Palkittu suomalaissarja Muumilaakso vilisee jälleen maailmantähtiä – tuottaja paljastaa: ”Kate Winslet halusi veemäisen roolin” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Palkittu suomalaissarja Muumilaakso vilisee jälleen maailmantähtiä – tuottaja paljastaa: ”Kate Winslet halusi veemäisen roolin”

Viime vuoden katsotuimmaksi tv-sarjaksi yltänyt Muumilaakso palaa ruutuun ja mukana on entistä enemmän tunnettuja ääninäyttelijöitä. Myös kuuluisat maailmantähdet halusivat jatkaa sarjassa.

Muumilaakso palaa ruutuun.

1.2.2020 10:05

Muumeille uuden elämän antanut animaatiosarja Muumilaakso (Moominvalley) on yksi Ylen kaikkien aikojen satsauksista, ja sarjan ensimmäinen tuotantokausi oli menestys.

Kultaisella Venlalla palkittu Muumilaakso oli viime vuonna koko Suomen katsotuin tv-sarja.

Muumilaakson toinen tuotantokausi starttaa maaliskuussa, mutta ne on nähtävissä Finnkino-teattereiden ennakkonäytöksissä jo sunnuntaina.

Sarjasta on tullut menestys myös ulkomailla. Ohjelman luova johtaja Marika Makaroff paljastaa, että sarja on myyty jo 30 maahan – ja loppuvuodesta todennäköisesti jo 45 maahan.

Muumit kiinnostavat paitsi suurta yleisöä, myös Hollywoodin ykkösnäyttelijöitä, sillä tälläkin kaudella sarjan englanninkielisessä versiossa ääninäyttelijöiden lista on huikea.

Kate Winslet, Rosamund Pike, Jennifer Saunders ja Taron Egerton ovat Muumilaakso-sarjan englanninkielisen version ääninäyttelijöitä.

Mukana jatkavat Oscar-voittaja Kate Winslet (Vilijonkka), Oscar-ehdokkaana ollut Rosamund Pike (Muumimamma), Brittien tunnetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Jennifer Saunders (Mymmeli) ja Taron Egerton (Muumipeikko), joka pokkasi vastikään parhaan miesnäyttelijän Golden Globe -patsaan Elton Johnin roolistaan Rocketman-elokuvassa.

Animaatiosarjan on ohjannut Oscar-voittaja Steve Box.

Miten nämä maailmantähdet sitten on saatu mukaan?

– Ensisijaisen tärkeässä roolissa on hyvä käsikirjoitus, sillä nämä maailmantähdet paneutuvat käsikirjoituksiin todella huolella. Muumilaaksossa käsikirjoitus on samaa tasoa kuin hyvässä draamasarjassa, Makaroff sanoo.

– Esimerkiksi Rosamund paneutui käsikirjoitukseen vahvasti. Hän on ollut niin kovan luokan muumifani, että kutsui lapsena äitiäänkin Muumimammaksi.

Kate Winsletille puolestaan kaavailtiin alunperin kahtakin ääniroolia: Muumimammaa ja Vilijonkkaa.

– Mietimme hänelle aluksi kaksoisroolia, mutta aikataulusyistä hän ehti tehdä vain toisen. Kate halusi ehdottomasti tehdä Vilijonkan roolin: hän itse ehdotti sitä, koska hän halusi tehdä ”veemäisen” roolin, Makaroff kertoo.

Rosamund Pike Muumilaakso-sarjan ensi-illassa Helsingissä tammikuussa 2019.

Kate paneutui rooliinsa niin, että kehitteli sille aivan omintakeisen aksentin.

– Sitten Steve soitti, että Kate on kehitellyt Vilijonkalle islantilaisen aksentin. Totesin, että miksi juuri islantilainen, että miksei aksentti voisi olla suomalainen, Makaroff muistelee.

– Mutta ensikuuntelun jälkeen tajusin, että se oli nerokas idea: tarpeeksi erilainen ja toi hahmoon lisää komiikkaa. Siitä tuli todella herkullinen hahmo.

Muumilaakson toinen tuotantokausi starttaa maaliskuussa.

Suomalais-brittiläisenä yhteistuotantona tehdyn miljoonasatsauksena takana on suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations.

Kaikki maailmantähdet on saatu mukaan maailmantähtien agenttien välityksellä. Tekijöille kelpasi vain paras A-luokka.

– Teimme ihan aluksi Steven kanssa toivelistan, että ketkä ovat maailman parhaimpia näyttelijöitä, ja siitä lähdimme liikkeelle, Makaroff kertoo.

Yksi valttikortti oli jo se, että sarjalla on huipputason ohjaaja ja toinen se, että suomalaistekijöillä on hyvä maine.

– Monesti siitä tulee sellainen lumipalloefekti, että kun joku iso tähti lähtee mukaan, niin sitten on helpompi saada seuraavia mukaan. Kate oli itse asiassa ensimmäisiä, joka lupautui mukaan, ja sen jälkeen olikin helppo saada muita mukaan, Makaroff sanoo.

– Kate tiesi muumit jo entuudestaan, ja sekin helpotti asiaa.

Taron Egerton edusti Suomessa vuosi sitten Muumilaakso-sarjan ensi-illassa.

Suomalaiset pääsevät jatkossa kuuntelemaan myös maailmantähtien ääntä, sillä suomen- ja ruotsinkielisten versioiden lisäksi Suomeen saadaan jossakin vaiheessa myös sarjan englanninkielinen alkuperäisversio.

– Kaikki tähdet lähtivät mielellään mukaan myös sarjan toiselle kaudella. Toisella kaudella kuullaan muun muassa Taron Egertonin laulua, Makaroff paljastaa.

Tämän vuoden Oscar-ehdokkaaksikin kaavailtu Egerton teki Makaroffiin lähtemättömän vaikutuksen, kun tähtirykelmä vieraili Suomessa Muumilaakson aloituskauden ensi-illassa vuosi sitten.

– Olin todella hermostunut ennen ensi-iltaa ja Taron piti minulle nuorena miehenä todellisen tsemppipuheen toteamalla, että älä pelkää, sä tulet olemaan ihan mahtava siellä lavalla. Hän todella osasi valita oikeat sanat, jotta sain hermot kuriin. Siinä meni roolit vähän väärinpäin, Makaroff nauraa.

Ensi-iltaan saapui myös muun muassa Rosamund Pike, jolla sattui olemaan Suomen-vierailunsa aikaan syntymäpäivä. Makaroff kutsui Piken perheen luokseen Porvooseen saunomaan.

– Vietimme perheidemme kesken perinteisen saunaillan ja Rosamund tykästyi kovasti Suomeen. Seuraavaksi hän haluaisi matkata Suomen Lappiin. Hän on todella nasta tyyppi.

Kultaisella Venlalla palkittu Muumilaakso oli viime vuonna koko Suomen katsotuin tv-sarja.

Muumilaakson uudella tuotantokaudella nähdään myös lukuisia uusia hahmoja. Myös Suomessa eturivin näyttelijöistä koostuva ääninäyttelijärykelmä laajenee entisestään.

Tällä kaudella mukana nähdään mm. Herra Virkkunen (Riku Nieminen), Tuhto (Iina Kuustonen), Taikuri (Jorma Uotinen), Tiuhti (Anna Puu) ja Viuhti (Paula Vesala) sekä Kalastaja (Kari Ketonen).

– Toisella kaudella mennään vielä enemmän draaman puolelle ja luvassa on myös Muumilaakson murhamysteerijakso, joka perustuu myös Toven omaan materiaaliin, Makaroff paljastaa.

– Jaksoissa seikkaillaan Majakkasaarella ja käydään läpi Muumiperheen kriisiytyminen sekä onnellinen loppu.

Suomalaisversion ääninäyttelijöinä jatkavat muun muassa Satu Silvo (Muumimamma), Ville Haapasalo (Muumipappa), Alina Tomnikov (Niiskuneiti), Kiti Kokkonen (Pikku Myy), Markku Haussila (Nipsu), Taisto Oksanen (Hemuli), Lotta Lindroos (Mymmeli) ja Kristiina Halttu (Vilijonkka).

Ruotsalaisversiossa ovat mukana Carl-Kristian Rundman (Muumipappa), Christoffer Stranberg (Muumipeikko), Edith Holmström (Niiskuneiti), Saga Sarkola (Pikku Myy), Andreas af Enehielm (Nipsu), Kristoffer Gummerus (Herra Virkkunen) ja Nina Hukkinen (Vilijonkka).

Muumilaakso-sarjan kahden ensimmäisen jakson ennakkonäytökset järjestetään Finnkino-teattereissa sunnuntaina 2. helmikuuta.

Ennakkonäytökset nähdään Helsingissä, Porissa, Tampereella, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Vantaalla ja Espoossa.

Muumilaakso Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa 2.3.2020 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?