Jussi-palkittu Oona Airola tekee ensimmäisen tv-pääroolinsa uudessa draamasarjassa – vastanäyttelijäksi valikoitui sattumalta oma aviomies

Murhalla maustettu draamasarja Hotel Swan Helsinki on näyttelijä Oona Airolan ensimmäinen tv-päärooli. Vastanäyttelijöiksi päätyi sattumalta puoliso Leo Honkonen sekä Lauri Tilkanen, Honkosen entinen kämppis.

Näyttelijäpariskunta Leo Honkonen ja Oona Airola on Hotel Swan -sarjan pääosissa.

21.2.2020 11:18

Ilman pääosaan valittua näyttelijä Oona Airolaa Hotel Swan Helsinki -draamasarjan ensimmäiset minuutit näyttäisivät hieman toisenlaisilta.

– Olen varmaan tunnettu hankalana näyttelijänä, Airola tokaisee – mutta nauraa päälle sen merkiksi, että syy on hyvä.

– En ota suoraan ideoita vastaan, vaan kirjoitan niitä öisin itse ja sitten soittelen, että miten jos se olisikin näin, Airola kuvailee työtapojaan.

Näin kävi luksushotelliin sijoittuvan ja murhamysteerillä höystetyn Hotel Swaninkin kohdalla.

Airolan ehdotukset tarkensivat Kallion taustatarinaa, jossa hänet palkataan tukholmalaisen huippuhotellin johtajaksi – mutta irtisanotaan välittömästi. Hän kun on sattumalta päätynyt sänkyyn rekrytoijansa kanssa.

Kolme johtajaa: Oona Airola näyttelee Hotel Swanin väliaikaiseksi johtajaksi pestattua Ella Kalliota. Leo Honkonen ja Lauri Tilkanen ovat hotellin hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

– Siinä on klassinen vallankäyttötilanne, jossa vahvemmassa asemassa oleva voi estää toisen työn siksi, että saattaisi paljastua rikoksesta tai aviorikoksesta tai vain siitä, että on kusipää, Airola kuvailee.

Takaisku ei kuitenkaan nujerra Airolan näyttelemää Kalliota. Kun Swan-hotellin johtaja katoaa, Kallio palkataan tämän sijaiseksi.

Neljässä pitkässä elokuvassa näytelleelle – ja jo kahdella Jussilla palkitulle – Airolalle Hotel Swan on ensimmäinen tv-sarjan päärooli.

– Se vaati kestävyyttä. Näin pitkiä kuvauksia en ole käynyt läpi aiemmin. Pitkässä elokuvassa on yleensä maksimissaan 30 kuvauspäivää.

– Haasteena oli se, kuinka muistin elokuussa, miten aloitin roolin tekemisen kesäkuussa. Olin itse ehtinyt elää siinä välissä jo paljon.

Oona Airola sai kolmannen Jussi-ehdokkuutensa viime vuoden Aurora-elokuvasta.

Hotel Swanin julkisivuksi lainattiin Helsingin yliopiston kasvatustieteen laitoksen tiililinnaa Kruununhaan laidalta, Hakaniemen puolelta. Sisätilat lavastettiin Herttoniemeen teollisuuskiinteistöön, jonne pystytettiin hotelliaula ja huoneet.

Ensimmäiset kolme osaa on ohjannut elokuvista Ganes (2007), Härmä (2012) ja Veljeni vartija (2018) sekä tv-sarjasta Tellus (2014) tuttu JP Siili, joka kehitti sarjan tyyliä konseptin isän Olli Tolan kanssa. Käsikirjoittajat ovat Outi Keskevaari, Juulia Unhola ja Daniela Hakulinen.

Tola ja Siili eivät vielä koekuvausvaiheessa tai näyttelijöitä pestatessa tienneet, että Airola ja hotellin pääpomoa esittävä Leo Honkonen ovat tosielämässä pariskunta.

– Vaikka he toimivatkin yhteisissä kohtauksissa täysin ammattimaisesti, kyllähän sieltä tulee erityinen läheisyys läpi – ei niinkään siinä, kun kamerat käy, vaan siinä, kun valmistaudutaan kuvaamaan ja kuvausten jälkeen

– Sellainen kommunikaatio on mahdollista vain ihmisille, jotka jakavat saman jääkaapin, JP Siili kuvailee.

Leo Honkonen ja Oona Airola ovat tosielämässä pariskunta.

Myös Honkonen ja hotellin kakkospomoa esittävä Tilkanen tunsivat toisensa: he valmistuivat Teatterikorkeakoulusta 2012 samalta vuosikurssilta ja olivat opintojen aikana kämppäkavereitakin. Airola ja Tilkanen taas tutustuivat kunnolla vasta Hotel Swanin myötä.

– Olimme etukäteen Laurin kanssa yhteydessä, miten koekuvaukset menivät ja meinaatko tarttua työhön, Airola kertoo.

– Ei haittaa yhtään käydä kollegojen kanssa urheilemassa tai bissellä, koska kuvauksiin meneminen on kuitenkin aina kuumottavaa. Perusluottamus pitää olla kuvauksiin mennessä olemassa, Airola selittää.

Hotel Swan Helsinki, C More, sekä maanantaisin 2.3. alkaen MTV3 klo 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?