Muistatko nämä rakastetut lapsitähdet? Frendit-sarjan pikkupoika, E.T. -elokuvan tähti, suomalaisrokkari – näin heille kävi jättisuosion jälkeen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Muistatko nämä rakastetut lapsitähdet? Frendit-sarjan pikkupoika, E.T. -elokuvan tähti, suomalaisrokkari – näin heille kävi jättisuosion jälkeen

Julkaistu: 9.5. 10:54

Varsinkin Hollywoodin lapsitähdistä kasvaa usein ongelmaisia aikuisia. Mutta jotkut entisistä lapsitähdistä jatkavat uraansa viihdebisneksessä.

50-luvun naperorokkari

Jo kauan ennen Tenavatähti-aikaa saati Idols-kilpailuja Suomen valloitti todellinen lapsitähti. Vesa Enne (1947–1997) esiintyi Suomi-filmeissä 1950- ja 60-luvun viihdelegendojen rinnalla ja kiersi iltamia laulajana aikansa huippuviihdyttäjien kanssa.

Pieni mies ja kitara.

Hänen tunnusmerkkejään olivat elvismäisesti otsalta pystyyn kammattu tukka ja niin suuri kitara, että laulaja oli peittyä sen taakse. Varhaisteini-ikäinen idoli villitsi kansaa, varsinkin nuorempia.

Vesa Enne oli Reino Helismaan löytö kesän 1959 Hyppy huipulle -kykyjenmetsästyskilpailusta, jossa vasta 12-vuotias poika lauloi rokkia aikamiehen ottein. Helismaan kautta tie vei Suomen Filmiteollisuuden johtaja T. J. Särkän tietoisuuteen. Loppukesästä 1959 Enne oli mukana ensimmäisessä elokuvassaan Oho, sanoi Eemeli (1960). Hän esiintyi vielä kahdessa muussakin Eemeli-elokuvassa esittämässä lauluja.

Molskis, sanoi Eemeli -elokuva jäin Vesa Enteen viimeiseksi Eemeli-elokuvaksi.

Kenties kuuluisimpana lauluna on jäänyt elämään elokuvassa Isaskar Katurin ihmeelliset seikkailut esitetty Jöröjukkarock. Tosin levylle kappaleen lauloivat Saukki ja Oravat.

Enteen ensisingle Nuori rytmi / Ajan sävel julkaistiin 1959. Kappaleet olivat Helismaan ja Toivo Kärjen käsialaa. Levyn kohtalaisesta menestyksestä huolimatta se jäi Vesa Enteen ainoaksi levytykseksi lähes kymmeneen vuoteen.

Myös keikkailu erilaisissa iltamissa Helismaan, Eemelin, Esa Pakarisen sekä muiden ajan iskelmätähtien kanssa alkoi näihin aikoihin.

1960 tehtiin jo kolmas elokuva, jossa Enteellä oli rooli: Kaks' tavallista Lahtista. Pääosissa olivat Tommi Rinne, Leif Wager, Eemeli ja Pirkko Mannola. Tuottaja Särkkä päätti lähettää elokuvan kesällä edustamaan Berliinin elokuvafestivaaleille. Elokuva sai murskaavan huonot arvostelut, ja Särkkä lähti kiukustuneena kotiin kesken festivaalien.

Berliini oli menestys kuitenkin yhdessä mielessä. Pirkko Mannola ja Vesa Enne lauloivat Waldbühnen suurella ulkoilmalavalla 20 000 hengen yleisön edessä. Tästä esiintymisestä alkoi Mannolan menestys Saksassa.

Osa Suomen Jerusalemin euroviisujen edustusjoukkueesta pormestarin vastaanotolla: Kalle Fält (vas.), Rouva Eva-Riitta Siitonen, Katson sineen taivaan säveltäjä Matti Siitonen, kapellimestari Ossi Runne ja Vesa Enne.

Lapsitähteyden jälkeen Enne toimi studiomuusikkona ja keikkaili laulavana rumpalina ja taustalaulajana muun muassa yhtyeissä Karma ja Kosmos. Hän lauloi taustoja muun muassa Katri Helenan Katso sineen taivaan -kappaleella, joka kilpaili Jerusalemin euroviisuissa 1977.

Enne menehtyi 50-vuotiaana Porvoon kodissaan.

Se toinen ET-lapsi

Kaikki tuntevat Drew Barrymoren, joka hurmasi lapsitähtenä Steven Spielbergin hittielokuvassa ET – The Extra Terrestrial (1982). Barrymoren tarina muistetaan: lapsitähti oli jo esiteini-ikäisenä päihdekoukussa. Toisin kuin monet muut kollegansa, hän sai elämänsä kasaan ja nousi Hollywoodin A-luokkaan.

Vähemmän tunnetuksi on jäänyt samassa elokuvassa 10-vuotiasta Elliotia näytellyt Henry Thomas (s. 1971).

Myös Thomas jatkoi näyttelijänuraansa, mutta ei ole koskaan noussut samanlaiseen menestykseen kuin Drew Barrymore.

Hänen merkittävimpiä roolejaan aikuisiällä ovat olleet sivuosat sellaisissa elokuvissa kuin Intohimon tuulet (1994) ja Gangs of New York (2002).

Myös Henry Thomasille oli vaikeaa lapsena käsitellä ET:n jälkeistä suosiota. Hän sai roolistaan sekä Bafta-palkinnon että Golden Globen.

– Halusin vain olla lapsi, hän kertoi vuonna 2019 People-lehdelle.

2019 Thomas pidätettiin rattijuopumuksesta. Pidätystä käsitelleissä lehtiotsikoissa Thomasiin viitattiin ET-tähtenä, 37 vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen.

Samana vuonna hän palasi elämänsä rooliin. Thomas esiintyi mainoksessa, jossa ET tulee vierailemaan hänen luonaan aikuisena.

Frendien Benistä sydäntenmurskaajaksi

Nykyinen Riverdale-tähti Cole Sprouse, 27, näytteli lapsena huippusuositussa komediasarjassa Frendit Ross Gellerin poikaa Beniä vuodesta 2001 eteenpäin.

Näyttelijä muisteli hiljattain USA Todayn haastattelussa, kuinka hänen suosikkijaksonsa Frendeistä oli se, jossa Ross pukeutuu vyötiäiseksi. Syykin oli selvä: puvut olivat niin hassuja.

Hän muisteli myös, kuinka hän oli pikkupoikana ihastunut Rachelia näytelleeseen Jennifer Anistoniin.

– Olen melko varma, että olin rakastunut häneen, kuten koko muukin maailma oli, hän sanoi.

Tämä ihastus kulisseissa sai lapsinäyttelijän hermoilemaan kohtauksia, joissa hän esiintyi Anistonin kanssa.

Nykyään hän on myös ihastunut näyttelijäkollegaansa, eli Riverdalessa näyttelevään Lili Reinhartiin. Pari on ollut yhdessä vuodesta 2018 asti.

Cole Sprouse nähtiin Frendien jälkeen Riverdalessa.

Cole Spouse aloitti näyttelemisen mainoksissa ja tv-sarjoissa yhdessä identtisen kaksoisveljensä Dylanin kanssa jo kahdeksan kuukauden ikäisinä. Ja ura jatkuu edelleen.

Hän ei ole kuitenkaan tyytynyt pelkkään näyttelemiseen, vaan hän opiskeli arkeologiaa ja valmistui vuonna 2015. Hän on opiskellut myös valokuvausta ja kuvannut useisiin muotilehtiin,kuten Teen Vogueen.

Oscar-ehdokkaana 10-vuotiaana

Abigail Breslin esiintyi mainoksessa jo 3-vuotiaana. Hänen äitinsä on lahjakkuuksia etsivä manageri, joten ei ihme, että perheen kaikki kolme lasta päätyivät jo varhain näyttelijöiksi.

Lapsinäyttelijät Rory Culkin ja Abigail Breslin Mel Gibsonin kanssa elokuvassa Signs.

Abigail Breslinin urakehitystä voi pitää varsin vauhdikkaana, sillä vain 5-vuotiaana hän näytteli Mel Gibsonin tähdittämässä elokuvassa Signs (2002). Jo tällä ensiroolillaan Breslin voitti kriitikot puolelleen, sillä hänen luontevuuttaan ja vivahteikkuuttaan lapsinäyttelijänä ylistettiin.

Little Miss Sunshine toi Breslinille Oscar-ehdokkuuden.

10-vuotiaana hän olikin jo Oscar-ehdokkaana indie-elokuvasta Little Miss Sunshine (2006), jossa hän näytteli lapsimisseydestä haaveilevaa tyttöä. Forbesin listauksen mukaan Breslin ansaitsi Oscar-vuonnaan 1,5 miljoonaa dollaria.

Seuraavana vuonna 11-vuotias Beslin teki debyyttinsä teatterinlavalla vastanäyttelijöinään Cate Blanchett, Dianne Wiest ja Natalie Portman.

Tähän päivään saakka Breslin on jatkanut elokuvissa näyttelemistä tiheällä tahdilla, ja hänen vastanäyttelijöinään on ollut Hollywoodin suurimpia nimiä, kuten Julia Roberts tai Meryl Streep.

Abigail Breslin ja Sarah Jessica Parker elokuvassa New Years Eve.

Kuinka Breslin on sitten pitänyt itsensä kasassa tällaisen menetyksen keskellä? Ilmeisen hyvin, sillä minkäänlaisia kohuotsikoita ahkerasta, nuoresta näyttelijästä ei ole syntynyt.

Vastoinkäymisiltä hän ei ole kuitenkaan välttynyt. Huhtikuussa 2017 Breslin kertoi, että hän oli aiemmin joutunut raiskatuksi seurustelusuhteessaan. Hän kertoi kärsivänsä tämän vuoksi traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?