hard 2.

Michael Douglasin vetäydyttyä elokuvan tekijät olivat pulassa. Matthew Modine (vas.) ei ollut kyllin kova nimi täyttämään hänen jättämäänsä aukkoa.

Elokuvan ylle alkoi kuitenkin kerääntyä tummia pilviä.

Douglas alkoi epäillä, että hänen jo kertaalleen tekemäänsä käsikirjoitusta muokattiin sopivammaksi Davisille, hänen hahmonsa kustannuksella.

– En tuntenut enää oloani hyväksi. En nähnyt enää käsikirjoitusta, enkä tiennyt, mihin hahmoni oli menossa. Halusin pois.

Douglas arveli, että kompromissien tekeminen saattaisi osoittautua vaikeaksi, koska Harlin ja Davis olivat pariskunta.

– Sanoin Rennylle, että olet naimisissa pääosan esittäjän kanssa. Eikö sinustakin pitäisi tehdä jotain, että minäkin tuntisin oloni mukavaksi? Douglas kertoo kysyneensä Harlinilta.

Harlin ei halunnut muuttaa käsikirjoitusta.

– Jumala siunaa sinua, minä en, Douglas totesi ohjaajalle ja otti lopputilin.

Geena Davis Renny Harlinin ohjaamassa elokuvassa Kurkunleikkaajien saari.

Kun pääosan näyttelijä ottaa hatkat kesken kaiken, elokuvan tekeminen on tavattu keskeyttää kunnes yhtä iso tähti löytyy tilalle. Tuotantoyhtiö päätti toisin.

Jopa Harlin ja Davis pyysivät Carolcon johtoa laittamaan tuotannon telakalle.

– Anelimme, että antakaa olla. Anelimme, että meidän ei tarvitsisi tehdä tätä elokuvaa. Geenaa pelotti olla pääosassa. Ajattelimme, että merirosvoelokuva, jossa on vain naispääosan näyttelijä, olisi ammatillinen itsemurha. Meitä ei kuitenkaan päästetty irti sopimuksesta, Harlin muistelee tapahtumia.

– Tietenkin odotin, että koko projekti peruttaisiin. Koko homma perustui siihen, että Michael Douglas on mukana. Kauhukseni he kertoivat minulle, että sopimukseni velvoittaa minua jatkamaan. Halusin todella paljon eroon koko leffasta. Hulluinta oli, että olin mukana elokuvassa ainoastaan siksi, että Michael oli lähtenyt siihen, Davis kertoi pian leffan julkaisun jälkeen.

Kohti floppia Renny Harlin ohjaamassa pääosaa näytelleitä Matthew Modinea ja tuolloista mielitiettyään Geena Davisia.

Käsikirjoitus tehtiin jälleen uudestaan.

Douglasin paikkaajaksi yritettiin saada uutta nimeä. Keanu Reeves, Mel Gibson, Jeff Bridges ja Tim Robbins saivat puhelun tuotantoyhtiöltä. Kaikki kieltäytyivät.

Lopulta roolin otti vastaan Matthhew Modine. Vaikka Modine oli rutkasti halvempi kuin Douglas, hän ei ollut tarpeeksi suuri tähti. Paineet Harlinin ja Davisin hartioilla kasvoivat.

Kun kuvaukset vihdoin alkoivat, Harlin kertoi kuvausryhmälle haluavansa hurjimmat stuntit ja isoimmat erikoisefektit, mitä elokuvan historiassa on kuunaan nähty.

Pieleen meni.

Elokuva maksoi 100 miljoonaa dollaria ja tuotti 10 miljoonaa.

Tuottaja David Nichols otti lopputilin. Kuvaaja katkaisi jalkansa ja lopetti. Davis loukkaantui tehdessään omaa stunttiaan. Yhdessä vaiheessa näyttelijät huomasivat uivansa vesitankissa, jonne oli vuotanut jätevettä. Useimmat sairastuivat.

Tuotanto muutti Maltalta Thaimaan lämpöön. Kustannukset nousivat. Yhden merirosvolaivan tekeminen maksoi miljoona taalaa. Hevosia lennätettiin paikalle Itävallasta.

Lopulta 100 miljoonaan dollaria maksanut elokuva päätettiin laittaa teatterilevitykseen. Tuotantoyhtiöltä puuttui joko rahaa tai rohkeutta ja Kurkunleikkaajien saarta eri juurikaan markkinoitu.

Geena Davis ja Matthew Modine.

Arvostelut olivat karmivaa luettavaa.

The New York Times kuvaili elokuvaa “liian tyhmäksi lapsille ja liian sarjakuvamaiseksi täysijärkisille aikuisille”.

Washington Post oli vieläkin ilkeämpi:

– Vaatii melkoista tahdonlujuutta katsoa kaksi tuntia valkokangasta, jolla pyörii tämä kuolemaisillaan oleva elokuva.

Kesken kaiken mukaan hypännyt Modine oli kauhuissaan.

– Ajattelin, että löytäisin edes yhden hyvän arvion. Mutta jokainen kritiikki oli sitä samaa: kauheaa, kauheaa, kauheaa. Menin aamiaiselle kahvilaan ja minusta tuntui, että kaikki tuijottivat minua ja ajattelivat, että siinä menee elävä kuollut.

Geena Davis tähditti surullisenkuuluisaa elokuvaa.

Elokuva ei ehtinyt olla teatterilevityksessä Yhdysvalloissa kuin kaksi viikkoa, kun se vedettiin pois. Carolco Pictures meni konkurssiin.

Harlin on muistellut elokuvan tekemistä myöhemmin melko positiiviseen sävyyn:

– Sen elokuvan tekeminen oli hyvä muistutus monessa suhteessa. Kun alat luulla itsestäsi liikoja ja pidät itseäsi nerona, joku vetää sinut alas. Pitää olla nöyrä ja pelata sääntöjen mukaan. Teimme parhaamme niissä olosuhteissa. Oliko se piinallista, kun kaikki romahti? Kyllä. Opimmeko paljon? Kyllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?