Seksin Samuraiksi ja Hollywoodin prinssiksi kutsuttu Warren Beatty on urallaan kuvannut elokuvaa myös Suomessa – tältä kuvauksissa näytti Senaatintorilla - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Seksin Samuraiksi ja Hollywoodin prinssiksi kutsuttu Warren Beatty on urallaan kuvannut elokuvaa myös Suomessa – tältä kuvauksissa näytti Senaatintorilla

Warren Beatty, 82, on astellut Hollywood-estradilla huimat kuusi vuosikymmentä. Röyhkeästä hurmurista kuoriutui rakastettu perfektionisti.

Moni Warren Beattyn teoksista on merkkitapaus, mutta silti tähdestä ei tiedetä liikoja. Mies on aina halunnut vetäytyä taka-alalle, hurmurin maineesta huolimatta. Hän on ollut naimisissa Annette Beningin kanssa 28 vuotta.

23.1.2020 12:55

Menestyjä, casanova, charmantti Hollywoodin prinssi. Hän on Warren Beatty, näyttelijä, josta kohistiin etenkin 1900-luvun jälkipuoliskolla. Beatty oli tähti jo ennen Clint Eastwoodia, Al Pacinoa ja Jack Nicholsonia. Prinssi-lempinimen ohella häntä kutsuttiin nimillä ”Pro” ja ”Boss” – ja ”Seksin Samurai”.

Beatty ei ole ollut vain näyttelijä, vaan myös ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Oscar-ehdokkuuksia hän on saanut 14 ja vastaanottanut parhaan ohjaajan Oscarin vuoden 1981 elokuvasta Punaiset, jota kuvattiin myös Suomessa. Mukana oli pikkurooleissa myös kotimaisia näyttelijöitä kuten Åke Lindman.

Elokuvaan Punaiset (Reds, 1981) kuvattiin Leningradiin sijoittuvia kohtauksia Helsingissä. Kuvassa ohjaaja-pääosanesittäjä Warren Beatty seuraa tilannetta Senaatintorilla.

Warren Beatty syntyi Virginian osavaltion Richmondissa opettajaperheeseen. Myös isovanhemmat olivat opettajia. Perheessä oltiin baptisteja, boheemilla vivahteella.

Beatty vietti 1950-luvulla paljon aikaa teatterissa näyttelijäsisarensa Shirley MacLainen mukana. Elokuva-alalle houkuttelivat sellaiset filmit kuten Katharine Hepburnin tähdittämä Skandaalihäät (1940) ja Vaaleanpunaista samppanjaa (1939), josta Beatty teki oman Kutsuvat sitä rakkaudeksi -versionsa vuonna 1994.

Koulussa kiinnosti jalkapallo, mutta sisaren menestyksen vuoksi velikin tahtoi parrasvaloihin. Jalkapallostipendi unohtui, ja Beatty lähti opiskelemaan näyttelemistä New Yorkiin Stella Adlerin oppiin.

Beatty tahtoi heti hallita viihteen teossa jokaisen alueen, ei vain näyttelemistä. Sisko kutsuu yhä veljeään kontrollifriikiksi. Beattylla on mielipide myös valaistukseen ja puvustukseen. Kollegoiden mukaan Beatty käytti usein aikaa jo castingiin ja hengaili ehdokkaiden kanssa jopa pari vuotta ennen roolitusta.

Annette Bening ja Warren Beatty ovat olleet naimisissa vuodesta 1992.

Nuorukainen astui tv:n ja Broadway-näytelmien kautta unelmiensa uralle. 1960-luvulla hän esiintyi hittielokuvissa, kuten Kuumetta veressä (1961), jonka ansiosta hänet nostettiin Vuoden Uudeksi Tähdeksi. Täysosuma oli Bonnie ja Clyde (1967), jonka 29-vuotias Beatty tuotti itse.

Imago naisia kaatavasta komistuksesta muuttui elokuvan ammattilaiseksi. 1970–80-luvut täyttyivät ohjauksista, käsikirjoittamisesta ja palkintoehdokkuuksista (Shampoo 1975, Taivas saa odottaa 1978).

1990 Beatty tuotti ja ohjasi suositun sarjakuvaelokuvan Dick Tracy, jossa hänellä oli päärooli ja jossa esiintyi myös Madonna. Elokuva voitti kolme Oscaria. Gangsterifilmi Bugsy (1991) oli sekin menestys.

2000-luvun alussa oli pitkä tauko, jolloin Beatty kasvatti lapsiaan sekä suunnitteli Dick Tracyn jatko-osaa. Vuonna 2016 ilmestyi elokuva Rules Don’t Apply, joka kertoo Howard Hughesista. Elokuva sai kehuja, mutta oli kaupallinen pettymys.

Viime aikojen kohu koettiin Oscar-gaalassa 2017, jossa ”Bonnie ja Clyde” eli Warren Beatty ja Faye Dunaway julistivat väärän parhaan elokuvan voittajan. La La Land vaihtui kesken kaiken Moonlightiksi, joka oli oikea voittaja. Syy ei ollut tähtien, mutta pitkästä aikaa Beatty nousi suuren yleisön puheenaiheeksi.

Ansa – Parallax View

To 23.1. Teema & Fem klo 21.00

Tiesitkö?

Avioliitto näyttelijä Annette Beningin kanssa alkoi jo 1992. Neljästä lap­sesta transsukupuolinen Kathlyn vaih­toi 14-vuotiaana nimensä Stepheniksi.

Beattyn ex-heiloihin kuuluvat Joan Collins, Brigitte Bardot, Goldie Hawn, Diane Keaton, Madonna ja Diana Ross. Nuorena tähti flirttaili myös Marilyn Monroen kanssa.

Beatty on ainut, joka on ollut Oscar-ehdokkaana samasta elokuvasta sekä näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana että tuottajana, vieläpä kahdesti: elo­kuvista Taivas saa odottaa ja Punaiset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?