Ihmemies-tähti täyttää 70 – tällaista elämää hän nyt elää

MacGyverinä muistettu Richard Dean Anderson täyttää tänään keskiviikkona 70 vuotta. Selkäongelmista kärsinyt tähti käy aktiivisesti fanitapahtumissa, mutta muuten hän viihtyy omassa rauhassaan Malibussa.

Richard Dean Anderson esiintyi Ihmemies MacGyverinä vuosina 1985–1992. Näyttelijä kuvattuna vuonna 2019 (oik.).

Möyheä takatukka. Se on 70 vuotta täyttävän Richard Dean Andersonin mielestä Ihmemies MacGyverin suurin anti.

On 1980-luvun suosikkisarjalla muitakin meriittejä. Sarjan opit pelastivat Andersonin pulasta, kun tämä puhkaisi pyöräillessään kumin. Se hoitui näppärästi kuntoon pullonkorkilla ja pyörän mustekalan koukulla.

Ihmemies toi puheeseen fraaseja meillä ja muualla. Kaksi vuotta sitten Salt Lake Comic Conissa yleisössä istunut hammaslääkäri kertoi potilaidensa monesti yrittäneen korjata hampaansa itse eli ”macgyveröineensä” sen. Kun Anderson kuuli tästä, hän häkeltyi.

– Siis, ymmärränkö tämän oikein? Voi luoja! Sehän on ihan sairasta, hän parahti.

Ihmemies MacGyveriä tehtiin vuosina 1985–1992.

Näyttelijältä kysyttiin, missä sarjassa mies haluaisi olla nyt, jos se vain olisi mahdollista. Hän mietti pitkään.

– Joku animaatio. Olen niiden suuri fani.

Yleisössä hörähdettiin nauramaan. Anderson tarttui tähän.

– Olen 67-vuotias. Onhan näitä vatsamakkaroita kertynyt. Ei tämä kaunis näky ole, hän tuumasi lempeästi.

Monet muistavat julkisuutta karttelevan Andersonin vähemmän mairittelevat paparazzikuvat. Valokuvaajien nappaamiin kuviin supermarkettien parkkipaikoilla on tallentunut tukevoitunut tähti, jota ei tunnistaisi heti mieheksi, joka esitti Angus MacGyveriä, joka osasi luovilla kädentaidoillaan pelastaa itsensä ja maailman.

Hän kiitti Salt Lake Cityn fanitilaisuudessa fanejaan, jotka ovat seuranneet häntä nämä vuodet ja paparazzikuvien tuijottamisen sijaan etsineet tietoa siitä, millainen ihminen hän oikeasti on.

– Kaikki jotka ovat oppineet tuntemaan minut, arvostavat omaa rauhaani.

Richad Dean Anderson on selvinnyt kiperistä paikoista arjessaan MacGyverin oppien avulla. Kuva viime kesältä Saksasta.

Uusiseelantilaisen Stuff-sivuston haastattelussa Anderson kertoi elävänsä yksityistä erakkomaista elämää Malibussa. Hän on yhden lapsen, 21-vuotiaan Wylie Quinnin isä. Anderson tuli isäksi 48-vuotiaana, kun hänen silloinen elämänkumppaninsa Apryl synnytti tyttären.

– Minulla on koiria, mutta en tapaa niinkään ihmisiä. En pidä baareissa ja juhlissa hengailusta, olen saanut siitä osani nuorempana. Pidän kuitenkin matkustamisesta ja ihmisten tapaamisesta ja se on ihan parasta fanitapahtumissa.

Jääkiekkoa nuorena pelannut Anderson on kärsinyt vuosikausia selkäongelmista.

– Selkäkivut ovat piinanneet minua lapsuudesta lähtien. MacGyverissä putosin pari kertaa pahasti, mikä teki vahinkoa kropalleni.

– Selkäni ja jalkani on operoitu ja polveni menee miten sattuu. Ajan yhä itse, laskettelen ja luistelen. Olen aloittanut jälleen jääkiekon pelaamisen.

Richard Dean Anderson ei arvosta Nuori MacGyver -sarjaa, jossa räiskitään aseella. Hän on ylpeä siitä, miten MacGyver ratkaisi ongelmat aseetta.

Anderson muistetaan MacGyverin ohella Jack O´Neillin roolista Stargate SG-1- eli Tähtiportti-sarjassa.

Anderson muistetaan MacGyverin ohella Jack O´Neillin roolista Stargate SG-1- eli Tähtiportti-sarjassa.

Näyttelijällä on yllättävä suosikki omasta tuotannostaan. Mies muistelee kaiholla länkkärisarja Legendin tekemistä 1994.

– Sitä oli niin hauska tehdä. Oli isot viikset ja sai pyöriä mudassa. Se oli jotakin aivan muuta, mitä olin aiemmin tehnyt.

Vuonna 2016 alkaneessa Nuori MacGyver -sarjassa hän ei ole mukana. Anderson selittää, ettei kyse ole itsekkäistä syistä.

– Sarja ei ole MacGyver. Se on poliisisarja ikonisella nimellä. Siinä tapahtuu liian nopeasti ja katsojan pitää itse päätellä paljon asioita. Me sentään näytimme kaiken. MacGyverissä päähahmo ei räiskinyt aseella. En halua tekijöille pahaa, mutta en vain pidä siitä.

Anderson ajaa aserajoituksia Yhdysvaltoihin ja on joutunut siitä NRA:n eli Kansallisen kivääriyhdistyksen hampaisiin. Hän on ylpeä siitä, että legendaarisessa MacGyverissä kiperistä tilanteista selvittiin ilman aseita Sveitsin armeijan linkkuveitsellä ja mitä tavallisimmilla käytännön esineillä.

– MacGyver oli ajattelevien ihmisten sankari, joka kammoksui käsiaseita, näyttelijä painotti Brisbane Timesin haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?